夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左婚4年,都唔知吵過幾多次架,老公脾氣差到貼地,女女20個月唔會理個女喊,一發脾氣就會好大聲甘爆粗鬧人,就算好地地傾開計唔夠三句都會好大聲鬧,對住99都系一樣,(原因由細到大比99寵壞左)6299都知巨脾氣,只會同我講叫我忍,無論自己岩又好錯又好都忍距,距發脾氣就同巨道歉等距啖氣落左就無野,一次又一次甘忍,成日為左的雞毛算皮小事而發脾氣...例如:屋企准備無糖又鬧,(無糖可以聽日買吖,還系准備無咋唔系立即無得用),的送鹹左或者買的菜唔靚又黑面,距的理解能力又低,同距講野三句都唔知你講咩就發脾氣...距放假成日要去行街,湊住個女20個月距唔會幫你手,只要自己湊,又行得遠都唔會坐車,個女扭計都系我抱,所以我有時都唔想湊個女去甘遠,就話唔想去,距又話我邊度都唔去,同距去又話倍左我成日無時間做自己野..真系暈死....

有時距放工番來叫距幫我睇下個女,我煮飯,吃左飯我洗左幾只碗睇多下,又大鬧話距連網都上唔到,同個世界斷折...哎..個女大家都有份,好似比左家用就所有野我做曬,我話比個女我媽媽湊,我去番工又黑面唔鐘意..話我媽湊得唔好,依樣果樣...

買左層新樓,距要番工我又湊住個女唔得閑去清理,我提議叫我父母去搞,距地義務好心去幫你咋,又系度鬧話執得唔干淨,依樣果樣,大佬吖我父母50幾歲啦,同你禽高禽低執屋,唔使你多謝聲啦,都仲系度鬧..我以後都唔會做的甘蠢架事,以為幫輕你仲要比你鬧

我同距吵左,我都唔知可以去邊..番娘家只會比啊媽知道吵架又會擔心,只有死忍..
我依家又無野做,如果我同距離婚我可以羅到個女嗎,距一定會同爭,個女出世甘耐距未湊個女連尿片都唔識換,每個月比4千蚊番屋企就咩唔使做,放工番屋企只系上網吃飯衝涼訓...

mrs.yiu  食屎啦~(唔好介意)  發表於 11-6-19 21:38
ZOEYCHAN128  其實你離婚,個女一定跟你,放心!  發表於 11-6-18 16:58
SUSANNA  你老公脾氣咁差都係你地就慣,你要有勇氣講佢知咩野係岩吾可以亂發脾氣  發表於 11-6-18 14:12

大宅

回覆 ZOEYCHAN128 的帖子

無得傾ga啦,只系遲下一齊都出來工作,距經濟壓力無甘重,見面時間又少,關系先可以有改善...距人品真系無問題,只系脾氣真系差..燥...少少事都包容唔到.距仲要成日系話我ga錯...所以無論點傾距都系覺得我錯,距無錯...所以我真系慳番啖氣算啦..距真系一個好爸爸,個女鐘意咩都立即買比個女...脾氣系99寵出來,由細到大甘樣,無得去改變啦...

siujanjan  唔好諗太多喇, 既然冇得改變, 唯有接受, 儘量唔好踩到佢條尾, 個炸彈唔爆ok  發表於 11-6-20 14:27

禁止訪問

大宅

好多謝大家甘關心,真系好開心...其實巨都有對我好ga,如果成日甘衰我真系頂唔住走左啦..好似每次吵完架巨都會哄番我,至於錢方便,巨唔系唔想比多的我但距真系穩唔多,供樓水電煤,女奶粉尿片,放假去飲茶吃飯都系距比錢.4千蚊只系買送,距又只系吃星期1-5晚上果餐,間中又會出去吃..所以我都夠使...有時我買衫買鞋,都要400-600蚊都舍得買比我,距自己就著的200-300蚊架,所以都幾感動...巨最錫個女ga,大熱天氣距寧願行路番工慳幾蚊都舍得買的貴野比個女吃/著,只系距無耐性去湊個女,老公系脾氣差燥咋,人品距系無問題架,(巨唔會去滾唔會去賭,唔會亂洗錢)有層樓岩岩租出左,下月開始有租收,距都會加我一千蚊加用...距都成日話供我讀書進修下,趁依家湊女得閑...
每個家庭都有好與壞,有時我念如果當初唔嫁比距,嫁左第二個可能都有第二樣煩惱呀..人無十全十美呀嘛,希望距的脾氣可以改下..10月女女番學我都會穩番野做,到時大家有左工作,無甘大壓力或者關系會好的...

大宅

回覆:對住甘樣ga老公你地會點做

佢係唔會改變架喇,睇你忍到幾時架咋

民房

你d忍耐力真係好勁....
一家唔知一家事
寧教人打仔莫教人分妻
只要自己好過, 你決定係點大家都支持你
有時係唔想屋企人擔心
但自己解決唔到時, 就要搵人幫手...
勇敢面對!!!

子爵府

回覆:對住甘樣ga老公你地會點做

食屎啦呢d男人

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主小心忍出病來呀

男爵府

寫信有用的, 天下間又點會有咁多人離婚吖.
不要迷信了. 信, 我都唔知寫過幾多啦.
但一個人的性格, 對事情的認知, 又點會你區區一封信可以改變得到?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

係我會寫信比佢寫晒我d幾年既感受, 想佢盡自己責任, 想佢知你有幾愛佢先肯忍佢同係屋企湊女等等. 如佢再唔變, 大家只會係同屋主, 唔再係夫妻, 比佢自己選...同叫佢將心比己, 佢係你daddy mummy 佢又會唔會幫你執新屋, 叫佢企係人地角度去睇下自己既行為

侯爵府

畀面勳章

唔係呀~俾得個4000元就巴巴閉又咩都唔做
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

大宅

如果有經濟能力,我一早就唔會再忍巨...今日全日無睬巨,晚上都系買飯番來吃,距番到來知道我唔睬距,就同個女玩,玩左一下就問我吃左飯去唔去睇電話(距知我想換電話),我話唔去,過左一陣又問我去唔去行街買衫,我都話唔去....跟住距就同的親戚出左去,.....

伯爵府

畀面勳章

個女大得黎都比佢打C 啦....你同個女走返媽咪到...媽咪知你嘅情況會明白..我妹夫都係同你老公一樣..初初就鬧..鬧鬧下就打...有次又打我細妹..我大住個肚直剷佢屋企媽X佢..佢個賤人見到我係咁鬧都唔敢還口呀!!
不過我細妹太愛佢老公同埋有被虐狂....始終都唔肯離婚....真係犯賤...
如果你忍到就忍...男人唔可以咁架...比錢養老婆仔女係責任...但要咁樣睇佢面色加精神虐待....SORRY...我唔會理D 小朋友幾大幾細...都會即走..

ZOEYCHAN128  完全同意!!  發表於 11-6-19 18:06
精靈BB女  巨又唔會打,距系脾氣差jie,未去到郁手郁腳  發表於 11-6-18 20:08

男爵府

candy_kiki2005 發表於 11-6-18 17:46
唉...d奶奶一定叫妳"忍"下啦,一來佢唔係妳亞媽所以唔會心痛,二來妳攪到離婚佢咪要自己接返個波,去照顧妳 ...

我奶奶都係咁, 係咁叫我忍.
乜野年代呀家陣, 叫我忍??
你無本事, 就話要忍.
我自問又有自己事業, 我其實真係無需要忍.
依家咁, 我只係為左兩個仔, 我做唔出掉低佢地的事.
否則, 我回復單身, 我駛驚?
就算無男人, 我一樣可以活得很精彩.

精靈BB女  但為左的細ga,我地只有忍  發表於 11-6-18 20:09

男爵府

精靈BB女 發表於 11-6-18 12:15
距為左少少事鬧我,我同距吵距話我博距嘴...我唔想成日系個女面前吵架,所以我只有忍 ...

我老公同你果個真係差無幾.
又唔識同人溝通, 下下只會鬧人,
我已心死了
唔會再同佢講咁多野.
總之, 大家一人一份湊大兩個細路就算.
今晚佢屋企父親節食飯我都唔去.
因為, 佢一句都無同我講過要食, 淨係叫左兩個仔去.
我心入面話好, 我屋企野你唔理, 你屋企野我都唔會理.
我唔係好恨揹住X太呢個名

大宅

回覆 siu_ming910 的帖子

我都有lee個念法,畢竟個女仲好細個,我想距大個的懂事,如果都仲系甘樣,我就會同距離婚..依家個女太細,如果羅唔到個女我真系會顛,但如果比我羅到,我怕經濟上比唔到好條件距成長..

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

唉...d奶奶一定叫妳"忍"下啦,一來佢唔係妳亞媽所以唔會心痛,二來妳攪到離婚佢咪要自己接返個波,去照顧妳c6.

洋房

回覆 精靈BB女 的帖子

我同你個Case 差唔多. 全屋人(包括我亞媽和亞女)都頂我老公唔順, 屋企D野事無大小都罵一餐, 我都忍咗好多年喇, 等個女大D我會同佢離婚, 我唔想就咁就一世.

大宅

我真系好嬲好嬲巨,距媽仲叫我忍,唔通我忍得仲未夠吖....:;pppp:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至