懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上胎(2016年)在QE緊急生仔,呀仔早產又無人奶住,在QE想攞支水奶仲慘過向窮人借錢,跪求都無⋯仲話我唔餵人奶要比毒藥(水奶)呀仔食,攪到喊住出院,呀仔瘦左8%得4磅幾出院⋯最後呀仔黃得好勁,坐月期間不斷進出醫院,我就似產後憂鬱咁
想問時致今日攞左母嬰醫院個牌頭,情況有改善嗎?我黎緊又返去生,開始驚緊,諗緊自唔自備偷運水奶入去

大宅

其實如果你一開始就堅定表示唔餵人奶,姑娘就一定會比水奶BB,但係如果你話想餵人奶,咁姑娘就盡量唔會俾,產後ward係嚴謹好多,除非bb要去照燈,嗰度就鬆d。其實唔俾bb補水奶用意都係好嘅,因為一補左之後要追奶就好難

大宅

仲有唔好諗住偷偷地帶水奶,比姑娘發現實鬧死,我生我仔時對面床想俾水bb飲(emoji)即刻比姑娘話

大宅

tovibb 發表於 19-7-27 13:07
其實如果你一開始就堅定表示唔餵人奶,姑娘就一定會比水奶BB,但係如果你話想餵人奶,咁姑娘就盡量唔會俾, ...

我本來係講要人奶,呀仔keep住血糖低最多只補20ml...我都有努力埋身但呀仔早產唔夠力啜唔到,我都有手揸但都係1ml都無,我最後都餵人奶餵到2歲半,只係頭兩日無就真係無。

大宅

回覆 SanKwan 的帖子

你今次番去就同佢講你一定唔餵人奶餓跌磅又黃都不是辦法
人奶回家先算

別墅

SanKwan 發表於 19-7-27 12:57
上胎(2016年)在QE緊急生仔,呀仔早產又無人奶住,在QE想攞支水奶仲慘過向窮人借錢,跪求都無⋯仲話我唔餵 ...

5月順產餵人奶,有補到3餐水奶,so far姑娘都ok

子爵府

上胎(2016年)在QE緊急生仔,呀仔早產又無人奶住,在QE想攞支水奶仲慘過向窮人借錢,跪求都無⋯仲話我唔餵 ...

我遲你2年,2018年生,嗰時已經係愛嬰醫院。不過我經驗都麻麻,我生完大出血個身體好弱落又瞓唔到又落唔到床,完全上唔到奶,叫姑娘比奶bb飲,d姑娘淨係一味迫我試,完全唔理阿b餓到喊(又嘈住其他媽媽,我又更加瞓唔到),鼓勵母乳都要睇情況㗎嘛

複式洋房

我啱啱5月尾生細仔,又係未有咁多人奶住,成日行出護士站拎水奶。冇乜嘢吖,間唔中會有D高級D嘅姑娘話唔好成日補(但係態度ok嘅)我次次*哦*完就算,跟住堅持出去拎(emoji)因為我大仔果時又係食唔夠攪到黃,勁sad,又冇得一齊出院(emoji)所以今次我一唔夠就出去拎,本住俾佢哋話嘅心態,點知佢哋又ok wor(emoji)所以你唔洗咁擔心呀

大宅

產後姑娘會留意住BB增磅同埋wee wee poo poo情況既,萬一唔理想,即使你係選擇餵人奶,佢都會俾你補奶粉/ 水奶。如去到照燈的話,你話想自己餵BB,佢地只會問你樽餵定杯餵,然後放低支水奶俾你自己搞掂

別墅

雲妮mum 發表於 19-7-27 14:36

姑娘拎杯教我餵,無被為難

大宅

突然好驚tim..

大宅

kissy_coby 發表於 19-7-27 16:31
我啱啱5月尾生細仔,又係未有咁多人奶住,成日行出護士站拎水奶。冇乜嘢吖,間唔中會有D高級D嘅姑娘話唔好 ...

聽到你咁講都安心d

別墅

雲妮mum 發表於 19-7-27 14:36

請問5月時QE用緊咩牌子奶粉?
謝謝

別墅

0106^_^ 發表於 19-7-28 01:14
謝謝

姑娘淨係俾杯奶我,無見到包裝

別墅

雲妮mum 發表於 19-7-28 01:15
姑娘淨係俾杯奶我,無見到包裝

哦...明白...唔該曬
我上一胎同樓主情況一樣
不過係廣華,姑娘點都唔比奶水
我今胎一定會講自己喂奶粉
因為我已經知道自己頭幾日真係一滴奶都無
人奶出左院先算

男爵府

謝謝

我4月尾用aptamil
唔難拎
問就有
用杯餵
姑娘黎check 過我無奶仲叫我一定要記得補奶粉俾bb

男爵府

兩個星期前生完,對面床有問姑娘拎水奶,姑娘嘅態度好好喎,有教佢用杯餵同用手揸快啲上奶。我個b第二日就上咗兒科,姑娘同醫生都話要補奶粉,冇迫我每餐去埋身。

男爵府

謝謝

兩星期前用緊aptamil 白金版

大宅

happyjoey 發表於 19-7-28 03:14
兩星期前用緊aptamil 白金版

咁重本

大宅

回覆樓主:

我覺得QE班姑娘都痴痴地,愛嬰醫院就唔駛理個阿媽感受?大把bb食奶粉一樣健健康康!佢地唔知產後抑鬱其中一個原因就係咁形成嗎? 我有個fd就係比呢班人搞到差d要自殺!好彩佢有家人陪伴,鎖晒屋企門窗!

我都係QE產檢,都怕左佢地唔敢係佢度生,我覺得媽咪最好有番自己d knowledge, 唔好比班人大到!香港地要bb挨餓好折墮

PS 係香港買既大牌子奶粉唔會有毒,放心

首頁

尾頁

跳至