嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

引用:我試過字母粉煮稔,佢呑得唔好,啃親咁,吃

原帖由 貝珠 於 14-05-02 發表
我試過字母粉煮稔,佢呑得唔好,啃親咁,吃了兩口我開始驚。想問是否一開始由粥轉字母粉或烏冬都會啃幾啖, ...
要煮到好腍架,而且我仔係食baby pasta... 烏冬都要煮到好腍,剪到好碎。

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-04-25+發表

原帖由 winyb 於 14-05-02 發表
普通十蚊兩包那些?唔怕有防腐制?
你有冇俾過米糊?都有防腐劑架,驚嘅就要所有嘢食都新鮮先得架喇!

複式洋房

回覆:stepzbabi 的帖子

有機米糊無防腐制架。就算係雀巢都無防腐制架,抗氧化制係唔同防腐制架。唔好俾你小朋友咁細個食有防腐制嘅嘢食

大宅

回覆 stepzbabi 的帖子

個稠度好好, 想請教用咩分量水,米同時間去煲? 謝謝..

大宅

引用:紅蘿蔔鮮淮山小棠菜豬𦟌粥+ +

原帖由 stepzbabi 於 14-04-16 發表
紅蘿蔔鮮淮山小棠菜豬𦟌粥
想請問鮮淮山在那裡買的?菜檔還是乾貨舖?我未見過鮮淮山唔識買。

題外話:七八個月BB係食呢D啦,多謝你的idea, 我正在為小朋友每日食乜煩惱時見到你個post, thank you!

大宅

引用:回覆+stepzbabi+的帖子個稠度好好,+想請教

原帖由 janicelwy 於 14-07-07 發表

個稠度好好, 想請教用咩分量水,米同時間去煲? 謝謝..
我先浸米約半小時,這個是六倍粥,所以水份量是米六倍,材料最好是先煮到湯底出味後加米,咁樣粥會比較甜同入味。

彤情天使    發表於 15-5-14 15:42

大宅

謝謝。

大宅

大宅

回覆:7~8個月BB的食譜分享

大宅

回覆:stepzbabi 的帖子

請問怎樣磨走衣?是煮熟前磨定未煮磨?

子爵府

回覆 tiffany12345 的帖子

我b差不多八個月,一隻牙仔都未出!

大宅

引用:請問怎樣磨走衣?是煮熟前磨定未煮磨? +

原帖由 Lingyau1221 於 14-07-30 發表
請問怎樣磨走衣?是煮熟前磨定未煮磨?
我係煮熟左先磨架!

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-04-16+發表

原帖由 Lucent 於 14-07-07 發表
想請問鮮淮山在那裡買的?菜檔還是乾貨舖?我未見過鮮淮山唔識買。

題外話:七八個月BB係食呢D啦,多謝你 ...
新鮮淮山在吉之島或一田超市有得賣

大宅

引用:Quote:原帖由+Lucent+於+14-07-07+發表想請

原帖由 stepzbabi 於 14-07-31 發表
新鮮淮山在吉之島或一田超市有得賣
Many thanks!

大宅

7個月可以食烏冬㗎喇?

大宅

引用:回覆+stepzbabi+的帖子7個月可以食烏冬㗎喇

原帖由 ariel823 於 14-08-01 發表

7個月可以食烏冬㗎喇?
有機烏冬可以食呀,只要你觀察左bb有咀嚼,就可以俾

大宅

引用:Quote:原帖由 OilamBB 於 14-04-28 發表請

原帖由 stepzbabi 於 14-04-28 發表
是一條自己切出來的新鮮粟米粒,要磨走衣先容易消化的。
點磨走d衣?

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-04-28+發表

原帖由 micandmin 於 14-08-01 發表
點磨走d衣?
切哂一粒粒煮熟後用嬰兒磨食物的隔渣和磨蓉,類似圖中這款。

子爵府

引用:Quote:原帖由+micandmin+於+14-08-01+發表

原帖由 stepzbabi 於 14-08-02 發表
切哂一粒粒煮熟後用嬰兒磨食物的隔渣和磨蓉,類似圖中這款。
非常欣賞樓主,噤有心機煮野比bb食,我都睇過好多育嬰書話要比bb多d咀嚼機食出牙仔會快d,同埋學講野會叻d,只不過我覺得而家d家長真係太保護d小朋友,咩都驚!但我都想請教下你,我bb7個半月大,未出牙仔,我比粥仔佢食佢好似吾咬過就噤吞噤,我平時都有比牙膠或菜芯比佢咬,佢又識咬,你認為我試吾試下將d野都切粒粒比佢等佢咬下,吾知佢會吾會吾咬就噤吞呢?

大宅

回覆 小菲比 的帖子

同你一樣,我非常欣賞樓主。(但我也覺得很慚愧、甚至這一刻有點抑鬱),因為我成日都做得好差、煮得好慢拖延晒BB的睡覺時間。(好多時我煮完晚飯都成九點、BB食埋十點、沖完涼瞓覺最早都十一點!BB嚴重缺乏睡眠呢),有時實在搞唔掂就俾JAR FOOD 佢食(每天LUNCH都係食JAR FOOD),都是買那些標榜全有機無添加很貴的那種,但最近上網又見到有人話佢地完全冇營養,我快要崩潰了(我B係超細碼B,現八個半月大都仲未夠7KG,又未出牙,係咪我搞到佢營養不良呢?)。

正如你所說的,我就係"太保護、乜都驚"的父母。自己食野就亂咁來乜都食,阿囡D食物我就做很多research, 嚇到我乜都唔敢俾佢食。甚麼三文魚有大量激素、基因改造蔬果大豆的後遺症、甚至有機菜原來都會有"亞硝酸鹽"問題(處理不善阿B會變"藍血B"),米飯我又發現原來有"肶霜",所以我阿B食燕麥食小米。好小心好小心,甚至家中已用全椰油洗潔清,我洗阿B的器具都洗到有煮婦手(成日要保證100%衛生,所以我煮餐固體煮好耐)。但見其他父母唔理呢D野佢地的BB又茁壯成長,比我個囡要大隻好多。我好LOST 呢。

我個B八個半月大,我都知要俾D野佢咀嚼下,但又怕啃親佢,所以我會間中俾下D就算唔咬都可以"用舌頭壓爛"既野俾佢,例如食食下香蕉會有幾下用匙刮得深D(刮出一小粒),又或者買滑豆腐,就咁用匙"盅幾下"就俾佢食(我自己試過,要咬過才可以食,不可以就咁吞),見佢都有咀嚼。我看過一本知名日本營養學教授的書,話7-8個月係"壓食期",食物要做到舌頭可搞得爛(7個月例子質感示範係那種沒有加石膏粉的百福豆腐、而8個月係响街市買到的板豆腐)。我自問好難成餐糊調教到咁既質感,所以咪間中俾下粒粒香蕉豆腐佢食LOR...但而家見到樓主以及其他媽媽的POST, 我又擔心係咪做得好唔夠。希望樓主指教。

首頁
23456...7

尾頁

跳至