自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

正值五一黃金周,中環上演遊客大戰食店負責人戲碼。網上流傳一段「街頭MMA」影片,多名男女在中環士丹利街馬路中心大混戰,扭打至變成滾地葫蘆。據了解,事件源於一名內地遊客今午(1日)在士丹利街一間食店落單時,出現溝通問題,遊客出手、出腳襲擊店舖女負責人,負責人的兩個兒子試圖阻止,結果變成混戰,其中一名兒子與施襲遊客同告受傷。警方接報到場調停,最終將案列作「糾紛」,無人被捕
原文網址: 中環MMA|內地客燒鵝店落單爭執 腳踢女負責人 兩子護母爆混戰 | 香港01

funfun759    發表於 23-5-2 12:03
Boeing787    發表於 23-5-2 10:05

侯爵府

遇上食客在餐廳「MMA式」打架,侍應如何是好?四川有火鍋店發生食客爭執,2名女子當場大打出手,機靈女侍應見狀,即時將桌上能砸的餐具通通收走,以免有人受傷及造成損失。有網民大讚侍應「專業」,「減少餐廳損失,厲害啊」、「手法專業,一看就知道久經沙場」,也有人認為女侍應行為或會反而被打,該種情況只能報警處理。

原文網址: 火鍋店MMA|2女打架扯髮摔桌上 侍應神反應即做1步獲讚「專業」 | 香港01 https://www.hk01.com/article/893 ... utm_medium=referral

大宅

BKFinder 發表於 23-5-2 03:59
正值五一黃金周,中環上演遊客大戰食店負責人戲碼。網上流傳一段「街頭MMA」影片,多名男女在中環士丹利街 ...

態度服務差,食過一次就無下次

男爵府

BKFinder 發表於 23-5-2 03:59
正值五一黃金周,中環上演遊客大戰食店負責人戲碼。網上流傳一段「街頭MMA」影片,多名男女在中環士丹利街 ...

老實講 燒鵝係好食既
老細亦都係好串咀既
間野亦都係超級細無位行既
我去到想放個手袋位都冇,仲話放Bb車…

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:35
所以如果自由行去另一個地方,最好都做吓工少少功課, 嘗試理解一下當地文化, 入鄉隨俗, 正所謂:睇小紅書不 ...

啱!去旅行前要搵最新訊息,我睇呢兩個,咩國家都有啲介紹!有時都參考一下,資訊正路好多!

attach1_sign/tmp/phprgn3cs
attach2/tmp/phpeFblqV

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:13
講開搭的士, 有次同朋友喺香港打的, 個司機態度超差, 到步後朋友喺左邊落車我就喺右邊落, 我特登唔閂門,司 ...
moral of the story: 唔使動不動就動手動腳,有時不動手腳效果更佳

侯爵府

shobi 發表於 23-5-3 14:30
我哋認為係,佢哋覺得應份,無計!
佢咁講,應該係遊客經常無比,所以預先提醒你!
所以如果自由行去另一個地方,最好都做吓工少少功課, 嘗試理解一下當地文化, 入鄉隨俗, 正所謂:睇小紅書不如行萬里路

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:27
yes, 基本上收嘅貼士就係佢哋嘅人工,這個我明白, 但係既然係咁, 佢哋係咪應該態度好啲呢?唔好奉旨.

又有 ...

我哋認為係,佢哋覺得應份,無計!
佢咁講,應該係遊客經常無比,所以預先提醒你!

侯爵府

shobi 發表於 23-5-3 14:19
應該比貼士係佢哋行規,你唔比梗係唔順氣。
歐洲餐廳張單無加一,但比錢時要自己醒水額外比貼士,睇嚟係不 ...
yes, 基本上收嘅貼士就係佢哋嘅人工,這個我明白, 但係既然係咁, 佢哋係咪應該態度好啲呢?唔好奉旨.

又有一次喺機場搭搭的士去酒店, 一上車個的士司機就問我知唔知道一定要俾貼士, 我同佢講我唔係一定要俾,但係如果我滿意佢服務, 我就會比

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:16
態度差不特止,仲一定要俾貼士.

有次喺New York我唔俾, 個司機開車跟我一條街,係咁用粗口鬧我 ...

應該比貼士係佢哋行規,你唔比梗係唔順氣,不過追住又誇張啲!
歐洲餐廳張單無加一,但比錢時要自己醒水額外比貼士,睇嚟係不明文規條!

男爵府

lindia 發表於 23-5-2 22:57
人哋真係唔會無端端出手
一定係講d說話勁難聽,跟住就扯晒火動手
睇嚟老闆娘撩交打,而蠢人又真係出手:thi ...

咁既可能性好大......

侯爵府

shobi 發表於 23-5-3 14:08
美國的士有牙?北美我無去!願聞其詳!

態度差不特止,仲一定要俾貼士.

有次喺New York我唔俾, 個司機開車跟我一條街,係咁用粗口鬧我

ps, 亦有遇過個Nice嘅黑人司機,有禮貌有同我傾偈,當然最後我都有俾貼士

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:06
我諗BK網友一定唔會去美國搭的士
講開搭的士, 有次同朋友喺香港打的, 個司機態度超差, 到步後朋友喺左邊落車我就喺右邊落, 我特登唔閂門,司機要自己落車閂(+ xyz#%&!)

侯爵府

MrBeast 發表於 23-5-3 14:06

美國的士有牙?北美我無去!願聞其詳!
不過鬼佬係咁上下,歐洲嗰邊啲員工都係面冇表情,每次超市買完,自己入袋動作要快,否則阻住後面會比人出聲話!

侯爵府

shobi 發表於 23-5-2 19:31
仲之一句講晒;文化差異,其實唔單止香港,全世界都有,多出門去其他地方受下氣就習慣,接受唔到真係咪出門,棧自己勞氣! ...

子爵府

ggiee 發表於 23-5-2 09:29
如果係一樂
佢地扺打好耐
簡直覺得佢地影衰香港

人哋真係唔會無端端出手
一定係講d說話勁難聽,跟住就扯晒火動手
睇嚟老闆娘撩交打,而蠢人又真係出手

伯爵府

Huuu 發表於 23-5-2 14:27
做咗米芝連後唔少店舖都寸咀西面
上次去 北角雞蛋仔
都喺俾個女店員寸 熱都要接好袋雞蛋仔

高級商場內嘅食肆返而唔會店大欺客
至多係冷漠啲 我出錢佢出服務
區域小店反而崇尚以惡劣待慢客人來做生意的出位之道

伯爵府

其實呢兩方面都係「上得山多終遇老虎」
大家都唔係省油嘅燈

侯爵府

tkinwong 發表於 23-5-2 21:13
其實又係土地問題。內地店舖面積比香港大,唔會唔比BB車入。但香港啲細舖,真係無位放BB車。
...

大家將就下囉,有時啲食店話要搭枱我哋都唔想㗎,咁一係入,一係就即走,可以say no 咩!

大宅

shobi 發表於 23-5-2 19:31
我都睇唔少有關內地短視頻,知道內地服務係好,佢哋係可以帶其他店買嘅飲品去食店度飲,唔會有店員出聲, ...

其實又係土地問題。內地店舖面積比香港大,唔會唔比BB車入。但香港啲細舖,真係無位放BB車。

首頁
12345...9

尾頁

跳至