論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢前雇主係有錢人,本身就已經有2個工人,照顧一個婆婆,做左一年九個月,之後雇主覺得都係唔洗要3個咁多,而佢係最新黎既,所以唔要佢。
佢係single mom, 有個8歲既小朋友,菲菲。
之前係新加坡做左3年,佢話係完約。有湊過bb.
我而家就係揾佢湊nb, 俾你你會唔會要佢。

複式洋房

斷約工人真係完全唔可以考慮?

佢話前雇主係有錢人,本身就已經有2個工人,照顧一個婆婆,做左一年九個月,之後雇主覺得都係唔洗要3個咁多,而佢係最新黎既,所以唔要佢。
佢係single mom, 有個小朋友,菲菲。
之前係中東做左2年,新加坡又做左3年,佢話係完約。有湊過5個月大既bb.
我而家就係揾佢湊nb, 俾你會唔會請佢。

等待驗證會員

回覆:斷約工人真係完全唔可以考慮?

如果感覺上OK,可以請的。我現在的工人也是斷約,上一個合約只做了三個月不夠。現在在我家十五個月了。大家相處愉快。

公爵府

回覆:pinkaho 的帖子

有1年9個月也不太差囉,最怕是得兩三個月,或得一個月,又話唔夠野食果種

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

應該好嚴重過失, 爭3個月都捱唔到炒.

vivienfong  同感,應有d嚴重過失先唔俾佢完約  發表於 14-4-15 14:08

複式洋房

回覆:lily-of-valley 的帖子

絕對認同!你估嫌錢腥呀!

複式洋房

我都覺得奇怪,點解差3個月都唔用埋佢

複式洋房

引用:有1年9個月也不太差囉,最怕是得兩三個月,

原帖由 Gmama 於 14-04-13 發表
有1年9個月也不太差囉,最怕是得兩三個月,或得一個月,又話唔夠野食果種

...
如果係二,三個月就唔洗煩,因為一定唔考慮。就係佢又都叫做左咁長,如果係好差就一早趕佢走,就係咁先煩。

複式洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

同意!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lily-of-valley 發表於 14-4-13 21:54
應該好嚴重過失, 爭3個月都捱唔到炒.

冇錯, 應該係犯咗啲嘢, 所以即炒, 有錢人, 請得3個工人, 根本唔至在俾多3個月人工佢完約。 再講, 覺得唔需要3個工人, 應該係請咗佢後冇耐就發現唔駛3個工人, 點會做咗1年9個月先覺得唔駛3個工人?

除非僱主家庭狀況有變。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pinkaho 發表於 14-4-13 22:44
如果係二,三個月就唔洗煩,因為一定唔考慮。就係佢又都叫做左咁長,如果係好差就一早趕佢走,就係咁先煩。 …
做咗咁長日子先突然炒佢, 好大機會係嚴重過失。

大宅

一定唔好請斷約工人,agent 想sell佢一定咩都話佢得

大宅

千祈唔好,一定有問題,agent會教佢地講大話

公爵府

我請過,只能用貼錢買難受形容。中肯d講,宜家請工人又要時間又要金錢,正常雇主都唔會/唔想break contract。工人一係揀工,一係唔休做,否則都唔會break contract。所以b未完約都係唔好諗

複式洋房

而家叫左agent揾返佢既前雇主做reference check. 如果揾到就會考慮。

大宅

做慣有錢人工人嘅工人,根本唔願去平民屋企打工。

大宅

千祈唔好請,佢地真係講大話好叻,差不多時間緊係申請個海外未係香港做過,無咁多要求

同埋agent大多係大話精,sell你要左就無follow up,到時你想換人就唔理你,黑口黑面

別墅

有冇機會可以聯絡佢前僱主問下?

大宅

lovableem 發表於 14-4-15 08:49
千祈唔好請,佢地真係講大話好叻,差不多時間緊係申請個海外未係香港做過,無咁多要求

同埋agent大多係大 ...
絕對同意! 好多agent都係大話精!! 我的經歷係我bb 個多月時個印印知道自己湊唔掂nb, 所以自己話唔做, 相信佢已經在期間搵到新工, 但又話老豆死左所以要即走.... 我在情外急之下經朋友介紹話個agent好好, 個agent知我坐緊月, 所以親身帶左個賓姐上我屋企俾我見, 個賓41歲, 佢係咁sell佢, 又話湊bb年紀大少少好, 又話個賓又純又聽話, 又話之前在個護士家湊過bb, 但個護士家有大陸親戚來湊bb所以唔洗請工人而唔要佢, 又話你唔要大把人要, 叫我兩日內好決定, 因佢個visa就到期要番歸. 於是我地就咁就請左諗住博一博, 因個印已經走咗, 我又就黎放完產假要番工, 阿媽又話唔識湊bb..... 於是來到的工人是, 唔跟instruction 湊BB, 自己決定D野, 成日搏咀, 佢做錯野話佢就喊同發脾氣, 旭下就話唔做, 借糧, 成日出去吹水, 夜晚求其拿拿林做哂野就話要出去買野又話要出去行吓, 成日同我鬧咬仲惡過我........... 哩個就係個AGENT口中又純又乖的姐姐喇!! (最後5個月炒了)

In conclusion, 因某些動聽理由而被辭退的工人不可情, D AGENT幫哩D工人揾工要收個工人好多錢, 所以多數係講大話, 講多個姐姐好好咁你要咗佢又賺兩家錢喇(你的agent fee & 姐姐的搵工費)!! 除非個AGENT係你好熟, 否則千萬不要信!!!

大宅

pinkaho 發表於 14-4-13 22:44
如果係二,三個月就唔洗煩,因為一定唔考慮。就係佢又都叫做左咁長,如果係好差就一早趕佢走,就係咁先煩。 ...
我有個朋友本來有兩個工人, 一個做得奈D, 因為成日有野發生咗唔出聲(例如:小朋友整親, 個小朋友自己講父母先知), 所以諗住唔再續約, 但最後亦係因某D原因1年10個月就辭退佢!! 如果連等到完約都等唔到要即刻唔要個工人, 個工人一定有問題囉!!
請斷約工人等5個星期, 請全新工人等8-9個星期, 都係要等, 等個全新嘅好過!

首頁

尾頁

跳至