自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

https://thechasernews.co.uk/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%B8%82%E5%BA%9C%E7%A0%B4%E7%94%A2woking%E8%86%BA%E5%85%A8%E5%9C%8B%E4%B9%8B%E5%86%A0/

英國已有6個市政府發出「第114條通知」(section 114 notice),宣告無法達致收支平衡,緊隨其後有13個市政府也預告出現危機,財政黑洞深不見底。英國會計師事務所Grant Thornton周一(15日)公佈的最新數據顯示,英格蘭有40%的市政府在未來五年內將面臨「破產」風險,有機會觸發市政稅(Council Tax)大幅攀升。英國廣播公司(BBC)周二(16日)報道,經過深入分析發現,英國市府欠債達978億鎊,每名居民需要承擔1,400鎊債務。

移民咗過去嘅人依家生活點?

子爵府

廢話少講 發表於 24-1-26 09:01
我識幾個近60過去,全部冇樓冇學歷冇仔女冇技能,退咗香港公屋過去,之後唔知會點
...

佢哋肯退間公屋都好

男爵府

回覆樓主:

其實呢度成日講到英國地區政府破產好大件事咁

代入唔係地方政府,單講一個人而言,如果欠人債,繼續俾果個人無限量再借再欠落去好,還是申請破產好?

破產,其實唔代表唔駛還喎
係要當事人破產期內,受規限地用錢,剩餘既錢都要還俾債主

如果無破產令,欠人錢果個真係可以一毫都唔還

大宅

回覆樓主:

全球有百幾個國家, 數得出政府有盈餘的不出十個

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-1-28 13:10
英國破產城市哋樓價應該好便宜吧!

停咗建新鐵路……

英國的新鐵路興建過程效率低下,問題多多,進度延誤多時,以致超支嚴重,計畫越來越縮,最後英國政府頂唔順要斬攬。

當初因為憧憬HS2計畫而走去入市買樓博昇值就慘d,例如有港人去的Manchester,Crewe。
attach0/tmp/phpYjjCMp
attach1/tmp/phpESIlVh
attach2/tmp/phpmo2b49
attach3/tmp/phpCBF7c2

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-1-28 12:49
咁全世界都得,破產就係。恆大就係咁,追咁係破產咯。。唔追慢慢還

無錯,呢個世界窮係最惡

珍珠宮

英國破產城市哋樓價應該好便宜吧!

停咗建新鐵路……

公爵府

mlcbb 發表於 24-1-27 14:52
大陸係唔駛申請,直接唔還就得。

你睇下恆大,不斷同債主講,你唔好迫我,你再追就一蚊都無。
咁全世界都得,破產就係。恆大就係咁,追咁係破產咯。。唔追慢慢還

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

邊6個地方?

子爵府

侯爵府

mlcbb 發表於 24-1-27 14:52

直接唔還都得?
好似美國欠聯合國會費咁,拖得就拖?
老實講究竟美國仲欠幾多會費?欠左幾多年?其實連會費都唔交,仲有咩資格學人發言呢?

伯爵府

露比EE 發表於 24-1-27 12:01
我未聽過貴州申請破產,英國政府唔出手救先會申請破產,咁點解英國政府連自己人都唔救呢?
...

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 24-1-27 12:59
邊到有講bk不可信?不過事實bk係有啲人好單純講下就信,你睇你就知啦
...

我只睇到有人話中國唔好嘢就有人衝出嚟,但又俾人質疑,上次《環球日報》副總編輯公開讚日本,你又話我讚,要俾個日籍我,日本入籍無咁簡單,以後唔好隨便係BK講,費事貽笑街坊

水晶宮

amy730 發表於 24-1-27 12:56
BK呢個平台不可信,即是話樓主講英國破產都唔好信,BK話BNOer係英國生活得好慘都唔好信
...

邊到有講bk不可信?不過事實bk係有啲人好單純講下就信,你睇你就知啦

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 24-1-27 12:46
彭博清楚過中央政府?香港政府搞個反駁/糾正組反駁不實言論,突然覺得好啱係bk呢個,講下就好多人信嘅討論 ...

BK呢個平台不可信,即是話樓主講英國破產都唔好信,BK話BNOer係英國生活得好慘都唔好信

水晶宮

978212 發表於 24-1-25 23:26
大陸地方債公開嘅好似40萬億,加上影子嘅,彭博估計60-80萬億

彭博清楚過中央政府?香港政府搞個反駁/糾正組反駁不實言論,突然覺得好啱係bk呢個,講下就好多人信嘅討論平台

彭博清楚過中央政府?香港政府搞個反駁/糾正組反駁不實言論,突然覺得好啱係bk呢個,講下就好多人信嘅討論區

香港傳媒咁鐘意講大陸負面消息,bk呢到都有班聽到大陸負面消就興趣嘅人,點會呢啲消息只係得你知呢?太唔合邏輯啦

侯爵府

ddkaka 發表於 24-1-26 00:55
英國市政府破產,公務員都會冇錢出糧,福利都冇錢出,公共設施會唔開 街都冇人掃.....

貴州有冇咁?護英 ...

我未聽過貴州申請破產,英國政府唔出手救先會申請破產,咁點解英國政府連自己人都唔救呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

cyyiu 發表於 24-1-26 19:36
有d似一個人唔開心咁辭職,然後就要數臭舊公司,亦要大大聲話比人知,新工有幾好!
我覺得留嘅留,走嘅走 ...

好貼切

水晶宮

ganggang 發表於 24-1-26 22:35
其實免費讀書佢政府真係無損失,只係課室加張檯凳 老師同學校都係咁多係度,又唔會暖氣開多左,但 ...

咁學校收學生,無政府資助咩? 唔係人頭計?咁唔收學費,邊個俾?

水晶宮

廢話少講 發表於 24-1-26 09:01
我識幾個近60過去,全部冇樓冇學歷冇仔女冇技能,退咗香港公屋過去,之後唔知會點
...

之後咪返嚟囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊