自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所以建議比佢先放2星期假續visa!我見我係度都可以照顧兩個小朋友,而且我突登請個53歲的,諗住佢市場唔大,唔敢玩嘢,點知原本昨天機返,我打佢手電一係無人聽一係唔通,send massage又唔覆,失咗縱咁,今早agent幫我打去菲律賓屋企又係無人聽,最後搵到菲姐個朋友,佢話菲姐今早打電話比佢話會搭下午機返香港,但菲姐依然無同我有任何聯絡!

我朋友幫我打去航空公司check,check 到佢無搭過飛機出香港,亦無係菲律賓用那機票飛返港,不過之後再打去想check多次,就話私隱條例唔講得!咁請問我可以點做?

agent叫我如果菲姐今晚返屋企,就叫我算數,唔好同佢計,因為依家好難請工人!我真係好氣頂呀!平時見菲姐工作無咩嘢,對小朋友又好,所以有好多嘢都唔同佢計,佢只係比較串d,但估唔到會咁對我,我仲突登比埋人工佢返菲律賓添呀!我真係好激氣呀!

子爵府

回覆 melody228 的帖子

我原本都諗住同佢續約,依家唔會續lu

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返!38#、69#、91#、92#)

你個年紀太大啦,佢串唔串都唔會祈求仲同佢續約啦。遲早都要搵一個,快啲發散唔同A準搵新工人啦

請勿打招呼~

子爵府

回覆 j2j2 的帖子

但你個姐姐我覺得要換. 只係唔知換左一個會不會比佢更差

正確!我就係呢個原因1516囉!因為我兩公婆都返工,佢都叫錫對仔女,只係唔順佢做錯仲大聲夾惡又唔道歉囉!其實如果佢返嚟嗰日肯好好地同我道句歉,我都會容易d原諒佢,但今天都仲係扮無嘢不過我知佢一定知我唔like,因為我平時好多嘢同佢講,有講有笑,依家只講公式化的事,例如叫佢做咩、同只講照顧我仔女的事,而且我一本正經同佢講,所以佢一定知!

子爵府

may.bb 發表於 13-8-1 18:26
回覆 j2j2 的帖子

家務等等都幾求其下----我家工人同你一樣!但加埋有些串,我同你相反係,我老公叫我忍! ...

真係要忍喎. 冇架嘞, 而家真係難請工人, 我地唔係話今日炒左個工人或鬧到佢走左, 聽日就可以請到另一個.
我好彩我個姐姐態度都好好, 如我覺得佢得太求其, 我會叫佢做過(不是鬧), 咁佢又會即做唔黑面, 咁我收貨架喇. 人地收果3千幾4千蚊人工, 係咁上下水準, 唔通expect 佢真係keep到你間屋一塵不染地板發光咩. 而且佢係打份工, 間屋又唔係佢既, 係唔會咁上心架喇. 唉.
但你個姐姐我覺得要換. 只係唔知換左一個會不會比佢更差

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

may.bb 係

所以我推咗了.

may.bb    發表於 13-8-2 19:07

子爵府

回覆 givemefivetoo 的帖子

係未只係班機遲了?如果係都唔洗怕,你個工人係留言比你都叫做有交帶啦!我個失蹤加話番我轉頭呀!

子爵府

回覆 j2j2 的帖子

家務等等都幾求其下----我家工人同你一樣!但加埋有些串,我同你相反係,我老公叫我忍!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

may.bb 係覺得 發表於 2 小時前
may.bb 我覺的肥啊!

我都覺肥, 我高佢小小, 但都係約5Xkgs, 佢70kgs, 仲矮我小小, 應該幾肥.

may.bb  係  發表於 13-8-1 18:28

子爵府

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返!38#、69#、91#、92#)

我工人姐姐之前都放假返左印尼,我都好驚她不回香港!我睇到呢個post,都不敢入來睇,怕比自己壓力...
好在佢而家如期返左,放心少少。但她是下了機後幾個鐘先回到我屋企,過幾個鐘我真係好驚她來左hk都不回我家打工!我有兩個小朋友啊!
下一個擔心,係怕她大肚...
這個姐姐不過不失,對我小朋友好好,工作態度也OK,算老實,但家務等等都幾求其下,我老公成日um,我叫佢忍下,怕鬧走了工人。

男爵府

回覆:好唔開心!菲姐放完大假無 ...

今日下午收到我家姐姐訊息,希望返到黎無變。

子爵府

回覆 brainmum 的帖子

有睇醫生,之後無事了!

象牙宮

sasa0208 發表於 13-7-31 17:24
大食呀

好處咪男人唔會睇上佢
我係怕佢容易攰, 體力上唔係咁好.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

DoReMi媽媽 發表於 13-7-31 15:58
你哋請啲印姐肥唔肥? 我未請過肥的, 想問下肥的會唔會比較易攰?
大食呀

好處咪男人唔會睇上佢

公爵府

may.bb 發表於 13-7-30 16:55
因為我已轉了好多個工人
第一個,我生大女後第一次請個印姐,佢又係第一次出國打工,我生完有產後抑鬱,差d抱埋個女跳樓死!嗰時情緒好差,又唔識點同工人相處,於是上bk家傭版諗住學下點同工人溝通,點知好多負面訊息,我個人越睇越顛,仲懷疑c6同印姐有嘢,所以想同個女一齊跳樓,後來成日同c6嘈交,印姐好傷心,同我講唔想我為佢同c6,最多佢工作做好些!但最後,我情緒影響埋工人,佢好掛住佢老公同個仔,所以只做咗一年就走咗。
不過佢間中會打長途電話同我個女傾計,大半年後,我剛請咗第二個印姐,佢先話想返嚟我到做,我都覺得可惜。後來知道佢因為第一份工已斷約,所以無人請佢,結果我幫佢做擔保,幫佢同d僱主講佢好做得嘢(呢個係事實,佢係咁多工人最好的一個),所以到依家,我們都有聯絡!

你有無睇精神科?

may.bb  有睇醫生,之後無事了!  發表於 13-7-31 20:43
because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

子爵府

肥唔止易攰,係人懶!

我請的工人,個個都係初來時一條滕咁,做落先發福。

請過一個有少少肉地的,來到先知領野,唔止係踢一踢郁一郁,套用我娘的說法,簡直係"條褲甩左都唔想優"。

may.bb  咁搞笑?  發表於 13-7-31 20:43

象牙宮

may.bb 發表於 13-7-31 16:45
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

我未請過肥工人啊!我c6唔like肥人!
70 kgs, 156 cm, 算係肥吧! 睇怕都係唔啱心水.

may.bb  係覺得  發表於 13-7-31 20:42
may.bb  我覺的肥啊!  發表於 13-7-31 20:41

子爵府

我未請過肥工人啊!我c6唔like肥人!

象牙宮

may.bb 發表於 13-7-30 23:22
回覆 vickymok717 的帖子

唔係,佢已經返印尼了!他的僱主想續佢約,不過佢想返我度做,但佢老公一早講明 ...
你哋請啲印姐肥唔肥? 我未請過肥的, 想問下肥的會唔會比較易攰?

象牙宮

may.bb 發表於 13-7-30 23:18

我家菲姐都係頭頭那批,所以佢工作會比較認真,但一講到其他條件就會好串同擺出戰 ...
我嗰個識規矩, 有咩同佢講咗要做, 佢會完全冇問題幫我諗掂佢, 而家哩啲, 我要諗定點安排佢哋做, 仲要做得唔係好.:;pppp:

may.bb    發表於 13-7-31 15:19

首頁
12345...7

尾頁

跳至