自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【二代疫苗】許樹昌:接種Omicron BA.1疫苗抗體不足對抗BA.5
孔繁毅:可作加強劑 料國藥疫苗12月可打

【明報專訊】衛生署公布,7月31日至8月6日期間BA.4或BA.5佔本地個案8.2%,較7月25日至31日的4.4%上升近一倍,而昨(7日)佔單日本地個案10.4%,衛生防護中心料BA.5或成本地主流病毒株。政府專家顧問許樹昌表示,若BA.5成本地主流,屆時或日增逾萬宗個案。至於有關第二代疫苗,他認為現有數據顯示接種BA.1疫苗後,產生的抗體不足對抗BA.4和BA.5,故不建議採購BA.1疫苗,建議當局毋須急於採購針對Omicron BA.1的第二代疫苗,今年冬季前可先安排更多年齡層打第4針初代疫苗;專家顧問孔繁毅則認為,今年冬季12月前應接種針對BA.1疫苗作加強劑,明年底前再打BA.4或BA.5疫苗。

已刪除用户

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 22-8-9 15:15
劉宇隆講明第四針保護力僅得一至兩個月
咁計法應該
8月第4針
所謂專家好痴線不停迫針

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

請問大家意見,
我打咗3針科興,第3針在4月份打。
計劃明年3月外遊,第4針保護力只有2個月,我係咪應該明年2月打第4針?

大宅

外面嘅世界巳回復正常,香港幾時先可以比人自由選擇戴唔戴口罩,打唔打針?紅黃綠碼真係整黎都係廢。

男爵府

康媽 發表於 22-8-10 14:23
打針效用咁短仲打,真係痴缐
中國疾控中心免疫規劃首席專家王華慶表示,Omicron新冠疫苗研發需要時間,過程中也有一些不確定性。目前正在使用的疫苗在預防重症和死亡的效果顯著和明顯,由於Omicron傳染性非常強,一旦出現疫情,對老年人尤其是未接種的長者危害比較嚴重,建議符合條件的長者盡快接種。

侯爵府

唔怪之比人話係E官琴瘦

伯爵府

2024年龍年勳章

打針效用咁短仲打,真係痴缐
Be Happy

大宅

之前唔係話再打多第四第五針都係保到好短時期,醫生都唔建議咩我印象係保2個月

水晶宮

真係想講粗口
打x完未!
班醫官自己有冇打!

象牙宮

回覆樓主:

我預要keep住打,我無所謂架,但我要除口罩呀!

水晶宮

kekka 發表於 22-8-10 09:15
打唔打個人決定就好了,不應該強制令人唔方便,事實上打左6針都有機會中,打齊針都有機會死
...

同意,政府唔應該再不停逼人打4567針,唔係打得越多越好!亦唔應該短時間要人去打,利申:已打3針,唔會半年就去打第4針,太密啦!

別墅

唔想咁快打第四針

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

沒完沒了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

打唔打個人決定就好了,不應該強制令人唔方便,事實上打左6針都有機會中,打齊針都有機會死
◕順其自然啦~♥ ◕

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Skytree1000 發表於 22-8-10 00:41
恐煩偽自己打咗針未呀
學袁教授在傳媒前表演打5678針都好喎
呢個名唔錯 應該叫建議的專家自己先打才叫其他人打!
心盲最可怕。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LauDaDa 發表於 22-8-10 07:54
孔生乜水甘多野吹?是不是特區政府衛生處長?沙士期間禾最崇拜當年衛生處長陳馮富珍日日出現電視430力敵群記 ...

但你睇返數據、染病死的9成以上都是冇打針。

如果我家有長者、一定叫佢哋打針~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sunnygirl 發表於 22-8-10 07:51
唔會再打,寧願唔堂食、邊度都唔去,都唔會再打

雖然我都唔想打針、但我深信打咗總比冇打安全些。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至