夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公一齊8年,拍拖4年,結婚4年,有個2歲半囡囡。一路大家都唔會瞞大家啲咩,講好左有唔滿意要即刻出聲同唔好隔過夜。
我係一個比較唔細心唔識氹人既女仔。知道常常都做唔到令老公滿意既事,加上生活壓力經濟壓力,令到我倆都冇留意到對方需要同給對方驚喜,只係每日營營役役咁上班,收工,湊女,家務。

近日,因為搬屋既事,大家嘈起上黎,亦因為呢件事,我老公覺得佢對我原來冇晒愛既感覺,要離婚。講左好多好傷我心既說話,我唔知有冇啲係衝口而出既說話,因為我明白嘈交一定係會講啲唔應該講既野。

我個心每日都好辛苦,我諗究竟我對佢仲有冇愛,定只係覺得相處左咁耐既人唔想有改變。
我唔想離婚,因為囡囡既關係,但每日對住一個唔愛我,又黑口黑面既人,唔再同我交代任何野,我覺得好冇安全感。成日亂諗野,對佢既信任由100%,跌到得返50%。

新居還未執好,一種無力感,覺得每天都係陰天,好後悔搬屋既決定。

有時諗,係咪唔搬,我老公就唔會想同我離婚,定係,要發生既事點都會發生。

宜家,我老公對新居樣樣不滿,要求每星期都回奶奶家住幾日。我都不能阻止,雖然唔想,好想要老公既擁抱,但睇唔到會唔會有呢一日。

女人當自強,但我帶住個囡,我只感到無限既無奈同壓力。

好想回到8年前!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

新居係買定租?你C6似乎對你一早己積埋好多不滿,找個時間平心靜氣2公婆傾下啦。

子爵府

回覆 chimabbb 的帖子

夫妻之間的問題絕對不是僅一件事就可以變成想離婚,男人和女人不同的地方是他們會把不滿放在心中,
儲起來到某一個爆發點就全部說出來,
這個時候他們只記得太太有多不好不可愛多麻煩,
所以他們會覺得離婚是解決整件事的最好方法。

先冷靜下來,
好好想想你們之間過去八年的點點滴滴,
想想由何時開始兩個人如同同屋主?
想想由何時開始大家已經變得相對無言或是會因一些小事而冷戰爭執?
把你覺得自己做得不好的寫下來,
也同時把你覺得他做不好的寫下來,
再找一個大家都心平氣和的情況下好好談談,
不是去指責對方,也不是去爭辯誰對誰錯,
把自己做得不好的地方默默改好,
也由他角度去看究竟為何在這次搬新家他有如此大的反應?
如果可以的話,
偶爾一家人到6299家小住都無妨,
就是要令他覺得你有察覺自己的問題,
同時希望他也同樣做出努力去修補感情,
有時說〝離婚〞兩字是一時意氣,
如你有作出努力,他會感受得到,
你們畢竟已經一起八年,
還有一個兩歲的女兒,
只要不是因為有第三者,
我想是可以喚回你們曾經快樂一起的回憶,
好好冷靜下來想想吧!

mc <()>

別墅

o_____o 發表於 17-8-3 11:51
新居係買定租?你C6似乎對你一早己積埋好多不滿,找個時間平心靜氣2公婆傾下啦。
...

新居係租,其實我都有話如果住落真係唔鐘意都可以搬返舊居,但買嗰度一齊裝修既,佢可能有個情義結,全部野新裝,佢就唔捨得租比人。
但其實租新居都係一齊決定,但我又衰既,冇點顧到佢感受,所以佢仲嬲緊我。
錯已認晒,但佢仲係接受唔到我,咁樣令我諗,佢應該真係唔愛我,如果仲愛,佢應該唔會仲嬲我。

琥珀宮

下...我覺得唔似係為新居...咁小事值得你老公要嗌離婚?

別墅

tansyneko 發表於 17-8-3 13:45
下...我覺得唔似係為新居...咁小事值得你老公要嗌離婚?

的確,新居應該只係導火線,我既大家姐性格,差唔多事事都我做主導,對男人黎講可以唔太可愛,呢樣係我要學習既課題。所以一路,我都唔係好識嗲老公,唔識花啲心思,樣樣都只諗實際

琥珀宮

chimabbb 發表於 17-8-3 13:50
的確,新居應該只係導火線,我既大家姐性格,差唔多事事都我做主導,對男人黎講可以唔太可愛,呢樣係我要 ...
咁你搞下D情趣出嚟,重燃愛火,如果單係唔識嗲依樣嘢的話,我覺得好小事仲有得救

別墅

tansyneko 發表於 17-8-3 13:54
咁你搞下D情趣出嚟,重燃愛火,如果單係唔識嗲依樣嘢的話,我覺得好小事仲有得救
...

我有諗住不如約下佢拍拖,單獨出下街,做下佢鐘意既事,但佢宜家寧願同朋友出街講電話都唔願意望我一眼,有一晚出去為新居添置家具,佢少少野就閙我,全程黑面行開。感覺好難受,點解仲要咁對我。手都唔拖得,對佢好,預備好生果佢食,對佢多啲關心,都比佢閙我扮冇野。

別墅

tansyneko 發表於 17-8-3 13:54
...

有冇咩提意?本呢方面真係好差

男爵府

chimabbb 發表於 17-8-3 14:02
有冇咩提意?本呢方面真係好差
如果冇第三者,佢反應去到咁有D怪,有冇信得過的人可以同佢傾下究竟乜嘢事令到佢咁,同埋女人真係唔好太強勢,見好多婚姻出問題有第三者,啲男人都係係屋企地位唔高(即使佢自己係廢廢地)但佢哋唔會咁諗,只覺得你唔尊重佢,係屋企唔似一家之主,呢啲男人一出到去搵到個仰慕佢嘅,搵返男人尊嚴,即刻癲咗咁中落去,所以有時做女人要識扮吓弱者,女尊男卑嘅婚姻出事率係會高啲,有冇你相熟佢嘅好朋友,試吓可唔可以搵到人幫手了解下咩事先

瑪瑙宮

每星期離開幾日話返 99 度係咪真架?

別墅

beebee67890 發表於 17-8-3 14:14
如果冇第三者,佢反應去到咁有D怪,有冇信得過的人可以同佢傾下究竟乜嘢事令到佢咁,同埋女人真係唔好太強 ...

其實都搵過問過,佢啲朋友都唔知係咪有第2個,我第一下感覺都覺得可能出面有另一個女仔吸引佢,佢先咁反常,佢既原因係,我返娘家住既3星期,佢感覺到自由,覺得好開心,佢話佢以為我地一路咁既關係係好正常,但原來唔係。。。
如果佢話我知佢鐘意左其他人,我反而可以接受離婚呢樣野,但宜家,完全唔知佢想點。如果話試下一齊返,咁應唔應該真係做返2夫妻既事,而唔係不停咁避開我

別墅

Nancy20090615 發表於 17-8-3 14:23
每星期離開幾日話返 99 度係咪真架?

應該係,我有同奶奶聯絡,係奶奶建議會咁做

伯爵府

chimabbb 發表於 17-8-3 14:25

應該係,我有同奶奶聯絡,係奶奶建議會咁做

甘佢有冇take action定講下咋?

大宅

你同我個case有D似。。。初時以為自己錯,後來先知有外力。因為一開始未知有第三者,我有反思自己嘅問題,知道自己咩做錯左,所以先可以選擇原諒佢。

別墅

yaubb2014 發表於 17-8-3 14:31
甘佢有冇take action定講下咋?

佢今晚返奶奶度食飯加訓晚,不過唔知佢訓幾多既,之前睇話梳化,本身諗住買,跟住佢又嘈,話要返奶奶度住,咁我就話如果你唔返黎住,我就唔買過張梳化,但佢又話,你宜家係咪想我以後都唔返黎。。。咁唔知係咪只係嬲緊我先咁做,定,其實佢諗緊咩?只係為左呀囡先返黎?

別墅

JustForty 發表於 17-8-3 14:32
你同我個case有D似。。。初時以為自己錯,後來先知有外力。因為一開始未知有第三者,我有反思自己嘅問題, ...

跟住呢?點發現有外力?宜家同先生點?

伯爵府

chimabbb 發表於 17-8-3 14:36
佢今晚返奶奶度食飯加訓晚,不過唔知佢訓幾多既,之前睇話梳化,本身諗住買,跟住佢又嘈,話要返奶奶度住 ...

真係在奶奶家訓?……要小心喎

侯爵府

chimabbb 發表於 17-8-3 14:24
其實都搵過問過,佢啲朋友都唔知係咪有第2個,我第一下感覺都覺得可能出面有另一個女仔吸引佢,佢先咁反常 ...

佢已經好坦白甘講出個問題啦
係咪同你一齊,你中意樣樣都管,樣樣都控制?

大宅

chimabbb 發表於 17-8-3 14:36
跟住呢?點發現有外力?宜家同先生點?

有人話我知
而家修補關係中。。。JM,加油!

首頁

尾頁

跳至