親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

DAY 1
11:45am搭cx到新加坡機場,搭的士到peninsula excelsior hotel, 住excelsior tower,房間比我想像的好,仲有浴缸。第一站就去duck tour,之前同阿寶約好咗2點係酒店等,點知係lobby唔見人,好彩search到第二間酒店wifi即刻whatsapp佢,點知佢話個客遲咗,黎唔到。因為佢一早幫我book咗duck tour,所以佢搵人送飛過去先,之後夜晚再約我係酒店交收。係酒店樓下有好多賣電話既地方,係果度買到SG$18既SINGTEL電話咭,佢教埋我點用。
3:00PM搭的士到FLYER玩DUCK TOUR,我個女玩得好開心,因為佢未試過,DUCK TOUR都有個導遊攪氣氛,我覺得都值得去。之後行去搭MRT到GARDENS BY THE BAY,但原來係FLYER行去MRT係好遠,果日又好曬,FLYER的士又唔多,都幾辛苦。
5:00PM係GARDENS BY THE BAY乜都無得睇,因為果日大部份野都維修,所以我地係果幾棵樹度影咗相,玩咗陣就走去MARINA BAY SANDS食鼎泰豐, 野食唔平,但我覺得味道不錯。
9:00PM返到酒店,攪完小朋友沖涼,11:00PM阿寶先搵到人送D飛過黎。

DAY 2
8:00AM搭的士到動物園食早餐,有猩猩、蛇可以影相,我個細女就唔驚,感覺幾特別。食完早餐走咗去餵長頸鹿,每碗食物SG5。之後去咗玩水, 佢有好完善既設備,可以換衫同埋沖洗。3點半睇晒所有動物就搭的士離開返酒店。
7:30到RIVERSIDE POINT食珍寶海鮮, 胡椒蟹好食,麥片蝦都好好味。

DAY 3
8:00AM包車到LEGOLAND, 大約9:45到LEGOLAND酒店登記,4點先可以攞房,放低咗行理就搭的士去HELLO KITTY TOWN。阿女好鐘意,我地玩到3:00搭返的士到LEGOLAND WATERPARK, WATERPARK好好玩,好啱5歲以上唔怕水既小朋友,我地大人都覺得好正。細女2歲就玩小型滑梯同BB池。
裡面有大同細LOCKER租,細既馬幣40蚊。LOCKER全部都係男女更衣室出面。
6:00PM出返去個細MALL食泰國野,個細MALL仲有KFC同埋BURGER KING。間泰國野我覺得唔錯,係D野食慢咗少少,可以簽咭。
P.S. 成個LEGOLAND都無得對換外幣

DAY 4
10:00係LEGOLAND玩, 好多野都有高度限制或者歲數限制,大女就乜都啱玩,好多都無乜人排隊, 過山車玩咗8轉先走。中午我地都係出返去個MALL度食,個MALL行出去就係,好近。
5:00PM包車出返去聖淘沙Equarius Hotel,中途無塞車, 大約6:45到聖淘沙。
7:30PM出返去馬來西亞街食飯,感覺幾特色,但唔可以話好好食。
PS. Equarius Hotel可以唔駛一定搭SHUTTLE BUS, 因為每班車15分鐘好浪費時間,原來行過去HARD ROCK都好快,幾分鐘就到,經過功能廳就可以穿到去商場食飯。

DAY 5
全日係COVE WATERPARK玩,好多人,浮潛好特別,好似一個大魚缸咁樣,裡面有好多熱帶魚,D水都幾凍,佢有救生衣提供,不過我落到水都有D驚,因為我唔太識游水,用口透氣都要時間適應,有救生衣都驚驚地。
好多滑水道都好多人排隊,我D女都係玩果個人造浪玩咗成日。
裡面有LOCKER租,細 LOCKER SG10一日,無限次開。

DAY 6
9:00AM係USS同芝麻街食早餐,阿女超開心,同埋D野都幾好食,唔差。因為星期六既關係,好多人果晚8:00PM先關門,同埋有煙花睇。
TRANSFORMER好值得睇,如果朝早太多人,可以係5-6點鐘去,都無乜人排,單人更加唔駛排。
芝麻街果個GAME都有高度限制,細女2歲都無得玩。
史力加睇4D好睇。
係USS買野都逃唔過用MASTER咭簽,全部都有10% OFF。

DAY 7
12:00noon去咗SEA AQUARIUM,唔知係咪星期日,多人到好似去咗海洋公園咁,我覺得無野值得睇,其實可以唔去。
6:00pm搭飛機返香港,係機場有個playgroud俾小朋友玩,勁開心。

p.s.阿寶唔知係咪太多生意,我之前幾日已經提完又提,上機前都提,佢好多野都甩漏,又唔記得,雖然最後我都攞到飛,但我好多時都要擔心佢俾唔俾到飛我,如果旺季我覺得阿寶做唔切。

boyboy~  thanks for sharing!  發表於 14-7-28 19:30

大宅

回覆 stepchk 的帖子

Thx for the sharing. 我都係搭cx 同住Peninsula . 想請問由機場去酒店,及由酒店去動物園搭的士要多少錢?? 謝謝

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 8100 的帖子

係機場去PENINSULA 都係港幣百幾蚊, 係酒店再去ZOO都係港幣百幾蚊,因為ZOO係近機場果邊,所以都係差唔多價錢。

大宅

唔好意思,仲想問下動物園入面是否有早餐食?及與芝麻街食早餐,是否要預約?幾錢??

珊瑚宮

回覆 8100 的帖子

動物園上網預約唔駛俾錢先,就咁book咗就得,去到餐廳要俾咗錢先可以入去食,價錢:成人SG33, 小童SG23(6-12歲)芝麻街食早餐係返SENTOSA RESORT WORLD網站裡面訂,一定要俾咗錢先, 逢星期六先有得食, 成人SG39,小童SG28 (未包入場費)。

大宅

回覆:stepchk 的帖子

Thx a lot

子爵府

引用:DAY 111:45am搭cx到新加坡機場,搭的士到pen

原帖由 stepchk 於 14-07-28 發表
DAY 1
11:45am搭cx到新加坡機場,搭的士到peninsula excelsior hotel, 住excelsior tower,房間比我想像的好, ...
Is it shown Mastercard for food and other purchase will entitle 10% off immediately ?

珊瑚宮

回覆 kukukoo 的帖子

買野就即刻有10% OFF,食飯我俾現金,無問到有無

子爵府

引用:回覆 kukukoo 的帖子買野就即刻有10�FF,

買野就即刻有10% OFF,食飯我俾現金,無問到有無
知否買入場券有否9折?

珊瑚宮

唔知,我係PACKAGE送的

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+stepchk+於+14-07-28+發表回

原帖由 kukukoo 於 14-07-28 發表
知否買入場券有否9折?
MasterCard 買USS入場卷做買三送一!幫agents有低過9折,大人原價$74,Chinatown天宇賣$62!

大宅

回覆:stepchk 的帖子

我都係book 左li 間酒店,請問酒店乾淨嗎 ? d staff nice 嗎?附近容易找到的士嗎?謝謝解答

大宅

請問芝麻街早餐食咩ga ? 值嗎?

公爵府

引用:DAY 111:45am搭cx到新加坡機場,搭的士到pen

DAY 1
11:45am搭cx到新加坡機場,搭的士到peninsula excelsior hotel, 住excelsior tower,房間比我想像的好, ...
想問下legoland water park 細locker 有幾細,可以放一家人衣服嗎?

子爵府

DAY 1
浮潛除了潛水衣借着我們要否自備潛水镜和浮潛用的囗含潛水桿?

珊瑚宮

回覆 nawbb 的帖子

請問你指邊間?? peninsula?

珊瑚宮

回覆 suetmanh 的帖子

芝麻街食自助早餐,我覺得款式同味道都ok,當然唔係好大量既款式啦,因為佢賣點係同芝麻街d公仔影相,咁係餐廳影完咪唔駛再搵時間出去影囉。elmo係早餐時段只出黎一次,其他都會出黎2次。我就覺得值架,因為d女好開心,同埋早餐都唔係太差。

珊瑚宮

回覆 heilok 的帖子

細locker我地放到大約2個bag,再加2對鞋到啦。咁佢都有大locker租既,咁大locker就可以俾多幾個人放野都無問題(大locker好似california fitness裡面果d咁大到),佢係無限開啟既。不過大locker價錢我就唔記得。

珊瑚宮

浮潛佢只提供救生衣,無潛水衣提供。我眼見就無人會帶浮潛用品入去,所以答你唔到。

子爵府

引用:回覆 kukukoo 的帖子浮潛佢只提供救生衣,無

原帖由 stepchk 於 14-07-30 發表

浮潛佢只提供救生衣,無潛水衣提供。我眼見就無人會帶浮潛用品入去,所以答你唔到。 ...
請問浮谮区d水是離地嗎?如设浮谮用品應怎呼吸?

首頁

尾頁

跳至