自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

阿仔果班有同學欠班主任功課。早前學校去旅行,個個同學都有得玩。反而果位欠功課同學要即場補做功課,寫錯生字仲比班主任大聲閙。我個人覺得個同學欠功課係唔啱,但可以罰留堂啫!但班主任偏偏要旅行日要個同學做功課,都幾無人情味。難得全校去旅行,車費又交咗,但無得玩。如果我係果個同學家長,我寧願請假。

更多:132樓

翡翠宮

牛年勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-3 17:24
係!呢個班主任咪令我個仔依家要定時睇精神科和心理學家囉!

完全想像到呢個所謂老師平日會點對學生
你仔仔要加油,今年畢業架啦,頂住呀

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-3 17:24

樓主仔仔加油!!要堅強及做好自己,還以颜色

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢個班主任成日話學生,係咪無帶靈魂返學,我聽落好似咒學生死咗咁。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-11-3 07:44
樓主, 呢個班主任係咪你個仔上年嗰個班主任?

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-11-3 08:32
即係淨係罰個學生旅行日坐地下指定範圍(留意係餐墊唔係桌椅)補做功課無得玩,老師無坐旁邊指導學生作文 ...

係!個同學最後都係交唔到份功課。

翡翠宮

牛年勳章

bubbleee 發表於 22-11-3 13:09
大人大姐真係會同個小朋友計較

真係會,唔係講樓主個case,我見識過有啲老師係勁小器,學生得罪佢或成績唔好影響佢「業績」,會出盡辦法玩到佢留班/轉校,總之各行各業咩人都有,得罪心理變態既老師無運行。

珍珠宮

mcheungm 發表於 22-11-3 12:37
用之前姊妹話齋,乜嘢家長就教出啲咩學生.其實老師只係要求學生準時交功課,呢個基本上係學生嘅責任,佢都做唔 ...

呢個只係成年人自己嘅想法,相信小朋友寧願寫左欠交落手冊,都唔想旅行無得玩仲要做功課。

其實完成功課係好簡單嘅事都係成年人自己嘅想法,小朋友交唔齊功課可以係佢唔識做,落後得太多連問都4唔識問。。。教師嘅責任唔係要收齊功課,而係找出同學的疑難,按需要去幫佢解決問題,唔係只用懲罰方式,咁樣只會令學生更加唔喜歡返學/學習,打殘佢對學習的興趣。

大宅

大pat豬媽 發表於 22-11-1 23:09
阿仔果班有同學欠班主任功課。早前學校去旅行,個個同學都有得玩。反而果位欠功課同學要即場補做功課,寫錯 ...

好慘呀

大宅

C.Humphrey 發表於 22-11-3 09:13
所以唔係講緊學生欠交功課唔可以被罰,係講緊個處罰係咪恰當,係咪真正幫到學生。當然學生唔做功課係佢自 ...

大人大姐真係會同個小朋友計較

子爵府

我之前睇過一本書,《非暴力溝通》當中提到老師能夠唔罰學生就可以令學生改變,但我相信呢D用心老師,宜家好少,一來無咁多時間,二來係技巧,其實家長亦都一樣,非暴力溝通可以改變核心問題,好過一味罰

男爵府

mcheungm 發表於 22-11-3 12:37
用之前姊妹話齋,乜嘢家長就教出啲咩學生.其實老師只係要求學生準時交功課,呢個基本上係學生嘅責任,佢都做唔 ...

有冇諗過功課都經常欠交嘅學生好可能係有家庭問題,如家長根本唔理佢?而且你講band one 學校已經唔太合適,因為呢個學生好大機會係升band 3嘅中學
雖然社會係殘酷,下屬做唔掂d工作,你可能會炒咗佢,但亦有可能你上司會話,新人嚟㗎,教下佢做啦…
老師係有責任教育學生,包括學術同身心發展

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我認為合理
要懲戒先得大

大宅

回覆樓主:

用之前姊妹話齋,乜嘢家長就教出啲咩學生.其實老師只係要求學生準時交功課,呢個基本上係學生嘅責任,佢都做唔到之餘,仲有咁多人指責老師而幫學生講說話.我知道有啲band one學校,如果唔交功課係好大件事嘅,要見家長及記大個.其實只係叫佢旅行嗰日補番,好過係佢既喺手冊記低,日後影響佢升中派位及叩門.
大家都係成年人,社會就係咁殘酷㗎啦,自己唔做好,旁邊嘅家人及朋友係永遠都幫唔到自己嘅,第2時佢出嚟社會工作可能遇到嘅情況比而家更差百倍,其實拗嚟都冇用,祝佢及大家好運啦.

珍珠宮

chingnc 發表於 22-11-3 11:26
是普通功課,間間學校唔同既,我問過,老師話唔可以攞出嚟架,要習慣用自己識既字作,唔係叫你中譯英,考 ...

anyway啦,我嘅point係個老師明知個學生係咩水平但冇給予任何幫助,輔導,指引,仲要喺旅行日夾硬迫佢做一份明知冇可能完成嘅功課,有心鬧有心令佢難堪但對個學生喺學習方面冇任何幫助,呢個老師好衰格

珍珠宮

玩具勳章

laukkk 發表於 22-11-3 10:49
唔係普通功課咩?

是普通功課,間間學校唔同既,我問過,老師話唔可以攞出嚟架,要習慣用自己識既字作,唔係叫你中譯英,考試點,唔通可以攞字典出黎?

珍珠宮

chingnc 發表於 22-11-3 01:55
好似唔係喎,一般都係唔俾拎書拎字尾,都唔俾拎番屋企做,因為要模擬考試情況。除非absent,或者有pre wri ...

唔係普通功課咩?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-1 23:09
阿仔果班有同學欠班主任功課。早前學校去旅行,個個同學都有得玩。反而果位欠功課同學要即場補做功課,寫錯 ...

其實做功課係目前學生唯一責任。
連呢樣都做唔好 點解可以去玩樂?
家長唔教咪老師教囉,有錯咩?去旅行就唔洗完成基本野?甘叫無人情味?大個出黎社會先知咩叫真係無人情味喇家長!!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

C.Humphrey 發表於 22-11-3 08:32
即係淨係罰個學生旅行日坐地下指定範圍(留意係餐墊唔係桌椅)補做功課無得玩,老師無坐旁邊指導學生作文 ...

好明顯老師呢個懲罰對學生黎講系完全無正面效果或作用(既無法完成功課,亦沒有任何學習上得益),反而令學生有負面情緒及負面效果,更加討厭呢個老師呢個科目同學習。老師只系為左罰而罰。個同學跟本就唔識寫份英文作文,老師無正視問題根源。

珍珠宮

2024年龍年勳章

可能係慣犯!提過好多次,無改善!
Minniemouse:-P

首頁
12345...9

尾頁

跳至