自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

泰國近日發生一宗「醫學奇案」。一名病人連日耳朵劇痛,強忍2天後求醫始發現耳內竟有一隻活生生的壁虎(俗稱「四腳蛇」)寄居當中,需進行全身麻醉再以小鉗取出,醫生均對其遭遇嘖嘖稱奇。
據泰國媒體《Kapook》報道,一名25歲女醫生瓦蘭雅(Varanya Nganthavee)表示早前遇上一病例,一位病人前來求診,他指自己右耳劇痛兼有耳鳴,強忍2天才決定求醫。女醫生以耳鏡檢查下,發現病人耳道中有一隻尾巴脫落、活生生的四腳蛇,她亦不禁表示:這麼大隻的四腳蛇,怎會跑進小小的耳朵裡?

該女醫生指由於當時手邊並無適合工具,故將病人轉介至耳鼻喉科部門,醫生先為病人進行全身麻醉,再用小鉗順利將四腳蛇夾出,病人耳內劇痛亦隨之消散,醫生開出抗過敏藥後就讓病人離開。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2386808/%E5%8F%B3%E8%80%B3%E5%8A%87%E7%97%9B%E8%80%B3%E9%B3%B4%E6%8D%B1%E8%B6%B32%E6%97%A5%20%E9%A9%9A%E6%8F%AD%E9%81%AD%E7%94%9F%E7%8C%9B%E5%9B%9B%E8%85%B3%E8%9B%87BB%E5%AF%84%E5%B1%85

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

2024年龍年勳章

好不安呀

子爵府

2024年龍年勳章

ilovemagao 發表於 19-6-28 10:54
好不安呀

細個阿媽成日嚇我, 原來係真

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

亞媽話條尾甩咗會走入耳仔 , 無話隻四腳蛇會入耳喎 , 嚇死人 , 最最最怕壁壁壁 .... 虎

用戶要求終止服務

大宅

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

侯爵府

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

之前咪有人話係益蟲唔使趕既?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

auhiyo 發表於 19-6-28 11:10
之前咪有人話係益蟲唔使趕既?

咁事實佢係益蟲黎喎!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

男爵府

星洲炒米 發表於 19-6-28 10:58
細個阿媽成日嚇我, 原來係真

我細個時,媽咪話婆婆都係咁講!
禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

公爵府

BK Milk勳章

大少拉 發表於 19-6-28 11:12
咁事實佢係益蟲黎喎!

但佢都會爬入人身體到,你會唔會趕?雖然機會微d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

原來阿媽講的野係真架

男爵府

回覆樓主:

個女醫生好靚喎
真係醫生黎?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實無乜出奇,我朋友以前係急症姑娘,佢話有呢啲case,昆蟲捐入鼻耳
我要記得幸福......

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

simple430 發表於 19-6-28 11:02
亞媽話條尾甩咗會走入耳仔 , 無話隻四腳蛇會入耳喎 , 嚇死人 , 最最最怕壁壁壁 .... 虎
...
係呀...我細個小學雞年代,已聽亞媽咁講
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

複式洋房

回覆 星洲炒米 的帖子

生平最怕四腳蛇

珍珠宮

回覆樓主:

其實都唔奇,強強都時有聽聞爬入耳仔啦~所以我覺得只能夠講係意外~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

auhiyo 發表於 19-6-28 11:15
但佢都會爬入人身體到,你會唔會趕?雖然機會微d。

講真, 佢如果爬入我耳仔,我緊係要搵醫生捉返佢出黎啦。

但平時, 我由佢周屋行架。 不過可能你地唔鍾意或好驚嘅朋友另計。

我明害怕佢嘅人真係會好驚,好憎! 正如我見到小強會驚到震,但4腳爬爬真係益蟲黎嘛。。。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

首頁

尾頁

跳至