自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!
我阿嫂而家都5x歲,話就話做人新抱,但我媽就似做佢新抱多啲,點解?次次佢地一返黎(不同住),佢都做妲妃,着住出街衫瞓係人地張床玩電話/瞓覺(疫情時都係咁),每次食飯前係必定唔會出黎幫手開飯(瞓到豬咁唔醒)我家兩老成日叫佢起身「xx,食飯喇!」
我承認我哥都係怕咗佢(佢地關係唔係恩愛果種/成日因為小事阿嫂會發火鬧離婚)。
我成日都同我媽講「唔洗親自叫佢食飯,叫你個仔啦」但事實係我兩老對佢地好好,連洗個碗都話「唔洗你做,其他人(兄弟姊妹)做架嘛」到今時今日佢地兩公婆覺得兩老對佢地唔好,偏心其他人,但一個外人都睇得佢兩老最錫佢地,可能就係因為當年我媽湊唔掂佢地個仔而開始覺得我地所有人都唔好啦我估。
加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣,我媽試過比佢鬧埋一份,呢啲事兩老都無放係心,兩個老人家都只係想一家和氣都咁難!

唉!對住呢兩公婆我都無話再講喇,父母都老喇佢地都會走架,點解佢地都唔諗下父母咁錫佢地?當年佢地一家出狀況我媽出心出力照顧佢地為咩?當年粒孫岩出生再加一個坐月媽媽我媽都一樣盡力照顧佢地,而家連佢地個仔去讀書兩老都比唔少錢呢粒孫架(兩老積蓄唔多),呢啲野無得扮,真係唔明呢個兩人做咩事?!我地明白做仔女係阻止唔到父母嘅做法但有啲野唔係必然架!

多謝大家睇哂咁多字!

*唔知點解突然睇唔到回覆

侯爵府

serenakk 發表於 23-8-17 23:12
大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!

始作俑者係你媽,就係無限遷就後嘅後果,其實你媽今日只係受返個結果!

大宅

回覆 wai4919 的帖子

慶幸你地唔洗對住呢啲人

大宅

回覆 ashley2017 的帖子

係,所以我都無理佢!無視佢係最好嘅解決方法,太多口沒遮攔嘅人

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

rayrayus 發表於 23-8-17 23:19
加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣 — 在呢個關頭你睇唔過眼你應該出聲呀,自己父母俾人恰噃, ...

妳自己阿媽畀新抱蝦,我99畀佢自己個女蝦,畀D過期嘢自己阿媽食,我畀花膠佢食都我當刻薄佢,當佢隻福佳女係寶,我都費事理佢地,話我知去食屎呀,總之就心淡。老人家性格犯賤!無謂上心無謂自己唔開心。

男爵府

ashley2017 發表於 23-8-18 23:57
唔好理會呢個人啲回應,佢口臭自己都唔知佢分分鐘受過6299氣唔定,明明佢惡人先告狀,我覺得你冇問題,因 ...

睇黎怨氣都好重喎

男爵府

ashley2017 發表於 23-8-19 00:48
回覆 j947 的帖子

無心機睇但又咁多回覆,咁口臭一味話人,我都做人新抱不過覺得樓主無問題~我都懷疑你結 ...

大家咁話啦,最基本都唔似你咁口臭囉

伯爵府

回覆樓主:

呢d人會有報應㗎

複式洋房

6299 發表於 23-8-17 23:17
重男輕女,又有孫抱,一個願打,一個願捱
認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-8-19 06:48
可以咁做緊係咁做,但會比豬隊友話你不團結,累佢斷六親。

我唯有做紙板人,出現食完閃。主要是看住對仔 ...

節日果啲約埋既一定會去
係平日放工個個星期去食下晚飯果隻
我豬隊友成日叫我去
佢又唔去又話有野做派我做代表
然後我根本同佢哋又無乜野講
要留低單獨食飯應該係佢
之後我等佢得閒先去
但佢成日放得遲過我
我放工等到8點都未開得飯
平時已經一早食左野
之後我話你自己去啦 我唔等
浪費時間 佢自己都唔去

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

看完你回應,想起20年前我阿哥前女朋友,真係好難頂,有一次一家人食飯時,當住我父母和我男朋友(即現在老公)為了小事,大駡我阿哥先,我地無出聲,仲駡埋我地,跟住就離開我家,我哥仲立即追番佢。其實佢 臭脾氣,我地一家都好忍,始終阿哥女友,但係唔係大哂。
好彩最後佢地分手,唔係真係唔想同佢有親。。

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-8-18 18:29
我寧願唔去食
返工做野
出去食個飯有幾閒

可以咁做緊係咁做,但會比豬隊友話你不團結,累佢斷六親。

我唯有做紙板人,出現食完閃。主要是看住對仔女,費事有咩家居意外。

別墅

回覆 j947 的帖子

無心機睇但又咁多回覆,咁口臭一味話人,我都做人新抱不過覺得樓主無問題~我都懷疑你結咗婚未把口咁臭

別墅

mcheungm 發表於 23-8-19 00:19
其實樓主都係講返家裡一的事,又吾覺佢針對阿嫂,佢都有話自己父母有問題,冇賴晒阿嫂...
大家都係女人,好多事 ...

認同你所講!樓主又冇鬧任何人,佢就話樓主惡鬧佢,大家公開討論下洗唔洗口臭又話人呢樣果樣,明明唔關樓主事
不過樓主阿哥係咪男人黎?咩都唔出聲?個老婆唔做咪做老公嘅自動自覺啦,明知阿媽辛苦

大宅

回覆樓主:

其實樓主都係講返家裡一的事,又吾覺佢針對阿嫂,佢都有話自己父母有問題,冇賴晒阿嫂...
大家都係女人,好多事心裡明白

別墅

serenakk 發表於 23-8-18 20:59
最後一次回覆你喇,把口係你到,但去到人身攻擊就有啲過份,我講嘅都係我嘅家事你可以唔認同但唔代表可以 ...

唔好理會呢個人啲回應,佢口臭自己都唔知佢分分鐘受過6299氣唔定,明明佢惡人先告狀,我覺得你冇問題,因為唔係做新抱嘅都係好人,只係你地一家對你嫂嫂太好,既然你都做不到啲咩就由佢地~大家少見最好,我都做人新抱你阿嫂真係唔方好人~

男爵府

serenakk 發表於 23-8-18 20:59
最後一次回覆你喇,把口係你到,但去到人身攻擊就有啲過份,我講嘅都係我嘅家事你可以唔認同但唔代表可以 ...

嘩你太大段野啦,冇乜心機睇晒,只睇左頭2句到。

你放得家事上黎,又接受唔到人地覺得你唔啱,依家唔啱聽就咁惡鬧人,只係想提醒你,當你有機會做人新袍時,記得記得每次去99家去洗碗啦

伯爵府

俾我一定會出聲,讚自己個仔iq高,我會問佢有冇做過iq test,入唔入到mensa先?句句得住佢。係令氣氛好尷尬㗎,但一定唔會俾面佢。叫我收聲?仲癲啲。

男爵府

咁似我嫂 痴飲痴食痴住無家用幫佢湊埋仔
咩事都點兩老去做
但少少事鬧我媽 有次我媽嬲到話趕佢走
我好開心佢終於醒覺唔做奴隸
第二日打去關心下佢
佢話都係自己搬出去讓間屋俾佢地 仲叫我俾租
我真係火都黎
嬲到以後都唔想再理佢

大宅

j947 發表於 23-8-18 19:10
你咁惡架

最後一次回覆你喇,把口係你到,但去到人身攻擊就有啲過份,我講嘅都係我嘅家事你可以唔認同但唔代表可以咩都講出口!你我各不相識,正如我都唔會鬧你架大家都客客氣氣,但你都只識不停攻擊我,網絡上講野唔洗負責,但麻煩你都要諗下你啲言行舉止,以上我講嘅野絕對唔係用惡嘅語氣,如果我咁都惡,咁真係好多人惡過我喇!完
你有咩就PM我啦,我都好樂意同你傾,或者你願意都可以同我分享你嘅家事,我當學習姐,我人生經驗可能無你咁多

首頁
12345...12

尾頁

跳至