親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章

今年是二戰結束70周年,相信各地都會有紀念活動。波蘭物價相對較為便宜,幾個大城市古意盎然,更是二戰活證,以下是Auschwitz concentration camp的相片,建議對歷史有興趣的朋友到訪該國,家長亦可帶高小或以上的孩子前往旅遊。
食物方面要將就一下,英語不算十分通行,但普通問路問題不大,旅遊點會有英文指示。

若有意前往Auschwitz concentration camp,建議在Krakow參加當地旅行團,簡單方便。

Auschwitz concentration camp地址:
Auschwitz-Birkenau State Museum
ul. Wieźniów Oświęcimia 20
32-603 Oświęcim
Poland

fionaleung43    發表於 15-4-12 16:26

禁止訪問

回覆:波蘭

子爵府

很值得一去的地方, 很有意思 !

另一景點,鹽礦也很精彩, 舊城區中心也有一個古蹟博物館, 開到好夜, 可以一看 !

這post 令我想起Krakow的舊城區,穿梭古城,到河邊餵鵝, 真是美好的回憶 !

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

book左9月尾去自駕, 大約plan好晒啦, 不過見到介紹集中營, 真係覺得好傷感

大宅

回覆:TMC3012 的帖子

Late September is the best moment to visit most of European countries. Nice weather with a shade of yellowish and greenish brushes of trees, up and down and gentle sunlight shedding on, along the railway, highways and river. I visited there too around this time several years ago.

寶石宮

torunpoland 發表於 15-4-28 09:08
Late September is the best moment to visit most of European countries. Nice weather with a shade of ...
咁就好啦~
係呢, 華莎你覺得2日會唔會太多? 我見個個都話1日就得 Gdansk 我預左3日(計埋去近郊), 會唔會太多?

男爵府

回覆:波蘭

我6月尾去自駕遊呀。不過係主要探親同參加婚禮

禁止訪問

引用:很值得一去的地方, 很有意思 ! 另一景點,鹽

子爵府

坐火車從華沙到克拉科夫都好方便, 無記錯好似4個鐘左右.

華沙可以去蕭邦公園看雀餵松鼠, 環境很好. 還有石柱藏有
蕭邦的心臟的教堂也值得一去, 憑弔一下蕭邦, 感受他的愛
國的情懷 ......

子爵府

hallstatt89 發表於 15-5-1 05:34
有無酒店推介?我會去華沙同克拉科夫,知唔知有邊間近火車站or地點方便嘅住宿?

...

在華沙我是book這Hotel Metropol, 地點唔錯,在大路大圓環旁邊, 幾方便.
機場巴士有經過,不過停站位置不在門口,要將行李經隧道搬到酒店, 有點
費力. 但這間唔錯. 行去火車站大概十零分鐘.

其實在它附近都好多選擇,包括更近火車站, 沿路都有不少唔錯,門口古色
古香的酒店.

克拉科夫我是book BISKUPIA Apartment, 可煮食. 但不近火車站, 在舊城
區外圍, 行去舊城區大門大概十分鐘左右, 但坐電車都好方便.

禁止訪問

引用:Quote:hallstatt89 發表於 15-5-1 05:34 有

子爵府

hallstatt89 發表於 15-5-2 08:55
多謝你嘅意見 我上網睇下你介紹嘅酒店,比較下方便程度同價錢先

...

其實近火車站有個大商場, 地下有超市,都幾好行, 附近應該也有酒店, 去火車站較近,
應該會更方便,你可以考慮下呀 ! ~

禁止訪問

引用:Quote:hallstatt89 發表於 15-5-2 08:55 多

子爵府

hallstatt89 發表於 15-5-2 10:37
多謝你嘅tips, 係咪到左華沙火車站就有找換店可以唱錢?

街上很多找換店, 我記得我是在酒店附近換, 都係唔差唔多. 行人隧道
小商店都有找換店.

但印象中,在克拉科夫舊城區的rate更好, 行下行下, 搵到間好抵, 雖然不
在中心位置, 但都在中心附近, 多行幾間比較下.

禁止訪問

引用:Quote:hallstatt89 發表於 15-5-2 10:37 多

寶石宮

hightable 發表於 15-5-2 10:44
街上很多找換店, 我記得我是在酒店附近換, 都係唔差唔多. 行人隧道
小商店都有找換店.
請問知唔知lodz易唔易換錢? 因為落機攞車就去果度, 如果唔多我就機場換定~

子爵府

TMC3012 發表於 15-5-4 08:59
請問知唔知lodz易唔易換錢? 因為落機攞車就去果度, 如果唔多我就機場換定~
...

我無去 lodz, 唔太清楚, 我想你可以在機場換一些吧 ! ~

寶石宮

hightable 發表於 15-5-4 10:01
我無去 lodz, 唔太清楚, 我想你可以在機場換一些吧 ! ~
thx, 咁機場換定先~

大宅

回覆:hightable 的帖子

I have never been to lodz, but it is a big city (though not as big as London). Visitors can exchange money there, I guess.

大宅

回覆:TMC3012 的帖子

1 day for Warsaw
2 days for gdansk
2-3 days for krakow

首頁

尾頁

跳至