論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

要吾食都由得佢。 每天要拜神五次,我真係接受吾到囉!!!
今日同亞女同埋佢出街, 個出街袋(平日放亞女D用品)入面全部都係佢拜神D用品, 有頭巾,地布,經文.... 至於亞女要用的JACKET,水, 毛巾,剪刀, 筷子,全部都無!!!

禁止發言

大宅

咁雞識跑了掛? 你問佢點解唔使捉雞?hahaaaaa.....
超好笑!

原帖由 simone.etstore 於 10-8-19 10:12 發表
牛都唔識跑~~ 使咩捉呀? 因為我工人話d豬周圍跑, 又跑好快, 所以要花好多時間去捉~

侯爵府

我以前個工人都唔食豬肉, 唔飲湯, 新年唔食野唔飲水, 我都ok, 但係都有講一日拜五次神, 我就say No.

妳諗下如果同BB沖緊涼夠鐘去拜神, BB點算? 煮煮下飯又要拜神, 出出下街又要拜神, 咁咪好煩, 我當然唔批准啦! 雖然佢有宗教自己, 但亦唔可以妨礙工作.

我同agent講agent都同意幫我向工人講: 妳係黎打工, 呢度唔係印尼, 仲叫佢做緊野唔可以拜神, 我都有d唔好意思, 不過工人都肯聽.

原帖由 cath 於 10-8-18 00:41 發表
今日同亞女同埋佢出街, 個出街袋(平日放亞女D用品)入面全部都係佢拜神D用品, 有頭巾,地布,經文.... 至於亞女要用的JACKET,水, 毛巾,剪刀, 筷子,全部都無!!! ...

大宅

畀面勳章

Thanks! 等我都留意一下先.

原帖由 cath 於 10-8-18 20:21 發表

我真係無留意幾點。。。今日好似2:30左右入左TOILET“品神”,晚上飯後好似又有一次。。。

男爵府

出街袋放晒佢D拜神野,過份左D 咯....我都叫我工人唔好向屋企拜神,唔洗做呀 但係你個工人仲衰咩呢?

原帖由 cath 於 10-8-18 00:41 發表
今日同亞女同埋佢出街, 個出街袋(平日放亞女D用品)入面全部都係佢拜神D用品, 有頭巾,地布,經文.... 至於亞女要用的JACKET,水, 毛巾,剪刀, 筷子,全部都無!!! ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 simone.etstore 於 10-8-19 10:11 發表
佢都係不識時務......
好似我媽媽工人, 見到我地煮得好好味既送, 就算有豬咪一樣食~~~ 淨係唔食舊豬肉.... 不過佢已經來港多時lu, 仲邊有咁神心~ 多數都係新來的先會.... 我以前請過一個都係, 第一次黎做野, 成日魂 ...

Yes, 我6日炒之dirty丫烏, 又話唔食豬肉, 去到mother度, 話明比佢知係豬肉湯, 點之又飲, 仲話好飲. 分明混吉.

大宅

我個4點幾起身吃椰,之後等到7pm先吃和飲水。 佢話系因爲: let body take rest, 唔飲水又叫take rest??感覺系let body 快快c 。 佢話唔吃豬因爲豬有long teeth, 有long teeth 都唔吃的, 我c6 笑佢話, BB 仔和啊婆no teeth, 系唔系可以吃的?
原帖由 simone.etstore 於 10-8-19 10:12 發表
牛都唔識跑~~ 使咩捉呀? 因為我工人話d豬周圍跑, 又跑好快, 所以要花好多時間去捉~

禁止發言

禁止發言

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 vickynicky 於 10-8-18 21:29 發表
我都唔明佢來打工,点解唔去學吓去香港人的習慣,
点解要我地去適應佢, 唔習慣就咪嚟!

Yes, agree, 你而家來賺我地錢, 仲要比錢嘅去就你?

大宅

我都唔明佢來打工,点解唔去學吓去香港人的習慣,
点解要我地去適應佢, 唔習慣就咪嚟!

複式洋房

原帖由 lily-of-valley 於 10-8-18 20:31 發表

迷鬼迷馬, 唔係來打工嘅, 混吉嘅. 帶小朋友用品個袋, 唔帶小朋友野用來袋佢D野??? Aliah都要打醒佢呀. 黐線嘅.
揾定人, 掃把佢啦!

無錯, 我已準備好掃把,等新工人來就掃佢!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

印印才有齋介月的
原帖由 lovelysky 於 10-8-18 19:20 發表
請問佢係?傭

象牙宮

原帖由 cath 於 10-8-18 20:25 發表

其實可能根本無巧究,佢地迷信的程度己去到 “只要信,不要問” !!!!!

迷鬼迷馬, 唔係來打工嘅, 混吉嘅. 帶小朋友用品個袋, 唔帶小朋友野用來袋佢D野??? Aliah都要打醒佢呀. 黐線嘅.
揾定人, 掃把佢啦!

複式洋房

原帖由 winghw 於 10-8-18 17:58 發表
捉豬?乜食牛唔使去捉牛咩?真係好好笑.佢竟然相信?我估計係佢細個果時,佢地既大人咁樣呃佢.就好似我地細個果時相信吞佐粒核落肚,個肚會生棵樹出來咁.哈哈哈!

...

其實可能根本無巧究,佢地迷信的程度己去到 “只要信,不要問” !!!!!

複式洋房

Indonesian, of course.
原帖由 lovelysky 於 10-8-18 19:20 發表
請問佢係?傭

複式洋房

原帖由 littlejimjim 於 10-8-18 16:38 發表
我想請問, 佢地大約幾點鐘拜? 因為我係在職媽媽, 我要注意個cam佢幾時唔見人.

我真係無留意幾點。。。今日好似2:30左右入左TOILET“品神”,晚上飯後好似又有一次。。。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

請問佢係?傭

首頁

尾頁

跳至