樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於budget 所限,只係可afford 呢兩個屋苑的三房單位來自住!請問你會選邊度呢?
愉景:約7xx萬三房兩廁7百幾尺,18年樓,樓景/山景,有大會所同商場,但番工要兩程車約45min
海濱:約6xx萬三房兩廁7百幾尺,26年樓,但實用奇高,好似千尺大宅,房大廰大有海景,公屋電梯及走廊,屋邨平台及商店,有海濱長廊,但番工近,一程車約二十分鐘!
請問你地會選邊度自住呢?

男爵府

引用:由於budget 所限,只係可afford 呢兩個屋苑

原帖由 Chengkchk 於 15-05-27 發表
由於budget 所限,只係可afford 呢兩個屋苑的三房單位來自住!請問你會選邊度呢?
愉景:約7xx萬三房兩廁7 ...
就你的情况,我選海濱,嬴每日的交通時間,銀碼又細少少,住大少少

男爵府

回覆:荃灣愉景vS荃灣海濱

愉景近地鐵,有會所又新啲,升值力好過海濱!

你係邊區返工?愉景也有巴士過海同出九龍

伯爵府

愉城:
樓齡新過海濱, 有會所, 但個會所好舊, 無乜野玩, 個商場之前有FOODCOURT好多野食, 不過自從佢裝修完後, 個商場就無乜可取之處了, 近地鐵站, 但要行成10-15分鐘, 勝在唔駛坐實返去, 但實用得七成幾

海濱:
樓齡舊過愉城, 無會所, 只有泳池, 附近有海濱長廊和荃灣公園, 屋苑商場關左, 但成個屋苑平台有多間食店, 面包店, 五金店, 葯房, 惠康超市, 佳寶等等, 有車出MTR, 美孚, 中港城, VAN仔出葵芳, 青衣機鐡站, 荃灣西鐵站, 早晚有村巴出中環/灣仔, 和觀唐/九龍灣

屋苑內有幼稚園及一小學, 實用有八成半

你講果款係773尺, 三房兩厠, 只有15-19座有, 內園景, 有少量單住有海景或GAP海景, 不過客廳有成17尺長, 飯廳細及短, 但兩厠都係浴缸, 主人房大, 兩細房偏細, 海濱管理費算平

利申: 我舊年換樓, 同樣有考慮這兩個屋苑, 亦有睇過你過的尺數單位, 所以都知道, 以上係我個人意見及當日選樓的POINT及INFO, 最後因家人信風水, 問左甪開的風水師傅, 所以買左海濱花園, 而愉城個兩房單位見蟹貨左咁多, 一平手或升少少即賣左, 因為蟹貨左好耐.

大宅

引用:+本帖最後由+almat+於+15-5-28+09:44+編輯+

原帖由 almat 於 15-05-28 發表

愉城:
謝謝你的意見

大宅

引用:Quote:原帖由+Chengkchk+於+15-05-27+發表

原帖由 jjjbaba 於 15-05-27 發表
就你的情况,我選海濱,嬴每日的交通時間,銀碼又細少少,住大少少
謝謝你的分析,老公就鍾意海景view !

大宅

引用:+本帖最後由+almat+於+15-5-28+09:44+編輯+

愉城:
其實都好矛盾,想買個單位自住!但又唔想太舊,怕海濱的保值能力不高!

子爵府

我投海濱。
基本野,樓上有人講左我唔講。
呢幾年同未來幾年發展都係海皮果邊,新同大的商場都係近海皮果邊,反而愉城附近就見唔到有咩大的發展。

如果你真係睇773,佢個廳真係奇大,如果你小朋友細,我估你都想佢地在廳玩,大廳岩。如果你無計劃有小朋友,成員都大個,會鐘意獨立,建議選房大的單位。

申利男友有海濱最大單位827,我經常提議換區換再大間屋,但佢一直死守 話買另一間都唔想賣呢度,現在唯有我等多年幾過3年限期賣自己果間,同更努力儲錢先有得諗買大間的單位。

子爵府

引用:我投海濱。基本野,樓上有人講左我唔講。呢

原帖由 vickling 於 15-05-28 發表
我投海濱。
基本野,樓上有人講左我唔講。
呢幾年同未來幾年發展都係海皮果邊,新同大的商場都係近海皮果邊 ...

男爵府

愉城你睇邊期, 得一期東南比較好, 二期向山就涷, 但係最舒服, 方則還可以啦~

海濱都OK, 平D, 好用D...

別墅

二選一的話,我會揀海濱,
愉景從來冇考慮過買!

伯爵府

BK Milk勳章

我住過海濱,幾舒服,自成一角,唔出去都自給自足。搭車都算方便,係樓齡舊啲,但係自己用差價執吓,分分鐘好過愉景。
不過佢條海濱長廊好臭,我建議你搵日去附近聞吓果座樓會唔會聞到有味喎

大宅

回覆:angelko 的帖子

聽聞愉城好多德國小强

伯爵府

回覆 Chengkchk 的帖子

其實真係好睇你個中需要及要求架, 海濱未必有愉城升值咁高
個人意見: 但愉城係蟹貨, 個市爆升左咁多, 周街升到150-200%時, 佢係蟹貨價爬上來, 所以佢升得無其他咁多, 唔同綠楊係市價, 升到跟市價升.

買樓自住好講感覺, 如果你仲意邊度, 唔好理其他人仲意與否, 你岩就得, 因為每個人意見不同, 所需求又唔同, 好似我信風水, 有些人唔信風水凶宅照買照租, 真係好睇個人架

祝你早日揾到一間你仲意及合心水的單住啦

Remarks: 同意其中一位JM講, 海濱長廊有一段有臭味架, 我記得係環宇對出果段, 即石鐘山小學和西鐵站接駁位果段最明顯有臭味, 但其他位置我唔覺或者可能我無行過我唔知, 因我每天都推BB車陪小朋友行下海濱長廊散步

大宅

引用:回覆+Chengkchk+的帖子其實真係好睇你個中

回覆 Chengkchk 的帖子

其實真係好睇你個中需要及要求架, 海濱未必有愉城升值咁高
謝謝你的意見,我都有個三歳女,所以看中海濱的實用,想佢有多D空間,愉景就無咁好用,但設施靚D,又有大型商場,所以真係好煩!

男爵府

育兒性格勳章

我會選海濱,實用自成一角,行去CITYWALK都係15分鐘又近街市,交通都叫方便,最好係個海旁食完飯和小朋友落去行下好正,唔好就係屋村咁的管理....哈哈.

大宅

引用:我會選海濱,實用自成一角,行去CITYWALK都係

原帖由 birdisfreedom 於 15-05-28 發表
我會選海濱,實用自成一角,行去CITYWALK都係15分鐘又近街市,交通都叫方便,最好係個海旁食完飯和小朋友落去行 ...
絕對同意,公屋格調😅

侯爵府

好媽媽勳章

我曾經都有考慮過呢兩個屋苑,但愉城行去MTR都唔近,會所又舊咗d, 又鑽石廳,樓價又唔平,而海濱又太舊,結果我轉地區,搬去同樣係地鐵上蓋,三房兩厠有露台有靚會所的較新屋苑,同愉城價錢也差不多,但樓齡較新!

男爵府

育兒性格勳章

hahaha,利申我住海濱,但我就拎左大舊錢裝修所以覺得好正,廳大房大~~~最怕d新樓1000尺都無用~~細到呢~~~

大宅

海濱,

首頁

尾頁

跳至