自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爸B勳章

今日中午搭火車,上車同一個女子行同一方向,見有兩個位,咪一人一個囉。

此A小姐坐近窗位,我就坐開邊個位。
佢拿住一大袋物件,同另一人講野,我先至知佢同朋友一齊上車,
不過我行快左一步,坐左落去。

個A小姐一開口,就聽得出佢係big 6,話乜野攞開D野俾佢……
佢仲再坐近D窗口,點知佢個朋友B小姐,都係big 6,又係攞住一大袋野,
坐左落黎我同A小姐中間,
坐响對面果位先生同我都睇都眼都突埋,
我費事同佢理論,我自己企左起身,當然,有D嬲嬲地,
不過我唔想有失斯文,費事嘈,當我讓位俾您又有乜所謂呀?

不過,我仍然企响佢地個位既側邊。
過左一個站,個B小姐攞樽類似果汁既野出黎飲,
見佢飲完,我即刻忍唔住同佢講︰「呢度唔飲得野架!」
B小姐無望到我,A小姐望一望我無表情,
我心諗︰「豈有此理?當聽唔到我講野?!」
我直情嬲到掂一掂B小姐,再重覆一句︰「呢度係唔飲得野架!」
(其實我諗諗下,我都唔應該掂到佢,費事到時話我「打」佢。)
佢先至望一望我,好在佢既表情係唔好意思,
如果唔係,我會繼續「炒」佢,炒佢上天花板!

之後我到站落車,都唔知自己做乜咁慶!
我覺得,下次再遇到D咁既情況,我應該同佢地呢D人講︰
「小姐,呢度兩個位架咋!您想坐,叫您個friend起身俾您坐!」
咁先至啱?!

ngannatalie  下次唔好屈服喇!  發表於 11-10-3 01:19
麥兜媽  唉  你太過溫和拉  仲起身讓埋個位俾佢  發表於 11-10-3 00:19
豆丁    發表於 11-10-1 00:45
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

伯爵府

畀面勳章

mouth:真係無野講

但我都覺得你好温和架啦

比著我真係會叫佢起身

複式洋房

charmaine_1 發表於 11-10-1 00:33
唉...........我住上水日日出出入入見到慣哂,果D生蕃鬧佢都無用,面皮成丈厚
佢地絕對唔覺得兩人坐位,坐三個 ...

香港的確系中華人民共和國嘅,但中華人民共和國唔系佢自己一個擁有曬架咯。我無份啊?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

charmaine_1 發表於 11-10-1 00:33
唉...........我住上水日日出出入入見到慣哂,果D生蕃鬧佢都無用,面皮成丈厚
佢地絕對唔覺得兩人坐位,坐三個 ...
係, 根本就係生番, 你讓佢 佢只會覺得係應份 or 成功鬥贏你

大事化小, 小事化毛.........

男爵府

回覆:唔怪得D人話搭火車會同D big 6 嘈,我今日差D都想……

痴線架,咁都得

公爵府

期待2019

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

豆丁 發表於 11-10-3 00:51
雖然我5諗住再生,但登你地慘~

咁我都唔知講咩好...
咁我都係廿出頭..
咁無可能唔生嫁..
但係過多幾年生..
世界都唔知變生點...
嬲嬲地去澳門生都應該幾好...
果邊無咩人

子爵府

viva4ever 發表於 11-10-2 20:22
我想問下依家有冇得揀坐頭等???

d生番好勁嫁..
會去頭等坐..
有人查就話唔知...
炸傻扮蒙...
好鬼哂利...
咁我自己係由太和坐到尾站...
試過成個箱都係大6...人....
頭等wor記住..
得好少hk...人...
我嘟左個頭等...
入到去...無位--
真係呆左...

子爵府

colakola 發表於 11-10-3 00:49
我plan梗生..
呢家搞到咁都唔知點好,..,..
過多兩年...面目全變...
雖然我5諗住再生,但登你地慘~

大宅

你表現得好大方,做左個好榜樣。

SandyCPS 發表於 11-10-3 00:20
嘩!係咪?乜您在場?………

所以話,好在我無失斯文咋!

子爵府

豆丁 發表於 11-10-1 00:44
係ar~香港俾佢地捅到仔都無位生~妖~

我plan梗生..
呢家搞到咁都唔知點好,..,..
過多兩年...面目全變...
姐係叫我唔好生..?

子爵府

爸B勳章

麥兜媽︰

好既!好既!

下次唔讓佢地,我會清清楚楚同佢地講︰「呢度得兩個位咋!」
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

子爵府

爸B勳章

Katelyn^.^ 發表於 11-10-2 19:47
樓主,我當時就企係你前面,目擊到成個過程,當時我心諗:你咁好人讓個位俾佢坐,佢好似唔該都無句,之後佢 ...

嘩!係咪?乜您在場?………

所以話,好在我無失斯文咋!

講真,讓下位真係無所謂,我當時既感覺係,

「唉!費事同您迫埋一齊坐,您覺得無野O者,我覺得好怪囉……」

但係我果時又無諗到要叫佢起番身,咪諗住自己起身囉!

我真係唔知佢有無唔好意思架,尤其是我第1句話佢,

佢一D反應都無,我真係「拍」左佢個頭一下,

如果俾其他蝗蟲…可能發惡話我好「拍」佢未定!

翡翠宮

我今日都 中左招啦
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

男爵府

liuju 發表於 11-10-2 19:53
係b6見過一架電單車坐5、 6 個人,好似一條蟲咁

好似一條蟲咁 .....

子爵府

爸B勳章

isulee 發表於 11-10-1 02:22
佢地好多個腦都係出土文物咁ga...有得睇冇得用,妖...我推住ga bb車,佢地4,5個人又冇行李又唔係老弱殘兵,死 ...

我有時推住BB車搭電梯,大仔見D人無拿行李又唔係推車,
又大大聲話個牌係俾D有需要既人先……
我都好明,但係我都會話,人地唔做無乎,您做得到您就叻,
但當然佢都唔忿氣!

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我的生命由我主宰.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鬧佢地要用普通話 (北京腔) , 咁佢地會覺得聖旨到

SandyCPS  係咩?我D普通話好普通架喎!  發表於 11-10-3 00:29

首頁

尾頁

跳至