跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問condo同townhouse or house有咩好同唔好?
如果我唔係加拿大籍,物業稅係咪多好多?如果同加拿大籍既親人聯名買得唔得?會唔會少d稅?
Thanks!

大宅

引用:請問condo同townhouse or house有咩好同唔

原帖由 guguned13 於 15-07-27 發表
請問condo同townhouse or house有咩好同唔好?
如果我唔係加拿大籍,物業稅係咪多好多?如果同加拿大籍既親 ...
hk 有定期展銷会,可以自己去了解下

子爵府

引用:Quote:原帖由+guguned13+於+15-07-27+發表

原帖由 firefoxy 於 15-07-28 發表
hk 有定期展銷会,可以自己去了解下

大宅

請問每年地稅要交幾多錢?

大宅

引用:請問每年地稅要交幾多錢

原帖由 ziggy 於 15-07-29 發表
請問每年地稅要交幾多錢?
好似地税都要几千一年

大宅

guguned13 發表於 15-7-27 21:41
如果我唔係加拿大籍,物業稅係咪多好多?如果同加拿大籍既親 ...

這個問題回答會很長篇喎, 我只簡單說說我的意見:

condo:

Pro: 入場費低, 地點比較方便, 很多condo都建在subway 或巴士站附近. 有設施如游泳池, 健身房等. 有保安, 對住慣香港的人感覺安全些. 容易打理.

Con: 升值潛力較低。 管理費很貴。單位面積比較細。

Townhouse:

Pro: 入場費house, 對不想住condo的人是不錯的上車盤。前後園較細 (新的townhouse 甚至沒有!)容易打理.

Con: 你可能會聽到鄰居的聲音, 加拿大的房屋隔音較差。 如你買的不是freeholdtownhouse, 那還是要付管理費的。 如你的鄰居不打理房子, 可能會影響你的。 我有朋友townhouse曾出現老鼠, 她請人捉老鼠時, 那人對她說老鼠窩不在她家, 老鼠只是路過她家, 個窩應在她的鄰居那裡。

House:

Pro:面積大,不用同鄰居共用牆。 有前後園, 閒時可出去坐坐, 看看藍天白雲。

Con:入場費高,現在很普通的雙車房獨立屋都要一百萬, 如要交通方便的地區如north York, 新新地的房隨時過二百萬。雖然不用管理費, 但屋有很有維修費的,也不便宜!  有前後園要打理, 鏟, 剪草很花時間, 就算你外判給人做, 有時你趕住出街或回家若外判工人未到你還是要自己動手鏟的。  地稅很貴的, 如多倫多市地稅若0。7%, 約克區要約1%的。  你買舊樓地稅可能低些, 因政府的估值沒升的那麼快。 若你買新樓, 政府直接用你的成交價做base 打物業稅的。

子爵府

引用:Quote:guguned13+發表於+15-7-27+21:41+請

原帖由 Mayakids 於 15-07-30 發表
這個問題回答會很長篇喎, 我只簡單說說我的意見: condo: Pro: 入場費低, 地點比較方便, 很多condo都建在sub ...
thank you so much!

大宅

回覆:請敎多倫多買樓

我打算買apartment 先,銀碼細, 負擔輕d.
有冇advise?!

大宅

好媽媽勳章

引用:我打算買apartment+先,銀碼細,+負擔輕d.有

原帖由 firefoxy 於 15-08-02 發表
我打算買apartment 先,銀碼細, 負擔輕d.
有冇advise?!
剛從多倫多回來,都有跟agent睇下樓。我主要睇Markham區townhouse同condo,兩房condo三十多萬都可以買到,而三房townhouse則起碼要四十幾萬起。部分townhouse連地庫有四層高,體力少啲都行到腳軟。

兩者租金回報都係每月千八左右,視乎發展商同內朧新淨程度。Condo管理費較貴,但多數已包冷暖氣、水及煤氣費,只需要俾電費,agent話電費支出有限,地稅大約二千多一年。而townhouse基本上不需付管理費,有啲則要俾少少用來支付鏟草丶鏟雪費用。但相對townhouse地稅會貴啲,水電煤要自付。

近年Highway 7發展得好犀利,已經有多個大型唐人mall。依家亦發展緊Markham downtown,York U亦會在Highway 7 同 Warden起分校。所以買樓除左North York區,亦可以考慮下呢頭。

以上係我今次旅行時睇樓所得嘅資料,有錯請更正。

大宅

J'smama 發表於 15-8-5 09:01
剛從多倫多回來,都有跟agent睇下樓。我主要睇Markham區townhouse同condo,兩房condo三十多萬都可以買到, ...

你打算買來放租?

我見依家d外幣好抵買,所以想買個apartment,長遠都打算住有加拿大個邊。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:J\'smama+發表於+15-8-5+09:01+剛從多

原帖由 firefoxy 於 15-08-05 發表
你打算買來放租?我見依家d外幣好抵買,所以想買個apartment,長遠都打算住有加拿大個邊。
...
我都係過到去順便睇下啫,仲未決定買。其實計番匯率,依家真係平咗好多,加上環境同空間比香港好,確實令人心動。

子爵府

回覆:J\'smama 的帖子

請問有冇睇岩心水?

大宅

買左樓的話,對申請移民的成功率會否增加?

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

J'smama 發表於 15-8-5 09:01
剛從多倫多回來,都有跟agent睇下樓。我主要睇Markham區townhouse同condo,兩房condo三十多萬都可以買到, ...

Agent會幫你收埋租嗎?海外買家接受供款嗎?
work hard PLAY hard

男爵府

如果非加藉買,可以點做按揭?又如果加藉買,無加國入息,係咪做唔到按揭?

子爵府

引用:買左樓的話,對申請移民的成功率會否增加?

原帖由 JR東日本 於 15-08-19 發表
買左樓的話,對申請移民的成功率會否增加?
之前問過
唔會增加

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

引用:如果非加藉買,可以點做按揭?又如果加藉買

原帖由 綠荳媽媽 於 15-08-27 發表
如果非加藉買,可以點做按揭?又如果加藉買,無加國入息,係咪做唔到按揭?

...
我係特區護照
銀行都照做到按揭
不過只批到6成半
上限最多1000k

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

好媽媽勳章

jenniferK 發表於 15-8-27 08:47
Agent會幫你收埋租嗎?海外買家接受供款嗎?
其實租屋一般要俾12張期票Agent會負責幫你每個月入數如有突發事情佢要幫你跟進。當然你每個月要付費用俾

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

咁agent一般收費為幾%租金

work hard PLAY hard

大宅

好媽媽勳章

jenniferK 發表於 15-8-29 00:29
咁agent一般收費為幾%租金

大約係租金3.5%再加稅

首頁

尾頁