自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

琴日政府公佈有意引入中國住家傭工, 各位意見如何??

e.g.
贊成方案?
多數聘用?
引生問題?
擔心事項? .......

tks.

男爵府

好媽媽勳章

No, thank you!!!!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

反對...

別墅

helper from the mainland

Honestly I experienced the same thing when I hired 鐘點 (half day for one month). Need to go home at 7pm and then 要求多多, expensive ($50x6 hr=$300 per day) but not worth the money.

I know a few families (Hongkongers) living in Beijing with local nannies. Those nannies speak excellent Putonghua and educated with high hygiene standard. I always see Phili/Indo helpers share same drinks with the kids in the street (一人一啖). Depends how you train your helpers.

Support the proposal, 多一個選擇又何妨.

原帖由 marksix123 於 09-9-30 12:35 發表

香港啲鍾點就業不足, 我就唔覺, 我請開外庸但想轉請本地鍾點, 但就無人肯來做, 不系話你住村屋就話時間唔好, 4-8PM, 這段時間佢要返歸做飯, 更本就冇人肯做, 要求多多到數唔晒, 個人意見, 有鍾點證書的人多的是, 是 ...

男爵府

我都讚成, 大陸人係有好多問題, 但外國咪一様有很多問題..多一個選擇好過少一個選擇呀,
你唔鍾意可以唔簡, 但好過冇得簡...
其實我覺得請工人都係睇你彩數, 有啲請到的變態外傭咪一様死....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 SK1 於 09-9-30 13:02 發表
如果可以的話,我都想申請表姐來照顧我媽咪.同聲同氣,我亞媽都唔知幾喜歡.
一話請外傭,佢就寧願唔請.得佢自己一個人住我地又唔係好放心.
我覺得內傭係有市場喎.唔好比D外傭以為冇佢唔得.

題外話.Sindy我請外傭湊兩個 ...

上去agent/教堂搵人,仲要睇人面色呀!!!

咩世界呀真係

大宅

醒目開學勳章

如果可以的話,我都想申請表姐來照顧我媽咪.同聲同氣,我亞媽都唔知幾喜歡.
一話請外傭,佢就寧願唔請.得佢自己一個人住我地又唔係好放心.
我覺得內傭係有市場喎.唔好比D外傭以為冇佢唔得.

題外話.Sindy我請外傭湊兩個,知道我唔出去打工,都話唔做.

原帖由 Sindy 於 09-9-30 12:50 發表
晨早都應該咁啦.....咪比d乜傭物傭以為得佢地,吊高黎賣,我三個細路,咁巴閉,見到我就耍手令頭

p.s.我而家呢個55歲,仲好行得企得拎得喎....佢地勞動開同我地唔同既 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

晨早都應該咁啦.....咪比d乜傭物傭以為得佢地,吊高黎賣,我三個細路,咁巴閉,見到我就耍手令頭

p.s.我而家呢個55歲,仲好行得企得拎得喎....佢地勞動開同我地唔同既

男爵府

好媽媽勳章

45歲? 骨頭都脆!同你做多兩做就叫辛苦.
返國內...買張火車票易過借火...分分鐘老佬(偷嘢.借貴利.....)
衛生?唔好玩啦.我妹1啖睇吓熱唔熱再俾亞b食.問你仲請唔請?:lol

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

讚成, 有得揀好過無得揀,
四十五歲黎生仔, 有0的難度,
以中國黎計呢個年齡如果生過仔, 一早俾人扎0左啦~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 cfbb 於 09-9-29 14:20 發表

當然唔贊成,香港啲鍾點就業不足率都好高啦,到時更多的經濟問題引伸出嚟,呢個政府都唔知點收科

香港啲鍾點就業不足, 我就唔覺, 我請開外庸但想轉請本地鍾點, 但就無人肯來做, 不系話你住村屋就話時間唔好, 4-8PM, 這段時間佢要返歸做飯, 更本就冇人肯做, 要求多多到數唔晒, 個人意見, 有鍾點證書的人多的是, 是因讀再陪訓有錢攞, 陪訓完講真有幾多個人願意搵工的, 真係做嘢果啲更本就唔會嚴三嚴四啦, 最後很無奈地請返外庸, 而外庸亦有很多問題令到我哋顧主變成弱勢社群, 更本問題是正苦在各方顧庸合同對外庸顧主的其視, 依加引入內庸是好事, 起碼外庸顧主多一個選擇的機會

大宅

原帖由 carjimlam 於 09-9-29 23:44 發表
唔贊成! d 人來多幾年米有id...米越來越多....

我諗HK唔會發個永久ID比佢地, 畢竟係佣工.
若政府SET定D條例, 而國內佣工又附合HK請外佣的條例(如學歷/年齡/工作經驗..等), 同時盡量不讓國內佣工享用香港居民的福利.
個人認為都可以請.
1. 唔使D外佣坐大.
2. 政府想減少非法黑工?
3. 若比我選擇, 我會挑國內佣工多於外佣.大家都係中國人.文化背景較相像.都搵個識同我講通/煲靚湯ga c9啦.

有人提得出來, 都有佢原因, 比多個選擇大家.
或者大家對國內同胞有些許偏見. 但不宜以偏概全.
如海外佣工, 有好也有發神經的.

唔知大家有無留意, 好些做清潔/樓面/快餐/看更...工作的阿姐, 好多都係國內過來, 佢地融入hk的生活. 大家朝見口晚見面. 打招呼, 其實都係咁...日久見人心..

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

agreed.

我老公的親戚係深圳某村住, 都請過工人. 好似係西邊d地方來. 非本土深圳, 亦唔係大城巿的人.

大家都明白, 北京d普通話先正, 其他地方(如西邊, 北邊地方)個d正係聽死你. 但係北京(甚或上海)個d都唔會黎. 咁如果請d山'ka la'個d黎教我個仔學普通話, 咁我寧願請個菲傭教佢英文, 然後俾錢再俾佢上堂學普通話喇.

原帖由 mosibaby 於 09-9-29 21:26 發表

我諗45嵗以上好難會有well-educated囉! 30嵗以下的就可能會讀多d書, 但係讀多d書既係大陸搵份文職都有2-3000啦, 仲點會落黎同你做牛做馬丫! 仲有好多廣東以外的45嵗以上婦女大多都係講鄉下話, 就算廣東人都未必識 ...

男爵府

唔贊成! d 人來多幾年米有id...米越來越多....

民房

原帖由 pchiu 於 09-9-29 12:29 發表
琴日政府公佈有意引入中國住家傭工, 各位意見如何??

e.g.
贊成方案?
多數聘用?
引生問題?
擔心事項? .......

tks.

唔贊成!一定會引起好多問題.

大宅

原帖由 Becky 於 09-9-29 15:17 發表
贊成

From the media, it says targets are "45-year-old or above (avoid 二奶問題)" and maximum term is 6 years only (won't become permanent resident).

Provide one more choice only and I'm pretty sure ...

我諗45嵗以上好難會有well-educated囉! 30嵗以下的就可能會讀多d書, 但係讀多d書既係大陸搵份文職都有2-3000啦, 仲點會落黎同你做牛做馬丫! 仲有好多廣東以外的45嵗以上婦女大多都係講鄉下話, 就算廣東人都未必識講普通話, 到時溝通可能仲衰過d賓記菲記!

仲有, 到你自己45嵗, 個主人就叫你點做點做, 你會唔會show佢丫? 仲要係鄉下人, 有排攪啦

侯爵府

絕對只是以事論事, 唔係攪架.

原帖由 Becky 於 09-9-29 15:17 發表
From the media, it says targets are "45-year-old or above (avoid 二奶問題)"

邊個話45歲唔可以做二奶??90幾yrs既阿伯都有人肯嫁啦. d阿公8x幾歲係廣州飲茶, d發酵婆爭往坐埋去啦.

大吉利是話, 新潮流到攪d靚仔, 老妻少男咁就真係死得啦. 二奶喎, 無人諗下d靚仔架.

請個45歲既家庭主婦, 你話佢會唔會肯學新野呀? 佢咩都有哂rule 同 方法, 你叫佢跟你啦, 下下比佢噴到一面屁啦. d菲姐印姐都係新人, young 既先多人請啦.

and maximum term is 6 years only (won't become permanent resident).

6年可以生好多仔......

Putonghua ?? 除非有好好學歷傘, 如果唔係, d鄉下話重玩死人啦. 好似d菲姐咁, 你同佢溝通到都要感謝上帝啦. 菲姐黎左香港咁多年, 而家都無人敢搵佢地教英文掛.

HK$3,580 ??? 我驚"倍"比佢既都唔止啦. well-educated 既, 點肯只做家傭呀. 識多d, 多d門路傘.

Sorry, really really pissed at this 內傭 !!!

別墅

我都不太贊成, 有太多問題要解決

大宅

係咪但求就手呀

原帖由 gorky 於 09-9-29 17:39 發表
問問男人意見,可能有不同的答案.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

反對

首頁

尾頁

跳至