自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

非常非常之慢嘅復常路

ada0707    發表於 22-11-11 09:06

侯爵府

櫻花bb 發表於 22-11-14 08:49
好多人一聽到話支持全日,就覺得係家長唔想湊仔!
我支持全日係因為小朋友多d社交接觸 ...

我哋而家午飯都要zoom住導修
其實效果差好多

侯爵府

櫻花bb 發表於 22-11-14 08:36
咪係!d人聲大大話返半日,小朋友有愉快童年,放學可以去玩,但事實只見到補習社塞滿人:thinkin ...

係呀有啲係家長自找
我有個朋友喺天后開教育中心
早兩日話有個新生竟然係住元朗
跟住喺太子嗰頭返學(好谷的私校,閒閒地每科都深一兩年嗰隻)
跟住放學就嚟天后度補習

侯爵府

櫻花bb 發表於 22-11-14 08:31
其實咁多人話返全日好痛苦,係咪佢地小朋友都讀緊谷校?!有d仲話唔想返全日,因為小朋友要午睡,真心笑死 ...

谷校嘅機會好大囉
就咁聽落好多學校下晝根本冇導修堂,冇時間畀佢哋做功課

我仔讀咗六年全日畢業
永遠八點幾,最遲九點已經刷牙瞓覺
冇乜功課需要返嚟做
佢自己仲搞好多科學實驗,放學自己響屋企附近圖書館借還圖書
仲執啲紙皮返嚟砌槍、彈珠機
冇補習,任佢hea, 從來唔會俾課外練習佢做

水晶宮

wai4919 發表於 22-11-13 15:24
對,我支持全日。如半日,如果講想全日家長係為了比學校湊仔,咁不如講支持半日家長,報佢地報 補習班興趣 ...

好多人一聽到話支持全日,就覺得係家長唔想湊仔!
我支持全日係因為小朋友多d社交接觸,一齊食飯、一齊課後活動,阿仔三年級,佢好期待同同學仔一齊食飯喎!同埋學校可以多教課本以外知識!聽其他家長講,疫情前,學校下午有好多活動,如參觀科學館、動植物公園呀,又喺學校種花!而家半日制,書都教唔切,仲要下午上zoom,所以我寧願返全日好過!

大宅

水晶宮

mama316 發表於 22-11-13 15:46
同意。

事實上,半日制下,下午的中英數補習班都很full.

咪係!d人聲大大話返半日,小朋友有愉快童年,放學可以去玩,但事實只見到補習社塞滿人

水晶宮

其實咁多人話返全日好痛苦,係咪佢地小朋友都讀緊谷校?!有d仲話唔想返全日,因為小朋友要午睡,真心笑死,教好自己小朋友早睡早起好過啦!全世界都係返緊全日學架啦!

大宅

happyapple 發表於 22-11-11 08:04
見到一面倒支持半日,但我係支持返全日。我比較番返全日時,阿哥既課程係教得深入啲,同埋冇咁飛書教,同埋 ...

係啊,我都好想快d全日啊,留在學校社交多了,連食飯時間都正常返。而且老師唔使趕進度,學生多d時間吸收理解,有利教學

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

暑假前已返全日,小朋友非常開心,全日好,話半日好嘅咪又係放學去補習,留校有同班同學仲開心啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

返半日好d, 做完功課仲有d時間玩下
我自己都唔buy返全日

大宅

回覆樓主:

半日真係會有個愉快童年,上午返學,下午做完功課溫習仲可以睇卡通

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mama316 發表於 22-11-13 23:19
上學可以過有規律的生話,也會教自律,學生不一定學到,但至少有個機會,救得一個得一個。
...

救咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wln 發表於 22-11-11 01:35
其實香港小學應該改半日。壓力太大啦,放學又話要補習,之後返屋企又要做功課。真係好少運動同玩既時間。 ...

補習唔係必需品

珍珠宮

sumpo 發表於 22-11-13 23:16
如果唔識自律
全日制一樣會有你所講壞習慣出現

係㗎,我小朋友之前嗰班至少有2個係咁,無論全日制、半日制,佢哋都係經常欠功課,考試冇溫書!都係打機、打機、同埋打機。

珍珠宮

mama316 發表於 22-11-13 23:19
上學可以過有規律的生話,也會教自律,學生不一定學到,但至少有個機會,救得一個得一個。
...

點解生個小朋友出嚟要靠學校去「救」咁陰公
其實學校、屋企、朋友圈子⋯⋯都同樣有小朋友學習嘅機會,我小朋友冇需要學校去「救」,返學時、課外活動時、參與朋輩聚會時、喺屋企時,都會有不同嘅學習機會!

但如果本身個屋企太冇規律,就可能會喺學校時間越長越好。起碼學校唔會任佢打機、睇電視先!咁其實佢地返半日制+托管都夠。反正佢地目標唔係學習,只係搵人免費托兒。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

仔學校講明 要 easter 先攪得掂

中間有好多野要安排

飯商 校車

可能未必咁快回到正軌

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

面授全日制跟現在防疫政策不一致

疫苗通行證下,好多無打針嘅同學連去圖書館都無份,現在仲要除罩一齊食飯,絕對高風險,矛盾極了

學校旅行已經分開有打針先可以參加,全日制現在不宜實行。

別墅

sumpo 發表於 22-11-13 23:16
如果唔識自律

男爵府

mama316 發表於 22-11-13 17:04
午膳時間,校內也有大量活動,供學生選擇和自由參加。同學之間也有多些交流,在少子化的香港,實在是一個 ...

如果唔識自律

首頁
12345...11

尾頁

跳至