自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

持單程證來港定居的45歲家庭主婦,為兒子爭取軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)小一入學學位,向校長提供裝有2萬元現金賄款的信封,遭廉政公署落案起訴。女被告早前承認1項向公職人員提供利益罪,今於東區裁判法院被判監4個月。主任裁判官徐綺薇指,明白父母望子成龍,但賄賂公職人員是嚴重罪行,破壞社會廉潔和公平競爭,如果這種自私行為得逞,亦會剝削以實力上進打拼的一群,造成不公和扭曲制度。

45歲女被告李君萍承認於2022年7月18日,在香港無合理辯解而向公職人員勞佩珊Phoebe(即軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)校長)提供利益,即提供2萬元的饋贈、貸款、費用、報酬或佣金,作為該勞佩珊Phoebe作出或曾經作出憑其公職人員身分而作的作為(即為該李君萍的兒子取得該校2022年9月的小一學位)的誘因或報酬。

主任裁判官徐綺薇今判刑時,指明白父母望子成龍,希望子女贏在起跑線,而被告鍥而不捨、多次到校與校長對話,目的就是為兒子爭取入讀心儀小學,惟被告使用了錯誤方法。徐官指,賄賂公職人員是嚴重罪行,破壞社會廉潔和公平競爭,如果這種自私行為得逞,亦會剝削以實力上進打拼的一群,造成不公和扭曲制度,法庭必須正視。

徐官又指,雖然辯方求情指被告出於愚昧,對法律無知而犯案,但這並非犯案動機;她在還柙期間,丈夫一直請假照顧兒子,案件對被告和家人都造成衝擊,但被告理應顧及挺而走險的後果。最終考慮到被告無案底和認罪,徐官判處被告即時入獄4個月。

案情指女被告當時6歲獨生兒子的第一志願為軒尼詩道官立小學(銅鑼灣),但因統一派位申請表出錯而被派到另一間學校 。被告在6月13日「叩門」與校長首次面見,兒子到校參加第1輪面試,但其後沒有獲通知第2輪面試,被告在6月20日與校長在校門前第2次見面,希望校長可給予其兒子第2次機會,校長叫她等待面試通知。被告再在7月18日,把18張$1000鈔票及4張$500鈔票,連同兒子姓名及入學申請編號等資料,放入一個白色信封,要求校工轉交與予校長。校長開信後感到震驚,認為兩萬元現金是被告希望兒子獲得學位的賄款,及後致電被告,要求她取回信封及現金。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-28 11:37
連大陸網民都話佢出手低

珍珠宮

呢啲新聞畀EK啲家長見到,真係心傷

香港幾多家長日日幫仔女補習,為溫書勞氣⋯⋯

水晶宮

Carol999 發表於 23-3-28 11:49
香港嘅廉潔唔係一朝一夕建立返黎,真心唔希望國內嘅陋習傳入香港!
...

香港很多工程賄賂都唔少,只是新聞無報啫 一個香港記者比利是個保安,保安收左比左記者入去,結果保安坐監,只是收左唔知100定200蚊紅包,其實香港一直存在大大小小賄賂問題,唔會係內地先有囉

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貪污可能係一直都有,條數仲好大添

但送咁小錢比公職人員,想直接換取合格/入學
真係近年先有

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-29 17:24
香港賄賂case 真係多到不得了,淨係工程界都唔少,只係冇報警大事化少

水晶宮

MC媽 發表於 23-3-29 18:24
如果我地本土香港人真係一路以嚟真係咁廉潔,就唔需要有icac, 電視劇都有講啦, 喺香港私相授受嘅case,係 ...

同意 有人嘅地方就有貪婪

公爵府

2024年龍年勳章

紅包文化

珍珠宮

呢度係香港呀

水晶宮

crt1234 發表於 23-3-29 12:36
唔明點解咁多JM推崇大陸

貪污文化我最痛恨

因為小粉紅肆虐bk
咩係小粉紅?
在網路上純粹為了自己的理念,以各種善意,惡意,有邏輯,沒邏輯的言論捍衛中國(中國大陸)的網民。

你唔同意佢,佢就話你係井底蛙

子爵府

Carol999 發表於 23-3-29 08:53
你真係相信英美同大陸一樣咁多賄賂?

我信歐美都有賄賂,不過人地多數係做生意級別,同埋唔會咁張揚,而大陸係由平民至有錢人都會賄賂,係文化問題 ,習近平呢十年係咁打貪都仲有!

珍珠宮

MM2H 發表於 23-3-29 19:46
好幾個慣性井底之說,只會執著一個點,講唔通就跟住不停搬龍門

總之中國就是錯,但又離開唔到個框框

有隻井底蛙只會講大陸有呢個陋習,其他地方,尤其係美國一定唔講,就算有人講都話唔代表中國冇,重點只可以講中國有

複式洋房

回覆樓主:

大陸考車牌就好黑暗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

alau2021 發表於 23-3-29 15:28
嗰啲井底蛙點會知世界各地都有賄賂

好幾個慣性井底之說,只會執著一個點,講唔通就跟住不停搬龍門

總之中國就是錯,但又離開唔到個框框

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Anpanmama 發表於 23-3-29 17:09
Check-in counter穿櫃桶底嘅case多到不得了!
唔放蛇check就過到骨,衣着有客投訴或者時候?公司攞收據或 ...

CX 從來唔報警算係咁。

水晶宮

MM2H 發表於 23-3-28 15:12
國內嘅陋習?

外國一樣有,美國早2 年先爆出千萬醜聞,買位入幾間名大學,仲要係集團式經營

佢話大陸嘅陋習冇錯,大陸有係呢類文化。
你話美國有又代表咩?美國都有就等如大陸冇呢個陋習?

子爵府

回覆樓主:

如果我地本土香港人真係一路以嚟真係咁廉潔,就唔需要有icac, 電視劇都有講啦, 喺香港私相授受嘅case,係乜嘢階層都有, 回歸前都已經好多。

全世界都有呢啲賄賂行為, 唔係邊個國籍種族嘅問題,係人性嘅貪婪and供求嘅問題

子爵府

Debbie0331 發表於 23-3-29 08:12
有咁嘅銀碼仲簡軒小?
阿校長可能仲驚,係咪icac放蛇。

ICAC冇咁得閒放蛇,一句講曬銀碼太細

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-3-29 14:32
去調查吓啲大中細工程項目先啦⋯⋯廉潔

香港好廉潔,係大陸先有呢啲陋習…仲要講到眉飛色舞,無知到嚇死人

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

真心想知佢係咪係其他地方成功過

首頁
12345...7

尾頁

跳至