自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

深呼吸,深呼吸。
唔好咁激動,細路仔係要人supervise架。同埋個個人唔同,有D好識自理,有D就要人步步跟實。

珍珠宮

好媽媽勳章

慢慢人生成長路.

唯有日"涐"夜"涐"來督速佢
明白到不能達到"父母要求"多憂心.
冇計.慢慢來.
唯有俾別人俾多小小耐性對小朋友

有時候一家人健康地成長已好滿足
何必樣樣要100分

所以做mame都有學問
所以我們要努力d.

伯爵府

你小朋友幾大呀? 我女小二, 如果佢人做到你講果d, 我心滿意足啦

1)5:30前完成功課,自己對好疊好6:00前(課外活動嗰日7:00前)。。。。。。。。佢5:30多數都未開工
2)所有字體都要 <端正整齊清潔> <大小均一> <用尖筆寫字> <唔要有未擦淨嘅鉛筆印> <功課唔要污損,有黑印>。。。。。。。。無可能
3)睇完書要記得寫書識,如睇得多可以唔寫曬只選擇幾本好鍾意GE寫,但起碼一星期要寫到2-3本。。。。。。。從來無要求, 佢肯睇已經好好啦, 無諗過要佢識寫課外書的字!

咁係咪我要求超低呀? 同埋你係咪要求小朋友要名列前茅架?

禁止訪問

伯爵府

同埋佢地寫字好大力, 根本擦唔乾淨架, 我成日都係隔離提住佢, 但都係無用mouth: mouth: mouth:

原文章由 臭八婆 於 08-12-19 01:25 發表

2)所有字體都要
我個仔幼稚園寫字重靚過而家,橫就橫直就直
上左小學就鬼畫符咁

大宅

I am so afraid of primary school life
My kid will many many excuse, now K3, a little bit homework but sometimes did it messy & made me crazy

珍珠宮

好媽媽勳章

所以都不明d人話小朋友一上小學
mame就會瘦d

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你是一位好好媽咪,我好感動啊

加油~!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.
tamtamtam 該用戶已被刪除

tamtamtam 該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

即是什麼呀?
原文章由 <i>tamtamtam</i> 於 08-12-19 02:11 發表

妳好似做咗 "人肉鬧鐘" ~<br />
<br />
是專有名詞來....妳可能聽過...但是可能沒想過自己已經不知不覺做咗~~
<br />
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主 : 

人人能力都唔同, 唔好下下都同阿哥比啦. 其實都仲細啫. 放鬆d啦. 仲有好長條路行. 100分做唔到味set個標準去80分先囉, 等佢做到之後讚下佢, 再set過去100分. 想佢5:30做完功課, 做唔到咪set 6:00, 做到之後先再set過.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

好媽媽勳章

放鬆d啦,d字唔靚有咩所謂呢,最緊要明白點做就ok喇,我地有壓力,小朋友仲大壓力,可能佢明明覺得自己做得好好,做岩晒,媽咪唔讚我,點解淨係睇到我擦得唔乾淨呢,有好多事情係睇你點睇,呢個世界有邊個亞媽唔想自己個仔考第一丫,咁但係總有人考第尾架麻,只要佢地有盡力做,咁就已經好好架喇,對住一個只有幾歲既細路,我地係唔可以太吹毛求疵架,咁樣大家都會舒服d

禁止訪問

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

樓主,

有冇想過比對仔女出去學寫硬筆或者買字貼比佢地在家練習呀?

伯爵府

有在家受軍訓的感覺 ........

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 火石 於 08-12-19 09:35 AM 發表
所有字體都要

請勿介意,
在我眼裡, 你的要求......... 非常 高,

同意.... 我個囡 D 字體都係咁架, 不過大大下佢地自己會改架, 因為寫得唔好老師當錯字, 試多幾次就提佢你咁被扣分唔抵又唔係唔識, 慢慢佢地就會改過黎, 而家我個囡都寫得好左..... 低年班係咁架, 係要提係要叫, 耐心 D 教啦... 或者試下佢地做好左比 D 甜頭佢地賞下佢..... 仲每個小孩個性都唔同, 唔同人有唔同做法.....慢慢試.....
如果真係可以簽左張紙就做到, 咁我地做媽媽就發達啦....
放鬆下啦香港.... 如果功課同溫習自己都攪唔掂又或者火星撞地球, 試下返補習社啦...

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 2bzmummy 於 08-12-19 09:46 發表
有在家受軍訓的感覺 ........

心有靈犀.................相同感覺

首頁

尾頁

跳至