在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公做開trading/manufacturing 既sales & marketing.
佢今個月開始返新工, 不過要stay shenzhen, 5days/week!
我地亞B依家11個月大.
工人6月返工.
我好唔捨得老公, 不過為左搵食, 只可以叫老公做住先.
因為搵工搵左一排, 人工俾唔到咁高.
遲D工人返工, 我要自己MON住佢, 我怕我handle唔到, 因為第一次請工人, 又要take care BB.

有冇mammy同我一樣, 老公/自己要stay大陸架?
mommy loves U  

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我老公做跟單有時都要上廠, 即日來回都接受到, 但如果要過夜我就好唔鍾意, 始終我都想晚晚一家人齊齊整整訓覺, 親子, 我兩公婆家庭觀念重d, 成日留係屋企都冇問題

男爵府

我老公都要上大陸,一星期二日,即日來回,不過人工少D,但佢覺得可以多D時間陪阿囡.

禁止訪問

男爵府

回覆:Supersasa 的帖子

真系要睇

禁止訪問

大宅

回覆:老公新工要stay大陸5day/week

My husband has been working like this for over 7 yrs, I actually prefer his away time
my kids r 2 & 7,they will bug him on the weekend

別墅

回覆:老公新工要stay大陸5day/week

而家大6女人好有本事unlike hk 男人la,唔洗太擔心,C6上大6最初也會不習慣,所以大家互相體諒,包容,離鄉別井也是為個家,你媽媽可否幫你睇住工人呀?始終BB唔識表達。

Our Baby is 2 years old

複式洋房

回覆 回覆:Supersasa的帖子

大家好,我老公都係成日係大陸做野架,一個月會返來香港1或2次,一次返來4-5日。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 himhim0502 於 12-05-08 發表

原帖由 Joball 於 12-05-10 發表
十個上大6九個衰佢女人手上!
我老公係第十個!

公爵府

引用:Quote:舞娃娃+發表於+12-5-8+15:35+我反而

原帖由 himhim0502 於 12-05-08 發表
你5好嚇佢.啦
十個上大6九個衰佢女人手上!

男爵府

shirleyying 發表於 12-5-9 14:08
我老公都係喺深圳做嘢,我地由上年九月開始就一星期先見一次,每星期五晚見,星期一朝早走,慣咗喇 ...

咁你BB同老公既關係會唔會冇咁close?
因為一個禮拜先見得2日.

男爵府

Ekko 發表於 12-5-9 17:33
樓主,其實如果自己係FTM,你不如自己湊BB,請PT 清潔仲好啦!

我要返工架, 所以先請工人照顧BB.

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

樓主,其實如果自己係FTM,你不如自己湊BB,請PT 清潔仲好啦!

大宅

畀面勳章

開頭一定有D唔適應, 不過慢慢習慣, 其實都無乜野既~~加油

子爵府

我老公都係喺深圳做嘢,我地由上年九月開始就一星期先見一次,每星期五晚見,星期一朝早走,慣咗喇

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹 發表於 12-5-8 20:51 我老公

原帖由 hippocow 於 12-05-09 發表
me too~~有時仲覺得幾free添, 我仲有個2歲半既囡囡
係呀,用d friend 去街都唔駛交代!

大宅

畀面勳章

小師妹 發表於 12-5-8 20:51
我老公都係1-5喺大陸,六日先喺HK, 惯咗lu!
me too~~有時仲覺得幾free添, 我仲有個2歲半既囡囡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

Supersasa 我第一次請工人, 而且在其他POST見好多MOM都同工人有好多問題! 所以比較擔 發表於 2 小時前
Supersasa 我要返工架. 我怕我個人同一時間handle唔到個工人&BB. 特別係工人 發表於 2 小時前

唔使咁担心, 或者你請到個好工人就唔使煩啦, 平常心啦

男爵府

係架。多數肯stay既,一係就單身未有家庭負擔,一係就結左婚好耐,老夫老
妻仔女好大個唔係點照顧。
我地依行通常搵工既priority: 香港-> daily travel->stay 2-3day per week-> 長駐

首頁

尾頁

跳至