家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

要一次過比晒十幾萬,但第7年先回本,不過之後嘅回報睇落好好
我再問保險攞咗更詳細計劃書,更覺得買唔過,非保證部分佔好多
(出完呢個post, 九呀幾個Agent pm我)
我唔會覆你地㗎

洋房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

yeemeif 發表於 21-6-5 18:53
我再問保險攞咗更詳細計劃書,更覺得 ...

這是一個五年期的儲蓄保單,可以說是目前市場的主流。一般來講,一定會有一部分是非保證派息,無可避免。
比較這類的保單要留意「IRR回報」(目前市場max是7%up),而非單純聽agent吹說他們的回報有多高。又非保證的比例不應高於70%以上。
另外,要留意非保證紅利的派發方式,若是單一終期紅利的,就盡量不要考慮了。若有可以鎖定終期紅利的,可以優先考慮。
最後再考慮額外的功能,如:1.保費假期,避免因手頭緊交不出保費而斷單,或者產生不必要的復保利息。2.無限制改受保人,可達到真正財富傳承的效果。3.年金行使權益。
回覆有字數限制,有興趣了解多的人,可以再向我詢問喔。

子爵府

chinsnow 發表於 21-7-15 18:42
"有閒錢買騰訊幾手,都壓住左自己資金啦"

也有人買股票壓住資金,七至八年未回本,筆錢完全沒有流動性可言,若急需用錢,買儲蓄保可以即時吐現,只是蝕啲本,但蝕少過股票。

針無兩頭利,唔應該只睇儲蓄保唔利嗰頭,利嗰頭則唔睇,股票則只睇利嗰頭,唔利嗰頭則唔睇。

應該認識理財金字塔,認識各種產品的特性,應急現金不應用來買股票,也不應買長年期的產品(如儲蓄保)。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

男爵府

回覆樓主:

非常搵笨的保單,放銀行做定期唔差得好遠,但筆錢係自己手隨時可投資到其他地方。 買盈富吧

大宅

畀面勳章

choyki 發表於 21-7-14 12:46
基本上比邊間佢哋都係收咁多佣?我有啲懷疑。
但可以問佢各個產品佢分別收幾多佣嘅。

我用緊個間冇收客錢…冇顧問費…佢哋淨係收供應商佣…咁用呢間之前都有睇清楚佢哋同咩公司有合作先,亦有同唔同提供同一類產品嘅公司比較過…我再揀用邊間公司…而且我真係有用佢哋嘅價錢,再直接出去提供產品嗰間公司直接格價,係的確我喺邊度買同一個plan都係一樣價錢嘅,最重要方便在佢哋2個同事跟一個客,我搵唔到其中一個都有另外一個幫我…之前試過入院搵agent搵極都搵唔到,然後打左3x個電話個agent話佢放假,要將我個case pass俾上司,然後上司又要用成幾個鐘重新review過我啲單… 我就要痛住等佢哋覆我究竟要比幾多錢做嗰個手術…依家就真係方便好多啦…真係見過鬼都怕黑啦

男爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 00:08
而家保證冇2厘都唔係好緊要,用長期投資角度睇,
要做到4厘都唔係好困難也,
就好比人人都唔係好BUY既強積 ...

"有閒錢買騰訊幾手,都壓住左自己資金啦"

買儲蓄保險何嘗不是壓住資金,基本上七至八年才回本,這筆錢完全沒有流動性可言,若急需用錢,買股票還可以即時吐現,儲蓄保險基本上是連本金都攞唔到。

子爵府

諾姨薯薯 發表於 21-7-14 03:30
你可以揀月供㗎嘛,你咁樣年供,咁agent出佣一定係爽啲㗎…
其實你唔知邊間公司嘅儲蓄或者保險嗰啲好嘅你唔好搵agent公司啦,Agent公司一定係Cell返佢哋自己嗰啲產品,你不如揀IFA仲好啦, 至少佢哋比嘅意見一定中立啲,因為佢哋只係一個平台去搵市場上嘅產品俾你,基本上比邊間佢哋都係收咁多佣,所以唔會偏幫任何一間公司…我自從認識咗IFA之後, 真係方便好多

基本上比邊間佢哋都係收咁多佣?我有啲懷疑。
但可以問佢各個產品佢分別收幾多佣嘅。

聽講外國嘅 IFA 係收客戶嘅服務費,但香港嘅 IFA 則係收產品供應商嘅佣金。 香港嘅 IFA 亦似乎唔係乜都有得賣,唔係間間公司嘅產品都有得賣。

https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_financial_adviser
Two types of financial advisor: independent or restricted.
restricted - receive commissions from financial services companies on sales of investments.
independent - set their own fees, based on the services they offer.
香港嘅 IFA 應屬 restricted - receive commissions from financial services companies on sales of investments, not based on the services they offer。

http://blog.dengfong.com.tw/2011/05/blog-post.html
佣金制(commision)— 向機構收費,與客戶利益不一致
顧問費制(fee)— 向客戶收費,與客戶利益一致
在美國,第三方理財機構的收費模式主要有兩種,即向客戶收費和向機構收費,其中向客戶收費佔了主流。
在產品選擇上,第三方理財機構跟多個不同領域的金融機構簽約,從而增加各類基金、保險等投資產品的選擇。(只賣有簽約者的產品,不賣無簽約者的產品。)
香港較大規模的第三方理財機構約有 10 間。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

大宅

畀面勳章

yeemeif 發表於 21-6-5 18:53
我再問保險攞咗更詳細計劃書,更覺得 ...

你可以揀月供㗎嘛,你咁樣年供,咁agent出佣一定係爽啲㗎…
其實你唔知邊間公司嘅儲蓄或者保險嗰啲好嘅你唔好搵agent公司啦,Agent公司一定係Cell返佢哋自己嗰啲產品,你不如揀IFA仲好啦, 至少佢哋比嘅意見一定中立啲,因為佢哋只係一個平台去搵市場上嘅產品俾你,基本上比邊間佢哋都係收咁多佣,所以唔會偏幫任何一間公司…我自從認識咗IFA之後, 真係方便好多

複式洋房

sylvia_chik 發表於 21-7-13 09:54
保證的, 還是有不保證的部分?

兩樣都有 但而家間間保險公司都係保證加非保證 ,最重要係睇紅利實現率,我買開中國人壽,有兩份已經到期,又真係攞足錢。最近幫我個小朋友買份儲蓄傳承,醫療危疾都同一個agent買,有責任心的agent 好重要。

男爵府

Serena.w 發表於 21-7-13 01:45
本身我都買咗好多儲蓄,其實可以上去保險公司個網到睇吓紅利實現率,儲蓄唔會冇用嘅,我自己就唔識投資,所 ...

保證的, 還是有不保證的部分?

複式洋房

本身我都買咗好多儲蓄,其實可以上去保險公司個網到睇吓紅利實現率,儲蓄唔會冇用嘅,我自己就唔識投資,所以呢啲儲蓄保險好幫到我,已經有幾份攞咗錢,中國人壽嗰啲儲蓄真係攞足錢

伯爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 15:27
咁都好大件事,
佢都行業中比較大既公司,定係的小型公司?
大公司好少做到風險高到咁,

小型公司, 第一次買賣左一轉掙幾千, 跟住再買到停牌蝕萬幾蚊

複式洋房

qpalzm 發表於 21-6-16 13:33
之前買過一隻同我個行有關的直頭慘不忍睹, 不務正業去投資大陸, 蝕到最後停牌
...
咁都好大件事,
佢都行業中比較大既公司,定係的小型公司?
大公司好少做到風險高到咁,
雖然唔知你係咩行業。

伯爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 13:06
都明丫,無時間管理係一個問題,
抽股又真係好多人抽,
抽完又冇去打理都好多人係咁,

之前買過一隻同我個行有關的直頭慘不忍睹, 不務正業去投資大陸, 蝕到最後停牌

複式洋房

qpalzm 發表於 21-6-16 12:41
唔係特別鐘意金融, 不過個時新股潮個個都抽咪抽埋一份。不過無管理升個時又無賣。

匯豐第一次$100買, 跟 ...

都明丫,無時間管理係一個問題,
抽股又真係好多人抽,
抽完又冇去打理都好多人係咁,
其實你可以去留意返自己工作行業,
你係果個行業入手,見解一定比好少少,
因為你正在處身嘛。
你有冇試過去留意果的公司?

伯爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 12:26
香港人返工已經忙啦,
自己邊到有咁多時間做功課睇財報,
自己管理原意係好,

唔係特別鐘意金融, 不過個時新股潮個個都抽咪抽埋一份。不過無管理升個時又無賣。

匯豐第一次$100買, 跟住$50溝左貨。思捷就見個時跌到10幾蚊諗住點都反彈下呱。

其實我係完全唔識投資的。好彩都係10幾萬貨仔。

複式洋房

qpalzm 發表於 21-6-16 10:14
我10幾年前買左約10隻股票, 又無管理過, 而家得一隻賺, 其他全部蝕,包括

匯豐(-30%)

香港人返工已經忙啦,
自己邊到有咁多時間做功課睇財報,
自己管理原意係好,
咩都係依靠自己,
買股票就係買公司未來既發展,
但全球經濟變得咁快,
有的公司既價值都會有變。
人地管理又好自己管理又好,
都有絕對岩同錯,
最緊要合適自己,
我地都係想資產增值,
如果最後結果有出入就本末倒置。

同埋我見到你都好集中係金融行業,
匯豐內銀,你自己工作係金融行業?
所以對呢行有信心?

伯爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 00:00
都明白既信自己係好的,但冇人有水晶球,
都唔知邊一隻會好似HSBC咁120蚊到而家都未見到屋企,
反正都係派 ...

我10幾年前買左約10隻股票, 又無管理過, 而家得一隻賺, 其他全部蝕,包括

匯豐(-30%)
中人壽(-40%)
思捷(-99%)
幾隻內銀當時新股(-20%以上)

只得一隻復星國際係掙錢。

無時間管理真係唔好買股票

複式洋房

qpalzm 發表於 21-6-15 14:39
我媽之前賣左層投資層樓, 就買左幾份儲蓄保險, 份份full pay 100萬, 我都有D擔心最終回報低。

點解佢買, ...
而家保證冇2厘都唔係好緊要,用長期投資角度睇,
要做到4厘都唔係好困難也,
就好比人人都唔係好BUY既強積金,
最近都公佈左平均都做到4厘回報。
保險公司買緊的野咪又係債卷股票,
不過保險公司有大筆錢,可以散開咁處理,
唔同小散戶,邊有咁多資金買。
有閒錢買騰訊幾手,都壓住左自己資金啦。

首頁

尾頁

跳至