自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

隻狗狗好慘!係咪在狗酒店出事?但又唔見東張追問返酒店,可能太傷心,我睇到眼濕濕!
hi

珍珠宮

cara.mak 發表於 23-10-16 11:40
請問有冇這服務網址? 係咪最好日後換鎖,謝謝

我都用左5、6年,網上應該唔少寵物媬姆㗎,有d有埋評價可以參考,我唔想被人當我打手!

換唔換鎖自己取捨,我地用電子鎖,慣左鐘點、寵物媬姆嚟嘅時候係另一個PW。btw我地都有預先知會有cam,除左洗手間外,其他位置都有機會入cam兼錄影。

我屋企養貓狗廿幾年,廿年前冇乜選擇,我地要離港會去做托管嘅相熟狗場,出發前都會帶狗去過2次,留d印象俾佢,而且係幾歲狗,唔係十幾歲老狗。

所以阿Patrick Sir嘅責任感有幾大、有幾錫狗,真係見人見智⋯⋯⋯

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-10-16 10:40
狗可以留喺屋企,搵寵物媬姆,驚人偷野可以全鎖房門,留番廳及廚廁空間俾狗。全角度裝cam,而家用mobile a ...

請問有冇這服務網址? 係咪最好日後換鎖,謝謝

珍珠宮

cara.mak 發表於 23-10-15 19:56
如果無熟人呢?你幸福啫

狗可以留喺屋企,搵寵物媬姆,驚人偷野可以全鎖房門,留番廳及廚廁空間俾狗。全角度裝cam,而家用mobile apps可以調教cam角度兼隨時發聲叫吓自己貓狗。
呢d服務都只係每小時$3xx up,每日上門基本上用一小時足夠。
搵狗酒店只見一個最大好處,係「最方便主人」嘅方法。出發前車佢去,回港第二日接番就搞掂。

珍珠宮

哈比族 發表於 23-10-16 00:04
其實佢哋兩公婆,都應該好錫隻老狗,否則都唔會比錢買服務,搵狗酒店照顧,而唔係搵工人或朋友幫手照顧!
...

其實搵貓狗酒店反而係最方便嘅方法,搵工人/朋友做基本照顧反而隻狗可以留喺熟悉地方。

子爵府

dondon傷得好重,應該不是意外

子爵府

peggykwan 發表於 23-10-15 22:13
佢地都應該好後悔

其實佢哋兩公婆,都應該好錫隻老狗,否則都唔會比錢買服務,搵狗酒店照顧,而唔係搵工人或朋友幫手照顧!
唔通有狗有貓就唔應該去旅行,或佢哋一家三口去搵錢拍野,講到好似佢哋錯哂咁,未必太主觀

珍珠宮

amazing 發表於 23-10-14 21:46
我有朋友真係好錫佢隻狗、係唔會畀佢住狗酒店、自己連旅行都唔去、除非隻狗有自己屋企人睇住.
你會唔會放 ...

我養貓頭10年冇去過旅行,直至請咗工人做咗3年信得過佢先可以旅行

男爵府

fong2005 發表於 23-10-15 20:30
無計啦⋯陪左14年嘅仔女(老狗)比錢重要

愛狗如命嘅我

佢地都應該好後悔

珍珠宮

靜初 發表於 23-10-15 20:47
而家有人專上門幫人餵貓啫

係,唔止餵食,有食開鮮食可以每日上嚟煮,同埋有相關經驗可以餵藥、打針、打皮下水。

當然有人又質疑俾陌生人入屋? 係可以鎖房門,留番廳、廚廁等足夠貓狗需要空間就夠,亦可以全角度裝cam觀察寵物。
而家嘅寵物媬姆亦會每日拍片影相send俾寵主。
講緊唔係咩天價服務,大約$3xx up一小時收費。

子爵府

cara.mak 發表於 23-10-15 19:56
如果無熟人呢?你幸福啫

而家有人專上門幫人餵貓啫

已刪除用户

已刪除用户

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fong2005 發表於 23-10-15 20:15
有時有啲野係要取捨
收唔到三份錢(夫妻同小朋友)
就只收一份/兩份錢去拍

如果再比佢揀,老虎都唔去喇,點知酒店會咁差勁呢
放下自在

男爵府

fong2005 發表於 23-10-15 19:16
拍野唔一定一家人一齊去
就算夫妻合拍工作
小朋友都可以留屋企叫長老上黎屋企湊

果個節目要埋小朋友
冇計啦

已刪除用户

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fong2005 發表於 23-10-15 19:16
拍野唔一定一家人一齊去
就算夫妻合拍工作
小朋友都可以留屋企叫長老上黎屋企湊

上次係全家一齊拍
放下自在

已刪除用户

男爵府

siusiulo 發表於 23-10-15 19:56
唔好意思,原諒我一時感觸,我之前養過一隻poodle,佢呢世狗未住過狗酒店,佢12歲之前我去旅行從來唔超過五日, ...

因為嗰排天氣凍,我特登去寵物用品舖買多張床仔備用,就係多咗呢半個鐘…. 我返到屋企見到我隻狗瞓喺地下嘔曬白泡喺度抽搐…我即刻帶佢去睇醫生,結果留醫9日都係走咗…
明明朝早好哋哋無事,中午就可以變成咁,所以養老貓老狗嘅主人真係要好alert

男爵府

siusiulo 發表於 23-10-15 19:34
老年貓狗確實係會有好多隱性病,我同意你所講的,有d老貓老狗上午仲好哋哋,下午可以突然身體抽搐,跟住癱瘓, ...

唔好意思,原諒我一時感觸,我之前養過一隻poodle,佢呢世狗未住過狗酒店,佢12歲之前我去旅行從來唔超過五日,我仲會拜託我媽咪過嚟我屋企瞓去照顧我隻狗狗,但係我去旅行都會囉囉攣. 佢11歲開始有心臟病要長期食藥
到佢12歲之後我直頭唔去旅行,我會覺得我可以同佢共對嘅時間已經唔多,所以我情願唔去玩,唔止唔去旅行,連飯局都盡量減少,用多d時間去陪住佢照顧佢.
日子一日一日咁過,佢食住藥一路都控制得好好,一直到佢16歲. 佢16歲零1個月嘅某一日,好平凡嘅一日,我照常中午時分出去買餸,平時我會喺個半小時內返到屋企,但係嗰一日,我用多咗半個鐘…

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊