跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無香港媽咪成功幫馬來西亞藉O既老公 or 仔女 拿到HKID?

大宅

畀面勳章

jezz_ka 發表於 12-7-26 23:13
各位~我想問下幫BB拎到既HKID係咪3粒星架?
同埋點樣先可以係BB未拎到大馬PR之前去申請呢?
但申請時BB已有大 ...

只要bb出生時,媽媽仍然沒有得到大馬PR,幾時幫仔女補拎HKID都得,係3粒星(只要你都係3粒星)
但bb時係先比一張sticker你貼在passport,要有無相片的bb id card要另外再apply 特區passport先可得到

大宅

各位~我想問下幫BB拎到既HKID係咪3粒星架?
同埋點樣先可以係BB未拎到大馬PR之前去申請呢?
但申請時BB已有大馬既護照~

其實我未嫁,亦未生~
但我都準備嫁~哈哈~
都想了解清楚,容易D安排~

THANKSSSS~

洋房

雖然我仲未嫁,又未生。但是多謝大家分享﹗
等我之前仲想係香港生,
但聽完你地意見,好似係馬拉生再由我身份幫BB拿HKID比較容易﹗
THANKS!

洋房

引用:正好相反!我訂咗機票返大馬...好挂住大馬的

原帖由 Mannsy 於 11-11-18 發表
正好相反!我訂咗機票返大馬...好挂住大馬的家人同嘢食
我都想回大馬

大宅

回覆:krisflyer 的帖子

你好,甘洗唔洗帶BB一起反香港先正可以申請架?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

DEL

複式洋房

回覆:sp_flohui 的帖子

正好相反!我訂咗機票返大馬...好挂住大馬的家人同嘢食

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有無香港媽咪成功幫馬來西亞藉O既老公 or 仔女 拿到HKID?

複式洋房

畀面勳章

puffer-fish 發表於 11-7-25 23:09
有呀,佢會要你在指定日子拿的,但可以email同佢講你想更改日子,我果時係家人幫我收信,話8月要回去拿,但我本 ...

如果可以改日子去拿的話, 咁就方法好多, 等我唸唸几時行動先, haha... thank you!!!

大宅

畀面勳章

亞芝芝 發表於 11-7-24 00:58
回覆 puffer-fish 的帖子

唔該晒, 謝謝你的回覆呀!!!

有呀,佢會要你在指定日子拿的,但可以email同佢講你想更改日子,我果時係家人幫我收信,話8月要回去拿,但我本身plan左12月先回hk,咪叫佢地改做12月囉,好方便的^^

複式洋房

畀面勳章

回覆 puffer-fish 的帖子

唔該晒, 謝謝你的回覆呀!!!
還有, 通知你拿的時候, 有無話有個deadline要限你最遲要去拿的?

大宅

畀面勳章

回覆 亞芝芝 的帖子

其實人人唔同,有媽媽試過幾日內即拿到,但大多數都要1個月或2個月,我就更耐啊,半年先搞好,通常係分2次回去的,第一次去apply,第2次就拿

複式洋房

畀面勳章

不好意思, 我想問, 如果我想幫囡囡申請HKID的話, 是否要逗留在香港至少4 weeks呀? 如果只逗留得一個星期的話, 應該怎樣做?

公爵府

環保接龍勳章

好有用呀~讚讚讚讚

複式洋房

請問bb取得HK PR後,咪要11歲先可以申請兒童身份証既,咁係咪11歲後(得到身份証)先可以申請特區護照呢。

我頭先打電話去香港入境處,職員話有機會要放棄外國護照先可以得到特區護照,因為小朋友雖然係HK PR但並唔係中國籍(因為唔係香港出世),特區護照要乎合兩項申請: 1) HK居留權 & 2) 中國籍居民。外國出生即係外國籍居民喎。

所以有機會申請唔到特區護照,我而家好擔心呀,我仲以為可以幫佢申請特區護照添.........

有無媽咪可以解答我既問題.......

原帖由 krisflyer 於 09-10-9 09:56 發表
先講bb......
阿b好易架jar!! 只要大家都未取得大馬PR, 就大致冇問題....我知好多hk mama都拎左~
方法: 只要係hk immigration website download張form (核實香港永久居民身份), 填好交/寄返俾immigration...最好要係 ...

大宅

dependant visa is good.
he/she can work or even open a comany in hong kong. my wife is on dependant visa.

複式洋房

噢﹐原來係o甘﹐哈哈﹐我都認o吾住﹐book1月機票返香港喇!! 2年未返過﹐好掛住香港d野食+屋企人同朋友呀! 諗住今次返去可以幫阿b攪埋hkid

大宅

畀面勳章

無記錯就係你一定要在香港有份工做,因為你係申請你老公去香港的,個visa同bb的唔同性質,bb的是拿了不用在香港住都擁有了居港權,但c6果個係要佢去到香港有你養又或者佢自己有工作,唔駛政府養,所以叫dependant visa,同埋我記得kris同我講過,c6要在hk做/住滿7年先有得正式得到居港權,唔係一拿到dependant visa就=得到居港權,佢c6在hk一年後仲要再等香港immigration批閱,睇佢合唔合資格再拿dependant visa的

如你地唔係打算回hk工作同住,根本無必要拿dependant visa,加上你地又唔係在hk找工作,都唔會批的,所以c6係無我地bb咁大權利可以咁易得到居港權:;pppp:
今年12月我都會回去香港immigration拿bb的pr了,佢地批左啦,hahaha

原帖由 sp_flohui 於 09-10-23 23:40 發表
我想問o甘有工做係咪指我係馬來西亞有份工做就得? 定係我要係香港做野先可以幫我老公申請到hk o既id?

男爵府

我當時既情況係只係香港有工作,但我唔清楚係馬來西亞做工是否可以. 你可以上香港入境處既網站再check下

首頁

尾頁

跳至