自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

一般滿 18歲排公屋,1人要排多久才分配到公屋? 是否要排好耐?
有沒有人成功輪到?

男爵府

luckylucky88 發表於 21-2-17 14:40
一般滿 18歲排公屋,1人要排多久才分配到公屋? 是否要排好耐?
有沒有人成功輪到?
...

起碼十年以上

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我聽人講,18歲去排單人,4x歲都唔知排唔排到。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

同事個仔18歲開始排,而家32歲都未有聲氣,咁多年都唔搵長工做,
話怕到時有通知會過額喎!

alice0606    發表於 21-2-17 21:40

大宅

牛年勳章

識人排左十幾年,排到人工超晒額,我估佢要放棄

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 21-2-17 14:45
同事個仔18歲開始排,而家32歲都未有聲氣,咁多年都唔搵長工做,
話怕到時有通知會過額喎! ...

我諗正經做好份工,努力儲錢,等機會買樓好過佢咁喇﹗

一係早啲結婚,或仲有機會。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

my005 發表於 21-2-17 14:49

我朋友個侄仔,中學時已拍拖,18歲就靜雞雞兩個註左冊結婚為申請公屋。(18歲就諗得咁長遠既。男女又可以咁肯定段感情。咁搏,真係唔知係好定唔好。)

男既考唔上大學,女既考上,男既一路做散工(廚師),女既畢業做社工,之後上左公屋,一年後又畀佢好彩抽到居屋。

象牙宮

my005 發表於 21-2-17 14:49

佢未諗結婚話未玩夠。
之前都講過,
另一同事仔差唔多年紀,
一出來做野已儲錢,
好慳買第一層樓新界樓,
而家香港有兩層樓,
外國都有。

伯爵府

回覆樓主:

應該差唔多55-60就到

珊瑚宮

mercurycc 發表於 21-2-17 14:55
佢未諗結婚話未玩夠。
之前都講過,
另一同事仔差唔多年紀,

可能佢唔識計個計分法,而家年青人用單人排公屋真係超難、超耐時間。

你另一同事仔叻呀 。

我仔都算儲到錢,都諗下買樓喇。

男爵府

算吧啦,買樓好過啦,等到有錢買樓都未等到公屋啊!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一人公屋入息限額好低, 一般都會OVER

男爵府

my005 發表於 21-2-17 14:55
我朋友個侄仔,中學時已拍拖,18歲就靜雞雞兩個註左冊結婚為申請公屋。(18歲就諗得咁長遠既。男女又可以 ...

18歲靜靜雞結婚要家長簽名架喎

珊瑚宮

lovinxenia 發表於 21-2-17 15:02
18歲靜靜雞結婚要家長簽名架喎

家長知,其他親戚唔知。到上到公屋至擺酒咁就大家知。

男爵府

新既計分制應該要45歲

大宅

Catcatlove 發表於 21-2-17 14:56
應該差唔多55-60就到

我女22歲剛排公屋單人隊,可能到時變咗叫姑婆屋了

男爵府

my005 發表於 21-2-17 15:03
家長知,其他親戚唔知。到上到公屋至擺酒咁就大家知。

佢地排咗幾耐啊?

珊瑚宮

lovinxenia 發表於 21-2-17 15:06

咁佢地排咗幾耐啊?

應該係排左幾年卦。因為我朋友話個女既係大學畢業做左一年野上下就上公屋,否則都驚超額既。(男既一路做散工,無報入息)

別墅

柳葉 發表於 21-2-17 15:04
我女22歲剛排公屋單人隊,可能到時變咗叫姑婆屋了

即係晒氣.... 單人隊唔洗唸

首頁

尾頁

跳至