自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

潮濕天飛沫可濺射8米 何栢良倡戒堂食免中招

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200331/bkn-20200331111026205-0331_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

男爵府

回覆樓主:

以前沙士都唔覺,宜家肺炎覺得柯柏良好煩好多意見,日罵夜罵,日日搏出鏡,刷存在感

大宅

millennia 發表於 20-3-31 14:22
讚成先試兩星期只準外賣。非常時期係要用非常手段。如果咁都忍唔到,萬一香港嚴重到好似武漢咁戒嚴式強行在 ...

其實捱兩星期外賣真係咁難咩? 退一步海闊天空, 為人為己啫

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Giant 發表於 20-3-31 12:26

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200331/bkn-20200331111 ...

吾覺得被玩喎,大家忍一頭半月,好過死吾半氣大半年,權衡輕重,我估蝕1個月好過甘樣過半年

子爵府

eggcarol 發表於 20-4-1 08:54
佢好似係YC
佢係中間派.
西九補選, 佢幫建制陳凱欣站台.

男爵府

eggcarol 發表於 20-4-1 08:54
佢好似係YC

I think so

水晶宮

egono 發表於 20-3-31 13:29
其實呢位大醫生點樣量度到口水可以飛濺到8半咁遠。。佢成日都唯恐天下不亂
...

佢好似係YC

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 20-4-1 08:02
政府最易做一刀切,宵禁,封關1個月。 洗乜玩你們。

現在攪咁多嘢咪為個平衡社會穩定和經濟。一嘢攪死晒 ...

宵禁?一嘢攪死經濟?冇疫冇用?
意指唔好理疫症,個個照舊出街食飯睇戲shopping,爆肺炎九彩都無所謂,最緊要有人消費。
香港到時咪仲最衰過意大利囉,宜家醫療都負荷唔到,做死醫護啦!仲有人有信心敢出嚟食野咩?咁香港真係死晒喇!
趁香港仲未失控,係要咁做啦!唔係得香港一個咁做,其他國家都係咁啦!大家都叫救命,全球經濟都差。
我唔認同“冇疫冇用”. 當無疫症,大家就有信心出嚟消費食野,購買力會浮現,經濟點都會逐漸有起色。所以,唔團結自律抗炎,個案只會沒完沒了。

伯爵府

clarawuwu 發表於 20-4-1 05:00
有D香港人好似唔知世界發生緊咩事咁?
只諗自己方唔方便?唔識諗政府做咩要咁做喎?玩咩?係呀!政府好得閒 ...

政府最易做一刀切,宵禁,封關1個月。 洗乜玩你們。

現在攪咁多嘢咪為個平衡社會穩定和經濟。一嘢攪死晒經濟,全民失業。冇疫都冇用啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有人太自私,有法都治唔到佢,搞到日日幾十個幾十個爆

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

有D香港人好似唔知世界發生緊咩事咁?
只諗自己方唔方便?唔識諗政府做咩要咁做喎?玩咩?係呀!政府好得閒,無野好做,特登去玩食肆呀!世界各國都玩緊市民,唔好出外聚會食野。。。
真好笑,要食肆買體溫計係玩!唔好度囉!坐著個發燒係你旁邊,唔好反枱呀!唔好話政府唔做野!攞嚟嘈!

大宅

docomo 發表於 20-3-31 13:28
其實真係點解唔改全外賣?我樓下有一間最近改左做賣兩餸飯果種外賣,每日大約有8個餸揀,次次到飯市時間, ...

呢啲識變通,good!

子爵府

polliebb 發表於 20-4-1 00:44
最閉係專家講,政府聽,然後一班代表食店出黎嘈政府
明知酒吧高風險. 話禁酒令. 班老闆走出黎嘈.
點知一唔實行禁酒令, 就酒吧群組爆發.

大家忍一忍啦. 都係兩個星期. 現

唔忍兩星期, 到時變意大利, 變西班牙
連返工同買外賣都無機會

wcpcelia    發表於 20-4-1 10:55

珍珠宮

回覆樓主:

成日話只做外賣, wfh, ftm, 返offoce食當然最好係咁做。 但總有工種唔可以在工作地點食飯嘅,咁佢地點算?

我覺得政府今次做得唔錯,已減少左好多食市嘅人流。從而減少感染機會。

呢排確診多唔係因為出街嘅人多,而係因為外地回港受感染嘅人多咋!

再者,食市們都應該自己想下辦法點樣去增加生意額,(特別係有d 餐廳服務態度麻麻個d)唔好下下叫政府負責!

侯爵府

Giant 發表於 20-3-31 12:30
話要探熱去買探熱器,話隔枱就隔枱,覺得食肆已經好合作,而家又叫人唔好堂食…… 下一步會唔會叫人唔好行 ...

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

jandk 發表於 20-3-31 13:10
認同, 食少2星期唔係問題,寧願快d疫情完好過拖落去

子爵府

Giant 發表於 20-3-31 12:26

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200331/bkn-20200331111 ...

呢幾個月都係外賣或者自己煮,堂食風險高搏唔過

子爵府

李斯特 發表於 20-3-31 12:33
佢真係好煩

我都覺勁煩膠
好似佢講既就係權威,成日懼恐不亂甘
下次可能又會話個外賣盒都會傳播
連外賣都不建議
D食市真係多得佢吾少

大宅

李斯特 發表於 20-3-31 12:33
佢真係好煩

真心煩...佢不停諗新嘢,引人注意唯恐天下不亂

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有餐廳只要你外賣,一份餐送一個口罩,所以呢間餐廳好多人外賣,我見中午時好多文員,銀行職員都外賣係公園食,但起碼多個口罩用呀.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至