自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽媽前一排生蛇,宜家表面差不多好返,但內裡神經痛……

點樣先可以令到佢快啲好返晒,唔再痛?
有咩保健品適合俾佢食,增強免疫力……

神通廣大嘅JM們,有冇人有呢方面經驗,跪求賜教!

萬分感謝,祝福你哋身體健康!

大宅

333s 發表於 22-1-10 10:28
孝女一名。你媽好命。我一个人面對。

帶狀疱疹後出現的神經痛,是「生蛇」最常見的併發症。 「生蛇」 ...

你一個人面對?係唔係小朋友仲細個?

唉……“孝女”對於我嚟講,真係百般滋味在心頭!

所謂你睇我好,我睇你好,唔見得人嘅係屋企嗰本“難念的經”……

男爵府

睇中醫,清清個底

象牙宮

baby.kaka 發表於 22-1-10 00:54

孝女一名。你媽好命。我一个人面對。

帶狀疱疹後出現的神經痛,是「生蛇」最常見的併發症。 「生蛇」時都是先感到皮下痛楚,然後皮膚才出現紅疹,痛楚程度及種類因人而異。電擊、火燒、刺痛,或跳動的痛。帶狀皰疹後遺神經痛

生蛇後遺症隨時持續N年---- 類似感冒的症狀,例如頭痛、疲倦乏力、發燒及腸胃不適等。
西醫 + 皮膚科, 沒法子。生蛇後遺神經痛點搞都仲係痛。
中醫調理 + 針灸。行氣活血。現就當身體保健。
另可服B杂+D

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇中醫啦!調理下
年紀唔細 唔好亂試

公爵府

baby.kaka 發表於 22-1-10 07:07
謝謝你回覆……

宜家已經生過,應該唔駛打了吧……

生完會再生的,好返後二個月要打。
第一代就平d。

珍珠宮

baby.kaka 發表於 22-1-10 01:12
謝謝你回覆……我了解下……
佢宜家就係話表面無乜大問題了,就係神經痛,訓覺都會痛醒……
...

再睇下醫生,西醫有止神經痛的藥。

公爵府

2036靈之抱子,我媽之前生完蛇食一樽已回復體力。

男爵府

我屋企人一個係50幾,一個係60幾分別生蛇,60幾歲生蛇痛過50歲生蛇嗰個,醫生說年紀越大越痛,痛咗三四年先叫好返,有食中藥,有做針灸(係放瘀血嗰啲)。好返一定要打針,會返發。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

神經痛真係好痛, 可以同醫生講開特效嘅止痛藥, 聽人講食維他命B雜可以舒緩啲痛,可以試吓,其次,好痛時,用暖毛巾 敷吓痛嘅地方,舒服啲,預咗痛一段時間,做吓啲輕鬆恆常運動

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

baby.kaka 發表於 22-1-10 07:07
謝謝你回覆……

生蛇痊癒後大約半年免疫, 之後免疫力弱就會復發, 生完可以再生,你打去診所問下「生蛇」疫苗

大宅

fasola 發表於 22-1-10 01:20
生蛇係因為出過水痘. 病毒自此收係神經線.

現時有種針可以打, 去預防生蛇同減輕病情

謝謝你回覆……

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我媽上個月都生蛇,佢見到一邊胸下面同背脊有粒粒好痕好痛,第2日就去睇急症,醫生一睇就話佢生蛇,俾藥查,俾藥食,依家好得7788,不過間中會閃下咁痛,醫生話食維他命B雜會有幫助。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

fasola 發表於 22-1-10 01:20
生蛇係因為出過水痘. 病毒自此收係神經線.

現時有種針可以打, 去預防生蛇同減輕病情

其實出左好多年,屋企長者都打左。
診所都有貼poster介紹。

侯爵府

我公司清潔姐姐約半年前情況一樣,佢睇中醫.而家ok ,冇聽佢呻唔妥。
kckammy

男爵府

回覆 baby.kaka 的帖子

不是立刻見效,我朋友生蛇後晚晚都痛醒,然後佢食了話好快見效,跟住佢又介紹給朋友,朋友們都話有效,你可以在萬寧買一盒試吓(雷X),佢分享出來是希望幫到有需要朋友

伯爵府

親子王國15週年勳章

醫生話神經線每日生長1mm,睇吓之後有幾多受影響,就知大概幾耐先好返
我隊友生完幾年,而家飲酒都痕

大宅

skyyoyobebe 發表於 22-1-10 02:29
食六神丸萬寧有售,好快見效

謝謝你回覆!
好快見效意思係好快止痛?

男爵府

食六神丸萬寧有售,好快見效

大宅

neil_ee 發表於 22-1-10 01:34
回覆 baby.kaka 的帖子

建議先看醫生反映問題, 即使家庭醫生而非神經專科, 以我認知會試用vitamin b-group ...

謝謝你回覆……
約咗2月見兒童眼科醫生,再詳細檢查

首頁

尾頁

跳至