自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

陪月勳章

近日好多鋪頭都post出嚟,自己有良心冇收訂金,運輸遲咗海關遲咗自己都係受害者,啲貨到咗啲客唔要,自己為客仆心仆命去搵貨,依家扎住晒啲貨.................... 懇求大家去買佢啲貨。

大家會唔會為咗佢哋咁樣講?
就去幫襯埋佢哋啲貨?

我講先,我唔會!
正常做生意嘅人根本上就唔係咁做生意!
自己睇錯咗,入錯貨!
就下下賴係啲客棄單,俾我唔會同佢買!
做生意一定有風險!有賺有蝕!唔可以輸打贏要

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

無收訂都好呀
收全數﹐之後話本身訂個隻無貨﹐轉第2個牌子﹐貨期再遲2個月﹐但無得退錢。
叫你去報警去報消委佢唔驚﹐呢D先最衰呀
我當自己唔見左一百蚊比佢睇醫生...

瑪瑙宮

大廚勳章

pizzapark 發表於 20-3-10 08:40
近日好多鋪頭都post出嚟,自己有良心冇收訂金,運輸遲咗海關遲咗自己都係受害者,啲貨到咗啲客唔要,自己為 ...

其實我有朋友個鋪頭係咁。。因為佢信啲熟客所以冇收訂。。。

我覺得佢係戇居囉。。自己肯定有貨唔係呃人嘅。。真係一定要收錢先。。或者落訂先。。免得啲客三心兩意取消

侯爵府

回覆樓主:

唔會因為咁專登幫襯佢,
但如果自己係買家,唔會棄單。

APIGMA    發表於 20-3-11 23:52

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實我會睇下個樣野我有冇需要,有自然去買,我唔太理後面前因後果,有現貨仲好,我鐘意現貨交易

OM123321    發表於 20-3-10 19:20

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實太善良既人,唔多適合做生意。今次佢有左教訓,下次會識做尐喇。

再回主題:
若非深交、熟客,就要睇下佢嗰尐係咩貨、咩價錢喇,呢個係首要考慮吧。

若係熟既,就要睇下佢值唔值得幫?又要衡量下自己幫唔幫到手,又可幫到幾多喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

近日好多鋪頭都post出嚟,自己有良心冇收訂金,運輸遲咗海關遲咗自己都係受害者,啲貨到咗啲客唔要,自己為 ...

只要唔係違法,我理得佢啲貨點嚟?價錢啱我就會買

男爵府

wendyaupooh 發表於 20-3-10 08:45
無收訂都好呀
收全數﹐之後話本身訂個隻無貨﹐轉第2個牌子﹐貨期再遲2個月﹐但無得退錢。
叫你去報警去報消 ...

男爵府

一街都係蟹貨,燶晒。

子爵府

自己棄單唔會, 為一千幾佰棄單, 自己人格咁低賤?

就算幫人買, 人家棄單, 自己都要食, 所以幫人要計過風險, 例如合計2千內才幫人, 要預左唔還.

象牙宮

2024年龍年勳章

睇下咩貨,如果係抗疫品,可以考慮歐美網上客。

珍珠宮

畀面勳章

seiko123 發表於 20-3-10 08:58
唔會因為咁專登幫襯佢,
但如果自己係買家,唔會棄單。

珍珠宮

只要自已想要,價錢合理就ok.同埋店主要有禮貌有交帶。我最唔鐘意一啲店主好無禮貌,以為無禮貌同串係有性格既表現,真心覺得好唔尊重人。

APIGMA    發表於 20-3-11 23:53
wcpcelia    發表於 20-3-10 15:56

子爵府

回覆樓主:

其實2邊都有問題,做生意唔收訂攪到自己,訂咗棄單嘅都衰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

口頭承諾,人地信你先唔收訂。

最怕係果D明明預咗你,但有得買高就唔理你。到買唔到,先記得曾經預咗你。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

做生意為 一個藉口一個機會

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 20-3-10 08:47

其實我有朋友個鋪頭係咁。。因為佢信啲熟客所以冇收訂。 ...

咪係囉

瑪瑙宮

大廚勳章

奇異果小邱 發表於 20-3-10 09:36
口頭承諾,人地信你先唔收訂。

最怕係果D明明預咗你,但有得買高就唔理你。到買唔到,先記得曾經預咗你。 ...

屋企人先慘啊。

我有個同事諗住喺外國定口罩幫埋其他屋企人一齊訂啊。。已經唔計較麻煩幫人哋訂埋又唔係賺錢。。。諗住一家人收到貨未計錢囉。。但係係人都知外國嘅集運塞晒車全部delay。。。咁當然受盡埋怨啦都唔緊要。。。依家開始啲貨到啦。。。但係啲屋企人就覺得而家周街都有啦。。價錢又唔算太貴使乜買外國嗰啲等咁耐。。當時仲係比較貴嘅價錢。。

結果部份家人真係唔要啲貨。。。其實真係好衰格。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

睇下自己有冇需要吧。

有既,價錢又啱,咪買囉。

冇咪算囉。

唔會專登買或唔買。

翡翠宮

牛年勳章

唔會,尤其是係搓手液,網店賣貴一個 double,當時我一支都無但忍手唔訂
如果佢哋係合理價錢,我諗會少好多人棄單

首頁

尾頁

跳至