懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真係一個壽司同海鮮怪
每次出街都只識食壽司, 唔識搵其他野食

想問下各位媽媽
有BB時會唔會食壽司

其實都想食少D, 但真係好難忍口

大宅

penguinding 發表於 11-10-21 16:10
想請教下, 咁生完如果餵人奶又可唔可以食魚生? 非全熟牛扒, 軟雪糕呢D?

我見健康院張單張寫"懷孕和授乳期間注意" 係一樣.....所以懷孕唔食得應該授乳都唔食得. 下次去檢查時問下先.

別墅

我都好想知生完坐月期間如果餵人奶可唔可以食魚生?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我不嬲唔食生野~ 所以壽司對我無吸引力~~ 戒少樣真係好~~

男爵府

想請教下, 咁生完如果餵人奶又可唔可以食魚生? 非全熟牛扒, 軟雪糕呢D?

水晶宮

yaya_pig 發表於 11-10-21 15:33
咁我又唔覺得存在咩唔公平. "有d人根本唔鍾意食生冷嘢, 要佢地唔食有咩所謂!" 呢個係事實.

我亦冇話其他 ...
咁你都唔好反應咁大同平心靜氣啦,
我唔係話呻下唔得, 我無呢個權.
係咁多.

yaya_pig  哈, 多謝支持. 大家加油!  發表於 11-10-21 17:01

大宅

bluetulip 發表於 11-10-21 14:57
你咁講就對其他媽媽的付出唔公平.
每個媽媽都有自己偏愛的食物, 但都會為bb戒.
我見有d媽媽係奶茶咖啡怪, ...

咁我又唔覺得存在咩唔公平. "有d人根本唔鍾意食生冷嘢, 要佢地唔食有咩所謂!" 呢個係事實.

我亦冇話其他人 "唔食就出嚟講人"嘅意思. 請你睇清楚, 請勿誤會, 免傷和氣.

我只係係到分享自己好想食嘅心情, 對一d善意嘅意見亦接受. 之前都睇過一d jm開嘅post, 我亦分到邊d人係只為話人而為來. 係呢到話想食某d嘢都需要dd勇氣.有時知還知, 我都係一個人, 有感覺架...呻下姐...

唔通連分享好想食同痛苦嘅心情都有問題?? 咁真係有人唔like食sushi, 我搵到like嘅人吹下水都有問題?

你都可以開個post話你好想食某d嘢, 當然又一定有人會比意見你. 只要你唔放係心咪得囉. 想食係人之常情姐.

唉...我都冇食你話個d...我之前一日3杯咖啡, 我都係咖啡精, e+茶都冇飲過, 開頭又係好辛苦架....e+都就凍, 唔洗大熱天時飲熱嘢會開心小小. 去到茶餐廳...我只飲熱檸水...好悶...有時我唔飲, 自己飲自己帶嘅水會舒服d, 你呻下我都會支持你囉.... 唔洗咁大反應啦.

男爵府

引用:Quote:yaya_pig+發表於+11-10-21+14:39+我

原帖由 bluetulip 於 11-10-21 發表
我見有d媽媽係奶茶咖啡怪, ...
同意,我食同習慣上都為貝貝付出唔小,但值得,

水晶宮

yaya_pig 發表於 11-10-21 14:39
我見到有媽媽開post想食sushi, 我都好有共鳴呀! 有d人根本唔鍾意食生冷嘢, 要佢地唔食有咩所謂! 等 ...
我見有d媽媽係奶茶咖啡怪, 但都會為bb戒, 對佢地黎講, 咪一樣痛苦.
我自己係辣椒薯片汽水雪糕精, 但頭5個幾月一啖都無掂過, 之前咁熱, 你估我飲熱野好過癮?
我以前隔日就一杯凍奶茶, 現在快7個月, 都唔敢飲.
唔好成日覺得自己戒果d就係天下間最痛苦的事, 人地果d就係小意思.

男爵府

引用:回覆+yaya_pig+的帖子 呢位mama咁多個post

原帖由 kero_cherish 於 11-10-21 發表
回覆 yaya_pig 的帖子

呢位mama
做到就就真係乖啦,做得媽媽,就要貝貝行先,要有責任。

大宅

kero_cherish 發表於 11-10-21 14:06

呢位mama

我見到有媽媽開post想食sushi, 我都好有共鳴呀! 有d人根本唔鍾意食生冷嘢, 要佢地唔食有咩所謂! 等於我唔係超like大閘蟹, 我本來年年食2、3次, 但我想有bb開始, 兩年都冇食過. 都唔會有痛苦嘅感覺.

sushi, 刺身我個個星期都食, 又成日去放題....嘩..有bb前唔知自己幾時冇得食, 連超市嘅三文魚刺身我都買番屋企做晚餐,唔會放過!.我有傻到諗過叫人外賣個元氣蒸蛋, 玉子sushi, 吞拿魚roll....因為知道一入咗去就冇架啦. 我咁鍾意食, 見到隻眼會發晒光. 係入面咪忍得重辛苦! 何必入去受...

呢種忍忍忍嘅感覺真係要搵人分享下! 之後我想餵人奶....即係有排 有排都冇得食呀!

剛剛開頭係最辛苦...之後時間耐咗一排冇食....就慣咗唔會成日諗起. 但一見到呢d post, 真係好想呻下..

大宅

Girly 發表於 11-10-20 18:00
其實,食太多生冷嘢對身體唔好!
所以,莫講話已經懷孕啦!平時都最好少食!
大肚更加唔會食啦!: ...

呢位mama, 你講既野同我老豆一樣
佢唔食sushi, 每次聽到我同家人食都會鬧
話呢D係生野, 冇益

我同事就話, 帶住小朋友唔可以成日食
因為生食對小朋友唔好, 佢地既腸胃未成熟
所以我都要積極找替代品了 ~~

大宅

呢位mama
咁多個post中, 呢個真係好有共鳴
如果入去食熟野, 我寧願唔去
去到門口, 我都會口水流
以後見到Sushi真係要快D走

大宅

好多謝大家既回覆
開呢個post係因為好似最近冇呢個話題
其實西瓜同涼粉我都冇食兩年
海鮮近一年都好少再買

Sushi近一年食少左 (以前起碼一個月一次)
但冇食一排又會再食番
係咁多樣野最難戒既
從今開始我會好好再留意 ~~ thx.

男爵府

引用:我係外國媽媽。外國人字典裡冇咩叫做「涼」

原帖由 Einet2009 於 11-10-21 發表
我係外國媽媽。外國人字典裡冇咩叫做「涼」懷孕唔可以食。例如西瓜、木瓜、豆奶等,佢地會鼓勵懷婦食,因為 ...
對,不過西瓜,木瓜我有保留,始終個人唔同體質。多謝你咁詳細。係呀,我所指的外星人,不是外國媽媽呀。同你同大部分媽媽都溝通正常

男爵府

引用:你鍾意食咪食囉。有細菌感染如果輕微嘅,你

原帖由 Einet2009 於 11-10-21 發表
你鍾意食咪食囉。有細菌感染如果輕微嘅,你最多只係屙兩下冇事。但啲菌入咗胎,第時個bb出世有先天性缺陷、 ...
我好同意你

大宅

我有去迴轉寿司食嘢架,
但我最多只會食加洲卷, 全部生既都冇食, 都係為阿b著想好d!

男爵府

christytsui 發表於 11-10-20 22:16
我食過街既一次, 都係熟野, 返屋企第2日都係痾, 可能係佢地生熟野都係個班人整, 交义感染...所以我想食都係 ...

我都係喎~~有左呢胎冇壽司癮

男爵府

我呢幾個月都冇食過魚生, 不過我知好多媽媽都會食, 但就算食都唔好食迴轉…去D高級食店, 最好日本人開同貴D既, 會穩陣少少

大宅

畀面勳章

回覆:凱旋門 的帖子

我係外國媽媽。外國人字典裡冇咩叫做「涼」懷孕唔可以食。例如西瓜、木瓜、豆奶等,佢地會鼓勵懷婦食,因為營養價值高,對胎兒好。但係有一啲黑名單佢地話一定唔可以食,試一次都唔得,全部同細菌有關。例如:魚生一定不可吃,smoked salmon都唔例外。蔬菜沙律係自己洗就可以吃,餐廳弄的都不好吃。雪糕可吃,但軟雪糕不可吃(機器內易有大腸肝菌)。芝士可吃,但軟芝士一定不可吃。生果要多吃,但未洗生果一定不可吃(泥土中有最多李斯特菌)。牛扒可吃但一定要全熟,9成9熟都不可吃。隔夜dishes一定要熟得全熱,因為冷藏係殺不死李斯特菌,只有高溫才可。cold cut meat例如火腿等,除非煮熟,都不可吃。這些資料係政府派的,信不信由你。自己食咗就唔好驚,真係擔心的話可以睇醫生,驗血可查出有冇細菌感染,因為如果中李斯特菌,好多時係冇病徵的,中咗都未必知

首頁

尾頁

跳至