自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我想買自願醫保,我見有些保險公司有agent跟,如AXA/Manulife等,有些保險冇agent跟,只可聯絡客服,如Bupa/Cigna/Bowtie等,照道理有agent跟的應該收費較高,因有專人提供服務,冇agent跟的應該收費較平,我唔明點解Bupa收費咁貴?請大家分享指教一下
attach0/tmp/phpCSeegc

水晶宮

活出彩虹 發表於 24-7-20 16:03
HA員工乜唔係應該好快有得睇嘅咩?員工福利喎?

唔係啦,正常排隊

男爵府

tkinwong 發表於 24-7-20 20:56
政府員工同埋HA員工, 只係睇病唔使俾錢, 係冇快隊這回事手

噢!原來這樣

男爵府

活出彩虹 發表於 24-7-20 16:03

政府員工同埋HA員工, 只係睇病唔使俾錢, 係冇快隊這回事手

男爵府

mimi005 發表於 24-7-20 15:37
我都研究緊自願醫保,但未買,我妹上個月岩岩買左,佢話應該要買返個保障喎
利申:目前做 HA 但係有乜事靠 ...

男爵府

mimi005 發表於 24-7-20 15:37
我都研究緊自願醫保,但未買,我妹上個月岩岩買左,佢話應該要買返個保障喎
利申:目前做 HA 但係有乜事靠 ...

研究了,歡迎上來分享一下心得

水晶宮

利申:目前做 HA 但係有乜事靠佢都係慢,搞唔掂

複式洋房

回覆 yan12345678 的帖子

真咪真係一日受保? 太跨張。新申請都可以?

大宅

開心吸收勳章

SamSamwill 發表於 24-4-3 10:44
我覺得唔可以淨係對比價錢,你要攞埋佢哋嘅賠償表比較下,當然價錢貴亦唔一定好,但價錢平嘅可能保障冇咁多 ...

同意呀,我見單單一間公司既自願醫保已分幾種唔同價錢plan,仲有得自選加保障咁又會有唔同,更加唔好講要同其他公司對比,所以真係仔細比較過先知,好難話價錢高啲就唔好

大宅

我覺得唔可以淨係對比價錢,你要攞埋佢哋嘅賠償表比較下,當然價錢貴亦唔一定好,但價錢平嘅可能保障冇咁多或者條款比較苛刻

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

珍珠宮

當年我買住院,就係比較過BUPA加另外2間,bupa貴其他2成。
無agent唔代表入面的員工無佣份。聽你電話,DHL份保單俾你簽果個,可能就有佣。(呢點之前有位JM話做過,佢話係咁)。當年我打咗一個電話問一問,就俾bupa職員日打三至四個電話叫簽單,打咗大半個月。煩死!
不過又咁講,自願醫保係咪全部保險公司統一保障呢?呢樣我無研究過,我唔係買自願醫保。會唔會BUPA的保障較好?要Apple to Apple。

男爵府

tkinwong 發表於 23-6-29 19:30
我之前買保柏團體醫療保險,買咗七年左右,由最初嘅$7000左右一年,隨着年齡增加,去到去年嘅萬幾蚊一年。 ...
團體醫療,新買都不使核保嗎?

大宅

tkinwong 發表於 23-7-3 20:33
自選門診好貴,如果要claim得足,就要睇網絡醫生。
我都十五十六,買就好貴,唔買又驚,對於一些倚賴公司醫保去睇門診嘅人來講,要去自費睇醫生,好似唔係咁想

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-7-3 18:03
買開bupa自己加料/離職自費續,至會包已有疾病(都要睇本身買咗幾耐,如本身買咗bupa唔耐都要過冷河)
第 ...
Bupa CS:你提供第二間團體醫保証明,可以免核,如果加額外門診就要核保,你原本公司團體醫保包半私家、你只可以買半私家或以下嘅plan,即可買半私家或大房plan

男爵府

Chace 發表於 23-7-3 20:26
我問過,自選門診要核保,緊急直接去就近公營急症室,唔會去私家急症室掛
...

自選門診好貴,如果要claim得足,就要睇網絡醫生。

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-7-3 18:01
Vtop 本身包意外門診項目,但只係緊急意外
如果想要門診,可以買vtop 然後再加自選門診 (又係一舊:money ...
我問過,自選門診要核保,緊急直接去就近公營急症室,唔會去私家急症室掛

伯爵府

Kacy_107 發表於 23-7-3 14:50
回覆 活出彩虹 的帖子

其實加價好睇間公司個pool

bow同F呢幾年好似只跟年龄表去加,不過唔知係咪仲新,要佔市塲。
B記寫明不會因客人claim過而加,只跟年龄及通漲(某些plan)。
有agent的,加嘅原因可以好闊。
不過佢哋背後点計真係好難會知,每個plan嘅加幅又唔同。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 23-7-1 23:05
你意思係,就算已有疾病,若轉去保栢都多數會包,所以保費才會咁貴?

買開bupa自己加料/離職自費續,至會包已有疾病(都要睇本身買咗幾耐,如本身買咗bupa唔耐都要過冷河)
第二間轉去bupa就緊係唔包啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Chace 發表於 23-7-2 01:46
VTOP 其實定位只係初階至中階,唔係高端,而且免核不包括買額外門診,極多已有病史嘅人先至會買,風險必然 ...

Vtop 本身包意外門診項目,但只係緊急意外
如果想要門診,可以買vtop 然後再加自選門診 (又係一舊
attach1/tmp/phpUxf5oV

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊