自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

呀女頑皮 我鬧呀女, 工人竟然即刻係到搖頭 (表示我好似先係唔岩個個甘)
話說尋晚工人在廚房食緊飯,我呀女走入去廚房望佢, 坐在垃圾桶蓋上

我大叫呀B出黎食飯, 叫左幾次無反應,我入廚房見到呀女坐在垃圾桶蓋上看工人食飯,之前已試過幾次坐在垃圾桶蓋上,工人竟然大笑 (你笑呀女咪以為岩囉), 之前我都係話呀女兩句算

今日我又見到呀女坐在垃圾桶蓋上,我叫佢出黎,佢唔聽,我話垃圾桶污糟,同唔可以坐上去,佢大喊唔聽同唔肯出黎,我就鬧佢 工人即刻係到搖頭

咩意思?? 你地工人會唔會甘??

我係到諗點解我教呀女仲要理埋佢感受呢? 搞到我仲要覺得我唔岩甘,我就快精神分裂

男爵府

ml6331 發表於 22-11-25 14:32
放張矮櫈入廚房,垃圾桶移去另一邊,阿女有位坐就唔會坐垃圾桶

我都咁諗,放多張矮櫈就問題解決了。唔使鬧,令關係變差。

珍珠宮

工人姐姐有乜所謂乜都yes
最後個女成為「港孩」
四肢不勤,五谷不分

宜家連垃圾桶都坐,僅餘衞生常識都冇,要執返規矩要花心思

珍珠宮

ikokam 發表於 22-11-25 14:16
呀女頑皮 我鬧呀女, 工人竟然即刻係到搖頭 (表示我好似先係唔岩個個甘)
話說尋晚工人在廚房食緊飯,我呀女走 ...

先同工人溝通好自己點教個女,叫佢配合返

水晶宮

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SUSANNA 發表於 22-11-25 18:44
覺得你呀女黐姐姐多過你,所以情願同佢一齊係厨房。

Agree! 阿娘係咪有d呷醋?

珍珠宮

2023年兔年勳章

Froggy_joe 發表於 22-11-25 16:01
我試過阿仔未夠一歲
星期日我自己湊
阿仔跌瘀咗個額頭

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

覺得你呀女黐姐姐多過你,所以情願同佢一齊係厨房。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

工人姐姐見到小朋友坐垃圾桶都唔制止, 好極有限

子爵府

11B 發表於 22-11-25 16:47
沖完涼食飯,餸汁或餸碎有機會整到啲衫,跟住又上床,咪又係另一種污糟!我哋全家都係出完街回家換家居服,沖涼 ...

me too

男爵府

工人可能覺得你唔識教女囉.

大宅

lingw. 發表於 22-11-25 14:28
好難講誰對誰錯,有可能係你經常鬧/控制唔到自己情緒,你工人睇唔過眼,唔想成日聽到吵鬧聲

可能你工人都 ...

非常同意

你位「姐姐」冇話番你已經好好,阿女喜歡親近姐姐證明姐姐對佢不錯…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

多謝各位,同左姐姐講,希望阻止到有下次,我唔再回覆了

珍珠宮

11B 發表於 22-11-25 16:47
沖完涼食飯,餸汁或餸碎有機會整到啲衫,跟住又上床,咪又係另一種污糟!我哋全家都係出完街回家換家居服,沖涼 ...

又係喎,如果時間容許下次我同佢食完飯先幫佢沖涼

珍珠宮

she007 發表於 22-11-25 16:45
叫工人在廳食飯同叫工人當佢坐垃圾桶時阻止佢可以嗎?

岩岩叫左,話如果下次係甘叫佢搬走垃圾桶先食飯多謝教路

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

ikokam 發表於 22-11-25 14:22
佢岩岩沖完涼坐上垃圾桶,一陣又走上我張床,工人已搞到我全屋小強,我先甘嬲
...

沖完涼食飯,餸汁或餸碎有機會整到啲衫,跟住又上床,咪又係另一種污糟!我哋全家都係出完街回家換家居服,沖涼後換睡衣跟住瞓,唔會再落街或坐梳化。

水晶宮

回覆樓主:

叫工人在廳食飯同叫工人當佢坐垃圾桶時阻止佢可以嗎?

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

所以我而家寧願勞動多d,都吾會再請姐姐,,,試過一次,怕怕了

珍珠宮

Joeyyin 發表於 22-11-25 16:00
呢啲好多人未請過工人,或者好多大愛。佢哋唔知道已家d工人係好多問題

工人問題:你下次問下佢笑咩?好好 ...

是,依家工人乜衰野都有齊,忍佢既僱主大把,遇到好姐姐真係小之有小

佢錫小朋友我覺得係基本, 因為佢好差....只差在冇大錯 錫小朋友 我先繼續忍佢.....

如果有睇我舊POST我都有提,佢經常黑面博咀長期帶耳機做野,叫佢唔理人,叫佢兩次先應 因為用緊耳機傾電話,冇禮貌,懶,清潔求其,叫佢先郁一郁做,叫佢做多小小野就會玩野, 同我講死左老豆.....打爛+整壞我屋企超多野 (貴既電器,同次所洗手盆都打爛埋)

水晶宮

畀面勳章

Froggy_joe 發表於 22-11-25 16:01
我試過阿仔未夠一歲
星期日我自己湊
阿仔跌瘀咗個額頭

你好好,識諗!
至怕交得仔女俾工人湊,湊唔好又閙丶湊得好又吃醋

首頁

尾頁

跳至