自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

人民日報已澄清事件

https://www.163.com/dy/article/G9PQTNV80545KZQY.html

民房

好似係為情自殺?

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-5-16 08:53
見唔到有人道歉,好多人太有愛太包容,覺得媽媽喪子太傷心,接受不到現實,搞出一場鬧劇,但佢衰在有用心 ...

心態扭曲的人,難相處,好多時係佢本人就根本不覺得自己有問題。如果平時有親友好心力勸其改變,也許還有彎轉。其他普通人,只會對其避之則吉。就如這位死者媽媽,此前生活圈子里的人,此後也會多數會變為陌路人(尤其是學校裡面那些)。

伯爵府

sandra28 發表於 21-5-16 04:56
死人吊灣蔡蔡子又搞中國!
難怪佢地吊灣呢期咁多事….似報應!市民受罪!等睇佢哋水塘幾時冇水!
...

有網媒都發現大量煽動的網上文章都係出自呆灣打手,因為發現佢地cap 圖都唔為意cap 到係呆灣輸入法,仲有呆灣大停電個日大量賬戶消失左

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 21-5-15 08:16
買熱搜衹是一個切入點,後面的才是戲肉。策劃者有用到心戰技術,蓄意煽動他人情緒,煽風點火鼓搗起情緒然 ...

見唔到有人道歉,好多人太有愛太包容,覺得媽媽喪子太傷心,接受不到現實,搞出一場鬧劇,但佢衰在有用心,就如你之前有講,有種人就係"我唔好,其他人都唔係可以好""有咩理由你仔女可以生活得咁好,而我個仔死咗",心理扭曲。

我現實中真係聽過人咁樣講嘢,話說某年我女中國舞班準備下一個星期表演,老師分派跳舞嘅服裝,叫學生帶去表演場地,咁老師就唔駛一個人拎幾百套衫,點知老師計錯數,有一個女仔分唔到某隻舞嘅服裝,老師已經話會即刻去買一套,下星期去到表演場地再俾學生,但家長接放學時知道咗,喺大庭廣眾責罵老師,話如果佢個女冇,其他人都唔可以有,只係好少事,佢就不斷嘈,又話自己俾咗學費服裝費,但唔係當日表演,老師又冇話叫佢個女冇衫著走上台跳舞,唔知個家長發咩顛,當場老師已經道歉,話自己計漏咗,表演時一定有,個家長都唔收口,成幾十個家長同學生睇住佢同佢個女,最後有家長出聲幫老師,佢連幫口個家長都鬧,不久之前,呢個鬧人家長同我講覺得個女係獨女,唔識同人分享,性格好自私,所以送佢嚟學跳舞。。。果一刻我明晒,點解個小朋友性格會咁自私,家長翻版囉,有樣學樣,個家長每次分表演服裝都要揀過,揀最好最靚果件俾自己個女,如果分到唔係太啱身,佢會靜雞雞去老師裝衫個盒去揀,我地其他家長係除非件衫爛或者有問題至會換,好多時唔啱身會返屋企自己加工改到啱。BTW,我講呢個家長係香港人,唔係大陸人,年輕媽媽,每次到都打扮得靚靚,拎住名牌袋,仲表現得好斯文有禮貌,但自從大家見過佢發顛後,冇家長再睬佢。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

tp-windy 發表於 21-5-13 15:05
如果你一直有留意事態發展, 係校方,教育局同公安嘅聲明, 係模糊不清, 如果佢哋一開始直接話有視頻, 視頻 ...

一般案件調查中,結果未出,係唔可以公開調查細節,免得先入為主,影響調查結果。唔知幾時開始,以民眾聲音來影響司法情序,認為咁先叫做公義,令某些人有機可乘。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

死人吊灣蔡蔡子又搞中國!
難怪佢地吊灣呢期咁多事….似報應!市民受罪!等睇佢哋水塘幾時冇水!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kckammy 發表於 21-5-16 00:59
在微博及bili抽出臺灣水軍打手傑作,佢哋老根系邊個?估到既!

係!
又係用黑暴技倆,又係搵機會向警民關係落手!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

sandra28 發表於 21-5-13 09:55
校內學生有學生自殺一定會感到不安,仲日日被人抹黑學校及「步」住校門就更加唔好受!顔色革命之徒真係可 ...

在微博及bili抽出臺灣水軍打手傑作,佢哋老根系邊個?估到既!
kckammy

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平平常常 發表於 21-5-16 00:16
買熱搜衹是一個切入點,後面的才是戲肉。策劃者有用到心戰技術,蓄意煽動他人情緒,煽風點火鼓搗起情緒然 ...

認同,個媽咪係可憐,但可憐唔代表可以講大話去攻擊傷害其他人,大陸要查嘅媽咪背後有咩幫手,個媽咪感覺係棋子,有幕後黑手再操縱同炒作,希望公安早日破案。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kerotan 發表於 21-5-15 13:59
群眾真的有這麼慈愛這麼多同情心嗎,還是乘機發難 發洩自己嘅不滿 香港不是天天都發生這些事嗎看得很嫌 :qu ...

同情係假借題發揮先係目的。

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-5-15 23:55
近年我睇陸劇,又有朋友長住國內,一早知可以買熱搜,淘寶有打手買,一蚊人仔有交易(唔記得要搜尋咩關鍵字 ...

買熱搜衹是一個切入點,後面的才是戲肉。策劃者有用到心戰技術,蓄意煽動他人情緒,煽風點火鼓搗起情緒然後把這股帶火的情緒引導去目標方向,同時以現實世界行動來配合造勢。操作好熟手。我覺得有這麼一個灰色產業鏈,衹要給錢就可以幫你打點一切。為達目的,不擇手段。這是可怕的地方,所以一定要好好整頓和管理,否則在整體社會的角度來看,非常浪費資源,破壞多於建設,而且造成很多不必要的傷害。

對於有些版友完全的同情這位媽媽,我不認同也做不到,因為她太自私手段太狠,整個學校師生都被她搞到雞毛鴨血,這樣對他們很不公道。

這位女士至今有無道歉?

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-5-15 23:34
我覺得媽媽因為獨子喺學校死亡, 好唔甘心想乘機向學校索賠而搞出咁既鬧劇, 可惜嘅係幫佢鬧大事件既人既最 ...

以前我唔明點解大陸有跌到老人會污衊扶起佢地的好心人,後來先知道,有一類人內心係比較黑暗,覺得既然自己已經倒霉了,就要找其他更倒霉的人墊背,反咬一口不但可以減低自己損失,甚至乘機獲得意外利益。我覺得呢位媽媽,可能係覺得,個仔都死左,自己唔爭取就一無所有,唯有乘機主動出擊,爭取最大補償,希望金錢物質的補償可以填補一下,以免養多年來育兒子血本無歸。所以放風出去話個仔樣樣好,好大機會考入一流大學,以佐証自己損失好大。

背後策劃者,同一時間食兩家茶禮都唔奇。最後關頭就會將蠢D(出錢少D)個一方出賣。大陸人面辨識技術先進,已曝光者,跑不掉的。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 21-5-15 23:05
我跟大陸觀眾都很驚訝,發現原來微博可以付錢上熱搜,這樣有心人就可以引流,易於炒作和煽動工作。

我認 ...

近年我睇陸劇,又有朋友長住國內,一早知可以買熱搜,淘寶有打手買,一蚊人仔有交易(唔記得要搜尋咩關鍵字), 唔只微博,藝人粉絲投票打榜都有所謂疆屍戶,就係呢d假粉/打手,成日見藝人瘦咗上熱搜,白髮look上熱搜,食飯上熱搜,有d根本冇報導價值,甚至一d都唔"熱". 呢位林媽媽最神奇係冇自已睇cctv片冇去學校,但又講得言之鑿鑿,同事實不符。要引起關注嘅動機我明白,但做法我不茍同,為達目的傷害全校師生,騙取無數人嘅同情,呢位媽媽絕對需要負上一定責任,否則以後更多人模仿佢嘅做法。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

kittylam 發表於 21-5-15 02:48
喪子之痛打擊下,個阿媽可以咁有計劃煽動群眾情緒,“水很深”呢句對呢個阿媽所作所為都合適。
...

呢個阿媽最後咪求仁得仁囉,全世界都見到佢個仔求愛不遂,以死相逼,割腕,跳樓自殺。一點顏面不留,做佢個仔真系可憐,連最後一點尊嚴都無。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-5-15 23:17
這次鬧劇,有組織能力很強的人參與其中,處處先發制人,主動出擊。

希望今次既鬧劇, 國安可以追蹤到有關搞事者, 從而起出相關賣國賊集團, 防止它們再次乘機搞事。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-5-15 23:05
我跟大陸觀眾都很驚訝,發現原來微博可以付錢上熱搜,這樣有心人就可以引流,易於炒作和煽動工作。

我認 ...
我覺得媽媽因為獨子喺學校死亡, 好唔甘心想乘機向學校索賠而搞出咁既鬧劇, 可惜嘅係幫佢鬧大事件既人既最終目的係搞顏色革命而令事件over晒。 雖然因為媽媽死咗個仔好慘, 政府唔追究佢發放假消息, 但我認為應該要給予官方警誡以示嚴肅處理發放謠言者, 畢竟今次因為媽媽既假消息而引發好事之徒對學校師生既網絡欺凌同幾乎引發社會暴動。

珍珠宮

omother 發表於 21-5-14 19:05
呢啲事令我明白謠言嘅可怕,以及不少人的低智(即使可能高學歴)

亦都反思自己以前嘅認知

不少沉迷陰謀者是比較神經質的(與教育程度無關),像美國和加拿大不也是有一些人一直認為疫情是政府製造的一個騙局?他們當中有些直到中招入了ICU才後悔,當初沒有做好防疫措施,還立即呼籲其他人不要輕視疫情。

現在已經進入一個顛覆我們傳統認知的時代,因為不少人已經失去做人的基本人格底線,網絡言論不負責任,利用「蠢人」墊屍底,做棋子,不擇手段以謀求自己利益。

太子站有班人日拜夜拜就系好好的操作例子。師姑,和尚,道士,神父,樣樣齊,衹要你有一班「有代表性」的「媒」,就可以製造一單新聞出來。頭腦簡單的人就會説,甘多人拜,唔通佢地傻的嗎?

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-5-15 06:37
我都係當時國內朋友傳消息截圖俾我睇,過後我都唔知點搵番,該校有家長講次日早上學生入校時間林母在校門 ...

國內人南腔北調,他們不少有跨省的讀書工作經驗,對不同地域的口音比較敏感。像我以前去國內,很容易就會被其他人發現有廣東腔(不過第一次去國內旅行時大概說得比較不像樣,有司機以為我是韓國人),尤其是的士司機很靈敏。我是去過國內旅行,才體會到遇到南方人那種帶有熟悉感的南方腔。成都當地人平常是不說標準普通話的,所以外來人很容易暴露。

這次鬧劇,有組織能力很強的人參與其中,處處先發制人,主動出擊。

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-5-15 02:15
後續有記者發現個媽媽嘅微博號改咗名,之前發出四條微博所顯示嘅手機型號都唔一樣,後來話該四條微博都非 ...

我認為這位媽媽人格是有問題的。佢係微博永遠只會説有利於自己的片面說話,後續事情有正面發展事實一概不向公眾交代,一路走喊冤賣慘路線。既然很關心真相,一開始就應該陪丈夫一起去看監控。自己不去看,丈夫看了回來,又說他很快忘了內容(按照6樓的訪問),其實還有一位親人也看了。之後呢,又大喊不認可調察結果,要看全部監控(目的就是要做成一個假像,誤導其他人)。事實上,她兒子跳樓自殺的那個位置,剛好沒有cctv。她謊話連篇,污衊其他人,很自私,橫蠻無理。

首頁
12345...12

尾頁

跳至