自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

讀緊K1,次次GATHERING 有差唔多年紀小朋友就好熱情咁攬人,不論男女。同佢講有啲小朋友會唔鍾意,佢又唔明點解人地會唔鍾意,因為佢自己好鍾意同人攬攬。
依家買左本繪本書同佢睇,社交空間呢個概念對於佢嚟講好似太抽象唔明…
你地有無小朋友係咁?

大宅

mgmismicgmic 發表於 19-6-19 16:39
讀緊K1,次次GATHERING 有差唔多年紀小朋友就好熱情咁攬人,不論男女。同佢講有啲小朋友會唔鍾意,佢又唔明 ...

我仔有2個同學仔都係咁
一個好中意攬人
一個好中意拖人手
我覺得好可愛K1

la_source    發表於 19-6-20 11:40

公爵府

我姨甥仔3歲又係咁,親人攬,老師攬,中意嘅同學又攬

大宅

littlehoneymum 發表於 19-6-19 17:14
我姨甥仔3歲又係咁,親人攬,老師攬,中意嘅同學又攬

我嗰個有時去到公園第一次見到一野攬落去,有時啲小朋友唔鍾意會喊,跟住人地父母黑臉,唉…

珍珠宮

好可愛

大宅

我個仔都係咁 我通常唔會阻止佢 不過佢攬完之後我就會講句: 好喇好喇 知道你鐘意小朋友喇 咁打圓場 有啲家長會唔鐘意 覺得攬下都唔衛生 但係我唔想佢咁細個就覺得人同人之間要有隔膜 (雖然現實係咁)個人覺得咁樣會破壞左小朋友純真

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆 mgmismicgmic 的帖子

我仔細個都會咁架, 可能我地都好鐘意同佢抱抱,但佢本身係有自閉傾向, 佢唔係好識或者好明白人地鐘意/唔鐘意。之後用左好多時間同佢解釋屋企人可以幾時都抱抱之外,其他人想抱抱你要問過人地得唔得,加上同左幼稚園老師講,佢地有幫手解釋,呢家大左都好少會無端端攬人。講真就算細個果時,有次佢無端端去攬一個女人,果個女人都好拒抗。所以唔好話小朋友攬下人好可愛,真係會有人唔接受。不過呢啲野都可以慢慢敎,不停講不停咁提,應該之後就會好啲。

珍珠宮

mgmismicgmic 發表於 19-6-19 16:39
讀緊K1,次次GATHERING 有差唔多年紀小朋友就好熱情咁攬人,不論男女。同佢講有啲小朋友會唔鍾意,佢又唔明 ...

我女就係咁乜人都攬,仲會錫,n班老師和我合力教懂佢不要周圍錫人,學懂了,但攬人一直到k3先改到,佢攬個男同學比人大大力推開,佢覺痛即喊,佢先明白唔係人人都鍾意比你攬。

水晶宮

回覆樓主:

無必要教佢唔好
小朋友關愛別人,有愛心

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我宜家面對緊呢個問題,班 K 仔仔太熱情,又攬又錫,一拒絕佢地就好 hurt 咁講 “但係我好鍾意你”

我都唔知點好

珍珠宮

回覆樓主:

教佢要問左人先,唔係個個都鐘意俾人抱,得到同意先可以,我仔細粒,d大隻過佢嘅同學想抱佢我提佢地要問左我仔先,我仔會自己答抱定唔抱,如果唔問失驚無神抱過嚟好易跌

珍珠宮

王國教室勳章

mgmismicgmic 發表於 19-6-19 17:17
我嗰個有時去到公園第一次見到一野攬落去,有時啲小朋友唔鍾意會喊,跟住人地父母黑臉,唉…
...

我小朋友細個都好熱情,好鍾意同人hello 揮手,拖手,有時候都會hug人,blow kiss....不過係呀,試過有父母未hug已黑面,小朋友又唔識睇,我會轉佢視線,你睇下有蝴蝶呀,同提佢唔好拖同hug....
大大下佢地就識㗎啦

子爵府

1998Ruby1998 發表於 19-6-19 18:12
我宜家面對緊呢個問題,班 K 仔仔太熱情,又攬又錫,一拒絕佢地就好 hurt 咁講 “但係我好鍾意你” :think ...

我都係呀,我教K2/K3 phonics
又錫我手又攬實我

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-6-19 18:12
我宜家面對緊呢個問題,班 K 仔仔太熱情,又攬又錫,一拒絕佢地就好 hurt 咁講 “但係我好鍾意你” :think ...

係!佢唔明點解會有人唔鍾意。

男爵府

怪獸青BB 發表於 19-6-19 18:16
教佢要問左人先,唔係個個都鐘意俾人抱,得到同意先可以,我仔細粒,d大隻過佢嘅同學想抱佢我提佢地要問左 ...

我大仔歲幾兩歲既時候試過比一個好熱情既女仔攬實佢,攬到成個人向後訓低咁跌,自此之後,到依家5歲喇,仍然好抗拒啲好熱情既小朋友攬佢,因為佢覺得好危險

大宅

我仔都係,放學一見到同學仔就即刻拖人隻手或攬人,有些同學來不及反應就推開,個家長又望住,搞到好尷尬,已經成日同佢講有些小朋友唔鍾意比人攬或拖,但情況都係未改善。有時太熱情嚇趁人

象牙宮

no problem la

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

「唔明點解人地會唔鍾意」

同佢講,人人鐘意既事物也不同(你可以舉例一d佢唔鐘意既食物),而突然攬人可能會嚇親(你可以試做少少突發舉動嚇下佢)。
做有禮貌既小朋友,攬人之前要問下人地可唔可以比佢攬一下,人地話可以先做!

男爵府

教佢抱人之前要問咗人哋先,問可唔可以抱下你?如果人哋話可以咁抱就無問題啦,話唔可以嘅,仔要學習聽人哋意願

首頁

尾頁

跳至