自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Del

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cbeyond 發表於 23-8-24 11:23
天然產品唔係唔會敏感, 只係機會較少。
屈記個隻牌子, 一向只覺低敏, 唔覺係天然。
的上面有提過, 當 ...

好啊,唔該你,我記低先。
依家暫時用醫生叫我用嘅牌子先

珊瑚宮

jenniferzhu 發表於 23-8-23 21:30
可以介紹邊啲產品係天然成份護膚品嗎?
我用到爛面嗰個產品,人哋就係話成份比較天然
...

天然產品唔係唔會敏感, 只係機會較少。
屈記個隻牌子, 一向只覺低敏, 唔覺係天然。
的上面有提過, 當年係用argital & l'erbolario
因為敏感到爛面, 現在的護膚品多是用天然(有小量唔係), 現在A&L呢2個隻牌, 洗面&綠泥到今時今日仍用緊。
其他好似serum, face oil, 我已經DIY了。

珍珠宮

meowmeow34 發表於 23-8-24 09:58
知呀,你話A字頭, 專for 敏感肌膚, 就知道係屈臣氏獨賣, 橙色樽蓋嗰一隻
...

醒,係佢啦

珍珠宮

sky_blue618 發表於 23-8-23 21:52
會唔會呢排免疫力低咗誘發敏感?

我試過平時食蝦蟹係無事,有次去旅行食完一餐之後全身全面出晒紅點。醫生 ...

都有可能㗎,我平時都可以食魚蝦蟹冇事,而家發作緊就咩都唔敢食住

伯爵府

jenniferzhu 發表於 23-8-23 14:49
你知道我講緊邊個牌子?
係呀開頭用OK 㗎,但係後來越嚟越衰

知呀,你話A字頭, 專for 敏感肌膚, 就知道係屈臣氏獨賣, 橙色樽蓋嗰一隻

男爵府

會唔會呢排免疫力低咗誘發敏感?

我試過平時食蝦蟹係無事,有次去旅行食完一餐之後全身全面出晒紅點。醫生話免疫力低,刺激到佢唔出奇

珍珠宮

loved 發表於 23-8-23 20:07
睇過一篇報導,話日本有好多人受香害困擾,即係d化學香味令好多人身體出現問題,聞到少少香味就吾舒服,原 ...

我覺得我可能都係咁,積累左啲毒素喺身體,耐咗之後就爆出嚟(我全套用佢哋嘅產品幾年冇轉過其他牌子,所以唔存在中途用其他牌子而出事)

珍珠宮

connielamyee 發表於 23-8-23 17:30
醫生有無話a 咩成分致敏?

冇講啊,佢只係睇完之後叫我唔好再用,皮膚好返之後都唔好再用

珍珠宮

connielamyee 發表於 23-8-23 17:29
我都用左好幾年,反而係之前易红易敏感,用左ad+ 無事,我都是全套用,會唔會唔关a 事?
...

我用頭兩三年冇事,之後越用越差,我將呢個牌子產品俾皮膚科醫生睇完佢叫我唔好再用

珍珠宮

chindy-chu 發表於 23-8-23 17:21
乜嘢牌子咁垃圾?

樓上有姊妹講咗,屈臣氏日本牌子, A字頭,粉紅色包裝

珍珠宮

cbeyond 發表於 23-8-23 17:20
樓主試吓轉天然成份護膚品
我自己的經歷就係, 曾經皮膚超敏感, 敏感到不斷爆瘡, 連眼皮位都可以出瘡,成 ...

可以介紹邊啲產品係天然成份護膚品嗎?
我用到爛面嗰個產品,人哋就係話成份比較天然

珍珠宮

Rabbit-horse 發表於 23-8-23 17:16
試吓La Roche-Posay Toleriane Rosaliac AR SPF 30 50ml
我本身敏感底 試過突然爆發攪咗差唔多成年
之後試 ...

好啊,等我個皮膚好返先,依家用醫生介紹嘅舒特膚先,暫時唔敢轉住

珍珠宮

小貓1124 發表於 23-8-23 17:14
咁驚,我都有用,仲要係敏感時先用

可能唔啱我用,你哋用冇問題呢

大宅

回覆樓主:

樓主講既ad+我有用光乳液,我覺得好「泣」唔岩我。

子爵府

jenniferzhu 發表於 23-8-23 14:50
冇check過,完全唔識點做

你睇多d講護膚成分既video, YT/抖音 /小紅書都有. 了解咩成分自己會過敏,而非睇品牌介紹產品,即使有test有証書都無可能適合所有人。

我近兩年有睇,發現自己對咩成分過敏,買任何護膚品都睇成分表。

珍珠宮

jenniferzhu 發表於 23-8-23 16:55
勁喎,有位醫生同我講日本好多牌子產品有激素,叫我哋慎用
睇過一篇報導,話日本有好多人受香害困擾,即係d化學香味令好多人身體出現問題,聞到少少香味就吾舒服,原因就係好多人平時用好多化學香味既野,身體慢慢吸收左所引至。樓上有位 jm講得啱,身體會累積某些毒素,初時病徵不明顯,以為小小痕,小小鼻敏感,或者間中頭痛,間中失眠,關節痛等等,直到身體再無發承受,就會爆發出大件事

瑪瑙宮

connielamyee 發表於 23-8-23 17:55
妳都是用開ad+ ?

我用不同牌子

Neutrogenar Toner
彩豐行 serum
屈記面霜
Olay 防晒

珊瑚宮

connielamyee 發表於 23-8-23 17:59
咁妳用咩牌子?

當年用argital & l'erbolario

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 23-8-23 17:20
樓主試吓轉天然成份護膚品
我自己的經歷就係, 曾經皮膚超敏感, 敏感到不斷爆瘡, 連眼皮位都可以出瘡,成 ...

咁妳用咩牌子?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊