自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

第二胎就出世,突然諗到會唔會同第一胎作動時反應完全唔同呢?
我生囡囡時係--陣痛--->見紅--->痛足24小時,落到產房先穿水!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔一樣...

第一胎係由朝早開始陣痛,到晚上11點入去e院檢查時比人整到見紅話已開4度,隨即入產房,之後係人手穿水,凌晨點幾女女已經出世

第二胎係早一日痛到行唔到入院,去到檢查話見紅,訓左晚都冇事,到朝早6點開始陣痛,到食完午餐就岩岩好穿水(一度都未開),之後入待產房等...入去冇耐正想叫護士同我打止痛針,護士一check話唔打得,已開4度要過產房,到下午3點幾仔仔已出世

2個都係2個鐘頭左右就生左

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

生2個小朋友或以上嘅jm,仲記得作動時反應一樣嗎?

我生細女個陣, 成晚瞓唔著, 半夜開始有少少見紅, 我洗埋頭沖涼, 整埋早餐比大女食, 叫佢自己落樓搭校車, 因為老公返夜, 等佢朝早9點幾返到黎, 攞埋走佬袋搭的士去醫院, 搭的途中開始陣痛, 去到產房, 老公同我辦入院手續, 姑娘叫我換衫後上產前病房, 姑娘好惡趕左我老公返屋企, 個陣我已經痛到寸步難行, 嬸嬸唔比我瞓床,佢推住張床同我個走佬袋, 要我自己行去產前病房, 上到去, 姑娘叫我瞓床, 我同姑娘講, 陣痛密左, 佢就熱幫我睇下, 話我已經開左一度, 又拿拿林推番我去產房, 之後有醫生同助產士黎, 痛左幾個鐘, 12:58 細女出世, 成個過程好似發夢咁。大約1:30, 姑娘比個電話我, 叫我通知屋企人, 我打比老公, 話佢知我生左,可能佢返完夜, 瞓緊覺關係, 佢唔係好信, 以為發緊夢, 我大聲同佢講, 你醒未呀, 我生左, 亞妹出左世

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:babybaby0429 發表於 12-4-3 10:53

原帖由 KoyeBaby 於 12-04-03 發表
原來係遲咗成個星期呀,我仲以為咁合作添!

象牙宮

一樣都係開刀mouth:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔一樣
第1個穿水先... 1x鐘之後開刀生
第2個見紅先... 由4號搞到6號零晨先開刀生

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我生3個都唔同bo

第1個 ....早預產期一星期穿水....穿水24小時後都唔識痛催生....痛左4個鐘先生....
第2個.....遲預產期10日.....原本約左個日朝早催生點知...前晚嘔到7彩...唔知醒...上唔切去催生....第2日催生....點知留院個晚就自然陣痛....後見紅....上到產房人工穿水....痛左7個半鐘先生.....
第3個....早左2星期.....穿水先....之後痛(但就好似普通m痛咁痛左6個鐘).....之後突然勁痛....1個鐘後就生左.....

大宅

畀面勳章

第一胎 : 一朝早見紅入院,係醫院成日都冇肚痛,醫生話再冇陣痛要我出院,跟住果晚十一點幾痛,已經開咗五度,即落產房,三個幾鐘後出世。

第二胎 : 一日起身已經有每隔十幾分鐘痛,老公即刻車我入院,直入產房,兩個鐘後出世。

伯爵府

其實生完都身水身汗~沖左涼先去都無用…
正常日日都沖涼,唔使特登沖啦~
第二胎咁快~我一有動靜即時仆到去醫院~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

dawnhu 發表於 12-4-3 11:05
嘩,你千祈千祈唔好呀! 我有個朋友就係有啲積象,就沖埋涼先入院。 結果被護士話咁樣好容易細菌感染, ...

係囉!所以我上一次係confirm陣痛就入醫院,無專登沖涼洗頭!但係見有jm會沖涼,書又咁講喎,咪想知多d囉!咁我都係唔沖啦~

伯爵府

第一個: 陣痛~見紅 ,前後加埋5個鐘生左~
第二個: 穿水~到醫院先陣痛 , 2個鐘左右生左~

男爵府

第一胎 = 穿水.陣痛.見紅, 由穿水至 BB 出世 3小時

第二胎 = 陣痛.見紅.穿水, 由陣痛至 BB 出世 1.5小時

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

babybaby0429 發表於 12-4-3 10:53
遲咗成個星期都唔肯出
勁辛苦。。。比第一同第三個仲痛,辛苦到我要喊住打比c6話唔生

...

原來係遲咗成個星期呀,我仲以為咁合作添!

珍珠宮

KoyeBaby 發表於 12-4-3 10:58
我想問下,我睇書話陣痛嘅可以沖個涼先入醫院,但係穿水隨時生得,加上第二胎又可能會快d生,沖沖下涼要出世 ...
嘩,你千祈千祈唔好呀! 我有個朋友就係有啲積象,就沖埋涼先入院。 結果被護士話咁樣好容易細菌感染,因為下面可能已經開咗啲。

大宅

totally different experiences.
first time-- emergency c-section
2nd time -- wasn't in pain but was totally opened. they induced me ...baby came within 30 min.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 dawnhu 的帖子

2個都咁快嘅~~好合作呀!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

KoyeBaby 含住啖飯生咁搞笑~醫生無叫你吞完先生咩! 發表於 1 分鐘前

因為太混亂喇....我癲左咁狂郁....助產士們有3-4個連埋我老公捉到我實...
then推入產房, 一黎就生喇!!

我啖飯咪一路含住, 又一路嗌.......當時場面......

勁嘈.....醫生又鬧, 助產士又講野, 老公又叫我咪嗌咁......真尷尬!!

果啖飯陪伴我生細仔....其實我已經嗌到唔多夠氣~~push 左頭仔一半, 即時吞返啖飯再push 就生左....

KoyeBaby  我痛到後期都控制唔到自己狂叫,諗起都驚呀~  發表於 12-4-3 11:14

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

szeyee1999 發表於 12-4-3 10:32
第一胎:夜晚穿水,但唔痛,去醫院瞓咗一日都未生得。第二曰,醫生幫我催生,中午催三點就生咗阿囡。
第二 ...

我想問下,我睇書話陣痛嘅可以沖個涼先入醫院,但係穿水隨時生得,加上第二胎又可能會快d生,沖沖下涼要出世咪好"呢hea"!!

szeyee1999  呢D野真係好難講,每個人都唔同,都係快D去依院穩陣.  發表於 12-4-3 13:29

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 yiyiyi 的帖子

KoyeBaby 唔可以提早開刀嗎?

喺政府開刀, 無得要求, 其實開刀時間都已經係 9:00am, 第1個架喇

KoyeBaby  明白了~  發表於 12-4-3 11:07

首頁

尾頁

跳至