自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔間唔中都會鼻敏感發作,打乞嗤會比平時頻密D,但最近可能轉季,又打乞嗤仲流鼻水 (平時無咁誇張)。臨瞓前食定粒鼻敏感藥但無乜用,唔想佢咁細個就噴鼻,有冇咩方法可以舒緩仔仔情況?空氣清新機?食療?之類都可以推介下,感謝。

大宅

我囡每朝瞓醒必定連續打最少六個哈次,未見人走出嚟就知佢瞓醒,但自從買咗部空氣清新機就改善咗好多,依家間唔時先聽到佢打哈次,通常部機就嚟要清塵網前幾日,我哋幾個就會成日打哈次,清完又冇事,真係好神奇

民房

leletse033 發表於 21-12-1 15:03
我仔仔間唔中都會鼻敏感發作,打乞嗤會比平時頻密D,但最近可能轉季,又打乞嗤仲流鼻水 (平時無咁誇張)。臨 ...

女兒由6歲開始鼻敏感,至今8歲,睇了不少醫生,食葯,飲湯,都再復發。但最近經朋友介紹一位內地中醫,他用純中葯成分根治了女兒鼻敏感,但不需吃葯,只需用純中葯早晚塞鼻子,塞了第二天,已好返9成,再塞多半個月,已經全好,至今仍未有復發,他說根在鼻子,問題在鼻黏膜,鼻黏膜受損引起的症状,鼻黏膜修復好了所有症狀就好了,再下雨換季受
凉不會反復,希望幫到大家受鼻敏感困擾寶寶,有需要可pm。

男爵府

我仔細個幼稚園一直鼻敏感,試過好多都唔得,後尾識咗個台灣醫生,佢係西醫但開中藥(台灣中西合璧),佢話要個肺好就一定要腸好,所以開咗益生菌比我仔,食完D益生菌已經改善好多,跟住開咗D中藥調理,之後佢叫我繼續比益生菌我仔食,但隔一段時間就轉牌子,呢幾年係轉天氣或花粉季節會早上打乞嗤,其他時間都OK

男爵府

我自己以前係超級鼻敏感嘅人,後嚟做咗天灸之後,加上枕頭,被鋪我會定期攞去焗。窗簾又會攞蒸汽機蒸下佢或者拆出嚟洗。E+好咗99%,其實做天灸係最work。就嚟大暑可以考慮下同個仔去做。上網搵下資料

伯爵府

回覆樓主:

除左以上JM提過的各種食補充品去對抗鼻敏感問題之外,時間就到的話可以貼天炙(夏天+冬天各貼一個循環,每個循環起碼貼三次),我個女細細個都係鼻敏感底,跟住去貼天炙,夏冬天循環咁左三年,跟住無貼到啦,到依家雖然都仲有鼻敏感,但係比起最壞嘅情況已經好咗好多!

上網google貼天灸會有好多資料介紹!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

fc2004668 發表於 22-5-19 18:01
我仔都食咗余仁生三盒好番好多,百零蚊盒,真心推介。

只有一款蟲草丸?

琥珀宮

leletse033 發表於 21-12-1 15:03
我仔仔間唔中都會鼻敏感發作,打乞嗤會比平時頻密D,但最近可能轉季,又打乞嗤仲流鼻水 (平時無咁誇張)。臨 ...

小米空氣淨化器4幫到你,我個仔都用緊

大宅

aminafy 發表於 22-5-19 16:01
回覆 yuensiu 的帖子

唔該晒,我晏D去睇下

我仔都食咗余仁生三盒好番好多,百零蚊盒,真心推介。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔該晒,我晏D去睇下

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

aminafy 發表於 22-5-19 15:31

請問食邊一隻草蟲丸?我女又係勁鼻敏感影響埋隻眼。

我女一起鼻敏感勁隻眼會周圍紅或眼頭紅仲會損,係呢2年先咁,即刻噴鼻眼適,見佢慢慢退,有時滴眼敏感藥。

我買余仁生,有時萬寧出位價$199

我仔又久唔久出風癩,食益生菌。

2隻間唔中食下咁

個個星期都有吸床

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問食邊一隻草蟲丸?我女又係勁鼻敏感影響埋隻眼。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

食草蟲丸,不過有時我仔女勁食鼻敏感藥就食唔到草蟲,有時又噴下鼻眼適。因我女鼻敏感勁會影響埋隻眼

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

annaannawaifan 發表於 21-12-1 22:07
我仔食靈芝王,好左好多

我都想知。對流鼻血都有幫助?

大宅

sschong 發表於 21-12-8 10:55
勤洗床單被單,特別毛公仔係致敏原,遠離寢房,角落大小都要清潔乾淨,另外買左部小小空氣淨化機
...

我都買左部sharp既空氣清新機,初步試緊,希望會有好轉喇

大宅

bbbusy 發表於 21-12-8 08:38
床單枕頭套要每日洗,薄被每星期洗一次,厚被每星期焗一次,應該幫到好多。
...

好似好多功夫要做不過盡量都試一試先

禁止訪問

男爵府

yansurance 發表於 21-12-8 12:52
鹽水洗鼻 加食冬蟲夏草膠囊
成功斷尾

請問邊隻蟲草呢

洋房

yansurance 發表於 21-12-8 12:52
鹽水洗鼻 加食冬蟲夏草膠囊
成功斷尾