自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我細嗰個出世3個月後就係疫情 。頭兩年人生基本上喺屋企渡過。剛剛呢一年多返學開頭都有喊。喊咗幾日就唔喊。有時候放完長假第一日返學都會入門口時喊 。但係老師都話其實一入到去就會停。跟住係enjoy返學的 。日日返嚟都話咩好玩同邊個玩。

課外活動一個都參加唔到因為嗰啲係搵錢機構,一個小朋友喊,老師會要求家長帶小朋友離開直到冷靜,但係基本上唔會冷靜到。就算可以,都唔會肯入返去。所以都已經報過幾樣佢自己話要學嘅嘢但係都係入去都係喊跟住要走。

續...

子爵府

mommyli 發表於 23-3-8 21:51
有試過。爸爸搞唔掂。活動班啲職員蝦姐姐。一見係姐姐湊就即刻叫姐姐帶小朋友離開。我都搵緊啲有愛心有耐 ...

我當時不斷搵合適既活動,初初主要搵小班既,報名前我會講明可能有分離問題。我遇過有經驗既老師一手抱入去,好快就可以收聲上堂。亦遇過小朋友會一直情緒不穩要出門口睇下我有無離開。我當時係一直搵活動俾佢,一直鼓勵同讚,期間要注意有冇出現焦慮行為,我case最後都處理到。

如果真係急住面試,搵啲兒童行為心理導師上幾堂,可能會快啲處理到

珍珠宮

緊記:因材施教

既然小朋友唔能夠離開家長,獨自去面試
家長應根據子女嘅身心發展狀況去揀適合嘅學校
適合自己小朋友嘅學校就係好學校

根本好多小朋友年紀太細,唔適合上分離班/興趣班
偏偏近年鼓吹小朋友愈早分離就愈叻,一班家長盲目跟從,無諗過呢種教法適唔適合自己小朋友
每個小朋友都係獨立個體,每個小朋友嘅身心發展狀況都唔一樣

伯爵府

Adiezz 發表於 23-3-8 21:19
報啲要分離既活動,爸爸或其他人帶,初期去活動前可以預告要分離但大人會係外面等佢,完成活動後讚賞或俾張 ...

有試過。爸爸搞唔掂。活動班啲職員蝦姐姐。一見係姐姐湊就即刻叫姐姐帶小朋友離開。我都搵緊啲有愛心有耐性嘅活動畀佢。依家學校無問題因為學校老師真係會日日愛心灌溉畀時間小朋友成長。外面嘅興趣班啲導師根本無咁嘅資源去安撫,所以叫我哋大啲先返去再學我都理解。

其實我都唔講係interview啦。因為面試係group play形式,所以我剩係同佢講係playdate。第一次面試帶晒最愛嘅糖同朱古力,玩具等等,再傾好咗完成後去海洋公園同買玩具。但係架車一去到學校門口就開始變臉。

伯爵府

佛地魔 發表於 23-3-8 21:05
可唔可以搵其他人帶佢去?媽媽在就會擔心要分離,媽媽不在自然就冇野要擔心
...

爸爸,工人,婆婆全部一樣。佢唔係要媽咪 ,係總之屋企任何一個大人都可以。我真係就嚟嘔血

我哋第一次in嘅時候有個男仔就係用你個策略。最後連房都入唔到就直接離開。爸爸畀埋電話同媽媽facetime都無用。係唔肯入就唔肯。不過呢個男仔無喊,只係一路面壁。我差啲想同個爸爸講加油但係我都自身難保

伯爵府

ctsang 發表於 23-3-8 20:51
interview時可唔可以叫哥哥帶入去?哥哥本身係嗰到學生,老師應該可以通容下掛!
...

可以但係咪肥佬囉
同埋哥哥都係得5歲 ,妹妹喊,哥哥都應該唔會搞得掂。

伯爵府

auhiyo 發表於 23-3-8 20:50
大間d個隻woo,佢會唔會自己同其他小朋友玩,你可以坐一邊睇住佢咁?

3歲本身都唔係最會主動同人地交流住。不過parallel play或基本接觸一定無問題。大間playroom都唔會坐到睇唔到佢嘅位置因為一定係安全第一。但係我平時唔會理佢架。呢啲玩樂時間係我做自己嘢嘅時候 。所以我都係得閒望吓佢又做吓自己嘢咁。

珍珠宮

auhiyo 發表於 23-3-8 20:56
如果要in學校其實playhouse 好過公園,因為playhouse 多野玩可以訓練小朋友互動同share 玩具個d,公園始終 ...

你所講,公園有齊,咁細個從來唔會share玩具,反而弄巧反轉。 我眼見從細帶玩具出街嘅小朋友最小器,反而學識霸道。

大把2,3歲歲就去公園玩,身手靈活,剩玩開playroom果啲小朋友大左一定唔敢爬消防柱及馬騮架,攀爬架,playroom無可能學到!

子爵府

報啲要分離既活動,爸爸或其他人帶,初期去活動前可以預告要分離但大人會係外面等佢,完成活動後讚賞或俾張貼紙

別墅

回覆樓主:

可唔可以搵其他人帶佢去?媽媽在就會擔心要分離,媽媽不在自然就冇野要擔心

公爵府

BK Milk勳章

cara.mak 發表於 23-3-8 20:45
玩多啲公園好過playroom

如果要in學校其實playhouse 好過公園,因為playhouse 多野玩可以訓練小朋友互動同share 玩具個d,公園始終大人一定會跟實咁樣會少左同人接觸。而且playhouse 比公園感覺安全好多唔會走出個範圍大人可以唔使跟實。

男爵府

回覆樓主:

interview時可唔可以叫哥哥帶入去?哥哥本身係嗰到學生,老師應該可以通容下掛!

公爵府

BK Milk勳章

mommyli 發表於 23-3-8 20:01
一個星期大概3到4日去playroom。因為大人遠極都係同一個空間,所以無影響
...

大間d個隻woo,佢會唔會自己同其他小朋友玩,你可以坐一邊睇住佢咁?

珍珠宮

mommyli 發表於 23-3-8 20:01
一個星期大概3到4日去playroom。因為大人遠極都係同一個空間,所以無影響
...

玩多啲公園好過playroom

伯爵府

auhiyo 發表於 23-3-8 19:16
你有冇帶小朋友去playhouse 玩?可以等佢同其他小朋友一起玩。

伯爵府

cara.mak 發表於 23-3-8 19:54
其實咁細個,唔好比佢報咁多野。 K2先啦,根本幫助唔到佢解決分離焦慮症架
...

其實除咗返k1都無報任何嘢啦喇。之前係佢自己話要學畫畫聽跳舞我先試下。都係上咗3分鐘左右。

伯爵府

Natalie625 發表於 23-3-8 17:15
有阿哥係度,基本上都係走個流程

唔使太擔心,免得你有壓力,小朋友又有壓力

我哋已經衰咗第一次 。因為background所以有多一次機會,但係都有最低要求。

珍珠宮

mommyli 發表於 23-3-8 16:44
課外活動無所謂但係就嚟要學校面試。有無家長係過來人可以點條路我行?我身心都好攰了,tum又試過,堅持又 ...

其實咁細個,唔好比佢報咁多野。 K2先啦,根本幫助唔到佢解決分離焦慮症架

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你有冇帶小朋友去playhouse 玩?可以等佢同其他小朋友一起玩。

伯爵府

Bam-boo 發表於 23-3-8 17:12
你可以一早同in嗰間學校講聲佢係有個咁特殊嘅情形,咁佢知道咗咪冇事,知道佢係咁
...

我哋已經第二次機會了 。

首頁

尾頁

跳至