夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

公爵府

好媽媽勳章

我仔仔都係有言語發展遲緩既問題..政府e生仲叫佢去讀s位tim......
我老公同你老公態度相反...佢又唔係接受唔到..但佢成日都覺得自己個仔係資優先會有喱d問題..
去訓練個d佢好樂意..但都係個句..個仔係資優先有喱d問題....大個d就無.... 有時都會為左治療c同社工既說話同佢爭辯..有時都會因為喱d野嘈交.....不過好快就會無事....

如果你老公接受唔到既..唔好理佢住..最緊要你知道仔仔最需要既係咩....同埋有d咩都盡量唔好向仔仔面前同佢爭吵...仔仔唔識講..但佢地會聽得明...亦會識睇樣..知道你地嘈交..佢地有機會會以為係自己做錯野.....

同埋盡量都唔好打阿仔...我之前成日都打阿仔...因為佢發脾氣..掉野...之類...依家我小左打佢..佢反而情緒穩定好多...講野都多左好多....我記得之前因為打仔喱樣野比社工的左去見心理e生...心理e生話要小朋友情緒穩定,做父母既一定要學識平靜,平和,因為其實小朋友既情緒起伏好多時係會跟隨我地大人既情緒......講野方面真係多d鼓勵佢講..唔好咁執著佢發音準唔準...只要佢肯講,就先比鼓勵,讚左佢先,先再講多次正確既音比佢聽,唔好話佢講錯....先由佢鍾意既野開始講,ex.糖,車,波喱d

至於老公方面...或者你試下先發掘左bb既優點,同你先生分享左先,等佢學習下1欣賞自己既小朋友先...先再同佢傾返阿仔學習上既問題...咁樣佢又會唔會易接受d呢??

我返e位度成日都話,要接受小朋友不足之處,同時亦要欣賞小朋友過人之處....個天好公平...

更加唔好因為喱樣野同先生分開...對小朋友更加唔好....

別墅

hi, 我阿仔都係遲緩,仲要係勁個隻!

c6話就話接受左,但就用我地的感情去交換!

無論咩節日都唔去慶祝,聖誕,除夕,新年,情人節.......都唔去玩;再咁落去,我唔知將來點數~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

仔仔靠你呀!你要堅強撐下去…我真心祝福你地快樂健康!

大宅

回覆 71# pipi331 的文章

hi....攪咩鬼咁大件事呀.........

clam down clam down,....阿仔好返未呀?我仔都仲有d尾聲啦,好左好多啦,今日都唔敢出街呀!點呀,大仔返playgroup幾好嗎?有冇同d姑娘傾下八下???

下次c6咁火時,不如你退一步先啦,等佢下左火先解釋啦,d男人火姐眼時咩都up一餐!講者冇心,可是聽者有意呢!!!!!你大仔叫"大仔"但都好細姐,唔好打咁多啦,等c6心情好d,同佢講下啦,對佢唔好的....真係ka!

你老公以前都係咁火ka?定係有左小朋友後大pressure呀?你又有工人,一係得閒同c6去relax一下啦!

祝新年進步,身體健康!

禁止訪問

別墅

原帖由 weiwai 於 30-12-2009 03:35 發表
我女同你女年齡相若, 都係句子組合好差

你真係一個負責任o既好媽媽!
無論身邊d人點話你,都要堅持呀!
發展遲緩雖然係長期戰黎,但對小朋友o既人生有好大影響架,加油啦!
如果句子組合差,可以係因為語序排列不當及語感不足,多d用口語朗讀故事、或唱童謠,可以幫助小朋友掌握一般簡單句子結構。

別墅

有言語障礙o既人係好易發脾氣架!樓主,你默默咁忍耐,真係幸苦你la!

有機會你試o下主動同佢分享自己心事或盡量搵d野讚o下佢,多d用「我覺得...因為...」呢d句子同佢講野,希望佢都學倒呢d正面而有內容o既表達,少d對你同小朋友講粗口啦!

禁止訪問

狼狽的年三十

大宅

加油呀!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油~~~~唔好放棄,你囝囝好需要你

大宅

回覆 67# pipi331 的文章

:D 阿仔又幾叻wor...好在我隻笨豬未學識,我屋企d柜係圍邊ka...識開就...><

haha..c6同阿仔....一起進步wor!! 勁!

禁止訪問

大宅

回覆 65# pipi331 的文章

HEY,買d野lock住d柜,唔好比佢拉!日本城有ka la!even 睇電視,都同佢傾下計,唔好比佢一個人係度dream,辛苦你了!

禁止訪問

大宅

回覆 63# pipi331 的文章

係KA,去多d街啦,冇咩functions都去下shopping mall呀,去下toys r us呀,去下青衣城呀,行下 waterfront呀,睇下船呀,咩都好啦,
對佢地來說都好開心ka..加油呀!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

你一定要撐住呀!付出你最大的愛心去感染你周邊的人,相信你一定能做到最好,他始終有一天會看見你的好行為而有所改變的。
我曾經接觸過一個好媽媽(我的鄰居), 她的小兒子也是有狂躁症,每當孩子發脾氣時便要打人,作母親的唯有任她打背脊,打到筋疲力盡才停止,但係作母親的一句也沒有怨言,相信有朝一日孩子是會改好的。她從來也不理會其他人的眼光,只管對孩子做到最好。現在她的孩子可以獨立於外國讀書,無須父母的學費,自己賺錢供讀書。深信你也可以做到一個偉大、世上受人尊敬的好媽媽,永不要放棄,我地會密密地支持你。

複式洋房

樓主:

我都係過來人..日子天天過, 大細仔天天新款搞對抗,
我明有幾慘...

不過, 你要跟自己講, 個小朋友係自已的, 他無得選就係
你倆個仔, 無得選就天生有病, 你不對佢好, 更不望人家
對他好. 我老公初初也過不了自已, 事事對抗, 看不順眼
小題大作, 對家所有人所有事也覺不合理, 對住個甘既人
係好辛苦, 語中有骨, 我哭了又哭, 后來, 我叮醒了自已,
他要說話尤他說, 哦哦哦...不要回嘴, 他已借題找小朋友
出氣, 若你還回嘴就難收拾殘局, 更傷感情, 給他時間慢慢接受啦...不會是兩三個月, 或要一年架...佢地男人eq
低呀...你有姐姐幫來照顧仔仔已經好好多了..

努力! 你今天做的, 付出的, 日后他會體會到, 感受到..
只要不將關係惡化, 就算暫時沒進步, 凍結也是一個
暫緩辨法!

他跟你結婚在一起, 當然是愛你啦..只不過, 情緒控制就
係佢自已既事, 低左d囉...慢慢來啦...

首頁

尾頁

跳至