自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如上

大宅

graceyung 發表於 13-6-20 12:06
如果budget同地方有限,請問我應該買邊隻呢? 我諗會買2種, 請比啲意見。 thx a lot

...

一黑一白
黑珐瑯炒野, 煲湯, 炆野
白珐瑯炆野, 無水蒸餸, 焗野都得

size 大小視乎家庭人數~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wonderlulu 發表於 13-6-20 08:19
我唔係身嬌肉貴的人,但LC真係太粗重,搬抬得多似苦力,想運動唔使咁啫,而且我對色彩豔麗的食具,用料有保 ...
我係對cast iron有少少保留
http://learningandyearning.com/cast-iron

伯爵府

回覆:Le crueset如何?求評價!

如果budget同地方有限,請問我應該買邊隻呢? 我諗會買2種, 請比啲意見。 thx a lot

大宅

波子媽 發表於 13-6-19 17:45
我想問, LC 煱可唔可以用於電磁爐呀?

可以呀, 我都係用電磁爐~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我見D鬼佬鍾意用呢D煲黎入焗爐,但係我自己覺得無咩特別,唔靚仲好重,用黎裝食物又唔會好食D

Cast Iron既廚具有好多品牌,唔一定要用呢個牌子,因為佢D野偏貴

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Very nice. Can last forever

侯爵府

一個字「靚」,而grill pan我就覺得係超正

複式洋房

引用:My+pot+collection+

原帖由 PAMELATSE 於 13-06-20 發表
My pot collection
邊有咁多地方放呀!

複式洋房

引用:My+pot+collection+

原帖由 PAMELATSE 於 13-06-20 發表
勁呀!

男爵府

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

一個字~貴~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

由飯碗/ 隔熱墊入手⋯只橙色/ 薫衣草

侯爵府

hashtag影視迷勳章

crystal2442 發表於 13-6-19 15:29
好靚!
我有心機煮餸

Me too! 以前唔多煮飯, 自從買咗LC後, 細隻d又覺得好靚, 對烹飪都多咗興趣! C6好happy, 因為我多咗煮飯!

珊瑚宮

我唔係身嬌肉貴的人,但LC真係太粗重,搬抬得多似苦力,想運動唔使咁啫,而且我對色彩豔麗的食具,用料有保留,偶然擺下ok,長用唔會㨂佢。純個人意見,不喜任插。

子爵府

bubblegummy 發表於 13-6-20 00:30
你蒸得好靚呀,但我蒸过2次啲葱燶燶地,點解呢?
你係咪D蔥唔夠濕或者開住火的時間太耐呀?
個個爐D火力都唔同
有時睇食譜要自己改良一下時間控制方面
老細回港~好日子完了

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+13-06-19+發表其實

原帖由 elaine329 於 13-06-19 發表
D魚真係原汁原味D ga,我C6之前逢蒸魚都唔食,而家同我爭魚食呢條係最近的得意之作,父親節晚飯, ...

大宅

我諗住叫朋友訂番尼,平好多

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:skyliliane+發表於+13-6-19+16:24+會

原帖由 elaine329 於 13-06-19 發表
我又覺得唔係咁易花
我都好粗用下
係唔可以用D金屬野刮佢姐

珍珠宮

畀面勳章

LC: stoneware 好靚, 只是香港代理的唔太得, 日本版靚好多; Cookware呢, 我認為StaXb好D, 因為個蓋比較貼, 完全可以唔係蓋邊出水.

首頁

尾頁

跳至