烹飪搵食

跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kinbb媽咪 於 25/10/2009 22:30 發表
我只想上載d野黎呢度同你地一齊分享d美食。
因我從未upload過野上網。

或者你覺得邊個網站最易upload你就教我嗰個網站啦! 不過最好係中文網站。

對你黎講會唔會好麻煩呀?!
真系萬分唔好意思! :bashfu ...

可以試下呢個呀,都好易ja,你登記左就可以upload d相去呢個網到,之後你指住張相,佢會有4條link比你簡,你複製第2條就可以係呢到按插入圖片copy上去就得la

http://register.photobucket.com/

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kinbb媽咪 於 09-10-25 22:30 發表
我只想上載d野黎呢度同你地一齊分享d美食。
因我從未upload過野上網。

或者你覺得邊個網站最易upload你就教我嗰個網站啦! 不過最好係中文網站。

對你黎講會唔會好麻煩呀?!
真系萬分唔好意思! :bashfu ...

唔使唔好意思, 凡事總有第一次, 其實我覺得最簡單係係facebook開個account, 佢有個功能叫相片, 你click入去, step by step就好易up到相上網, 跟住再照住樓下位mami既圖去copy你張相條link, 再post返係個topic入面就ok, 試左有問題再問我地啦

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

阿水報到

杏仁瓦片,正....
---生命無價,請支持領養---

男爵府

我又黎報到先~!!
蛋糕相:
壽桃蛋糕~

。。。。。。。。。。。

男爵府

紐約芝士蛋糕

綠茶紅豆生日蛋糕

。。。。。。。。。。。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一早起身睇到,好肚餓

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩, 星子啲旦糕好得喎, 我覺得我真係獻醜囉

水晶宮

阿水你個杏仁瓦片點做架, 好似好正咁喎

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又黎湊吓熱鬧先 , 登登.......登 ........糯米饟雞翼

水晶宮

原帖由 loklok148 於 09-10-26 13:53 發表
?ib_____D5e85uRsU我又黎湊吓熱鬧先 , 登登.......登 ........糯米饟雞翼

好掂呀, 幾時整返啲嚟食下, 我最愛食雞翼架

大宅

好想好想問呢個糯米饟雞亦點整呀,特別係個糯米點攪架?跟住係未用焗爐焗?但點解你可以焗得色澤咁均勻既?個賣相同舖頭一樣

原帖由 loklok148 於 09-10-26 13:53 發表
?ib_____D5e85uRsU我又黎湊吓熱鬧先 , 登登.......登 ........糯米饟雞翼

男爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-26 12:12 發表
嘩, 星子啲旦糕好得喎, 我覺得我真係獻醜囉

唔好咁講啦~!!你d蛋糕都好好呀~!!︿︿
。。。。。。。。。。。

男爵府

我都想學~!!可唔可以教下我地點整???
。。。。。。。。。。。

水晶宮

原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-26 19:32 發表

我都想學~!!可唔可以教下我地點整???

唔, 我又要......學....
教埋我啦, tks~

水晶宮

鮮冬菇蝦仁肉碎燴豆付

水晶宮

松子仁蛋糕杯

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-26 19:32 發表

我都想學~!!可唔可以教下我地點整??? [/quo te]買雞全翼 , 斬去雞槌部份 , 去骨 ,用糖 .豆粉 ,生抽老抽 , 麻油, 胡椒粉醃好備用 ,糯米浸水至少4小時 , 可加入少訐臘腸 蝦米(先炒香)等 , 隔水蒸熟 ,釀入雞翼 ,用牙X封實 , 半煎炸 /彧炸熟即成

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-26 12:13 發表
阿水你個杏仁瓦片點做架, 好似好正咁喎

杏仁瓦片---大約20片

蛋白2個 糖70g
低筋粉30g 溶牛油30g 杏仁片200g

蛋白+糖+牛油拌勻,篩入低筋粉再拌勻
加杏仁片(輕手,因易碎)再拌勻

用匙不落牛油紙上,再用叉了散壓平(盡量薄)
180度焗15mins左右,其實好快熟
如果唔鐘意甘燶,其實一變啡色可出爐

呢個very easy,可以做親子活動

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

扮 Anna Sui 的玫瑰牛油曲奇

侯爵府

醒目開學勳章

上個星期六整既海綿蛋糕............. (個樣ok, 但係整唔到海綿的效果 )

我第一次post相, 請問點解我d相一係咁大, 一係咁細既?? 有無人可以教下我呀? thanks.

首頁
12345...17

尾頁

跳至