單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

琴日接亞仔放學,佢話個頭生咗兩粒瘡瘡...到返屋企沖完涼,我至見到佢個身都有二,三粒,睇睇吓我覺得可能係出水痘,之後我即刻同亞仔去睇醫生...
問返亞仔,原來班上有個同學剛出水痘,只係請假四日就回校上課,我諗都係俾同學仔傳染到...
想問吓大家,我有咩要特別注意呢

大宅

畀面勳章

琴日同亞仔去咗覆診,醫生話亞仔出得比較多,起碼都要休息多一個星期...佢一到晚上就發燒,希望亞仔快d好返,唔係連結業禮都出席唔到..........

男爵府

係私家打既, 政府仲未有得免費.
暑假.....咁就過咗一半啦.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有D擔心...

請問水豆針是否自己去私家診所打嗎?政府是否無得打? thx!

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 bbbs 的帖子

係喎, 佢呢幾日真係要比心機好返, 10號先可以一齊玩返日!
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

畀面勳章

回覆 小雄維尼 的帖子

佢唔駛返學不知幾開心...但我都會去學校幫佢拎功課...

宜家閉關,都總好過佢暑假冇得去玩

水晶宮

回覆 bbbs 的帖子

一個星期以上=自我提早放假! 水豆要3-4日先退架. 忍下啦!

大宅

畀面勳章

小雄維尼 發表於 11-6-29 23:06
回覆 bbbs 的帖子

而家出緊水豆, 又發燒都仲諗住返學?
我係慶幸亞仔冇喺考試時出咋!我緊係唔會俾亞仔咁快返學啦!起碼一個星期以上,明天同佢去覆診,睇吓醫生點講...

大宅

畀面勳章

引用:阿囡打咗水痘針,5歲幾都未出,係咪唔出呢

原帖由 ChammyMAMA 於 11-06-29 發表
阿囡打咗水痘針,5歲幾都未出,係咪唔出呢?
我個女都係4-5歲打,到而家12歲都冇出
係喎,可以去藥材鋪執藥俾佢沖涼
記住唔好食重色素野,會有「啦」架

水晶宮

回覆 bbbs 的帖子

而家出緊水豆, 又發燒都仲諗住返學?

大宅

畀面勳章

小雄維尼 發表於 11-6-29 22:46
回覆 ChammyMAMA 的帖子

應該話係好返計.........再要休息一個星期先岩! 醫生同我講過, 身就算見5到d水豆 ...
咁咪係囉!佢個同學仔四日就返學,真係離晒譜

大宅

畀面勳章

ChammyMAMA 發表於 11-6-29 21:58
最煩小學先出嘛,起碼要放成個星期架嘛!
好彩已經考晒試,呢個月同7月都係返半晝,唔係就麻煩喇!

大宅

畀面勳章

ChammyMAMA 發表於 11-6-29 21:53
人地話越大出,就越辛苦...我個朋友三十歲先出,都幾大鑊,足足同公司請咗一個月假...

大宅

畀面勳章

酸棗仁 發表於 11-6-29 20:56
水豆用唔用得芫茜水?
唔想討論喇....
其實我都知出水痘,唔係咩大事,當年我中一至出,我亞媽都冇隔開我亞妹,照舊孖舖,就係想我亞妹一齊出,唔洗煩,但我亞妹都過咗兩年先出....
但係到咗自己個仔出到成身都係,又發燒,就好難唔擔心...

水晶宮

回覆 ChammyMAMA 的帖子

應該話係好返計.........再要休息一個星期先岩! 醫生同我講過, 身就算見5到d水豆都好, 其實都有機會仲未走得晒, 所以安全計, 休多一個禮拜先好返學.

水晶宮

回覆 faye525 的帖子

哈哈哈哈, 我8歲出水豆, 而家幾十年...d豆皮都仲健在

子爵府

畀面勳章

我個醫生同我講, 話佢呢幾年發現本身生過水痘既人都有再出既CASE.

佢覺得D水痘菌已經變種, 提我勤洗手.

醫生話生過水痘既人再出水痘既情況係同打左針既人出水痘一樣, 多數都唔會發燒, 唔會有水泡, 只係一點點..最多十零粒, 唔痕的....

(我個女兩歲半已經出左水痘..........今時今日都仲有疤痕係條眉度....)

bbbs  我仲以為出過就唔會再出添.......  發表於 11-6-29 23:02

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ChammyMAMA+於+11-06-29+發表

原帖由 akina_yeung 於 11-06-29 發表
呢啲真係唔知架。。。
最煩小學先出嘛,起碼要放成個星期架嘛!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

環保接龍勳章

引用:阿囡打咗水痘針,5歲幾都未出,係咪唔出呢

原帖由 ChammyMAMA 於 11-06-29 發表
呢啲真係唔知架。。。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有D擔心...

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

首頁

尾頁

跳至