自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我女10歲,戴咗2年 HOYA,年檢左右眼加深各 75 & 100度,今日半年期檢,左右眼加深 50 & 75度,我考慮緊同佢配OK鏡,但老公勁抗拒,佢話
1. 每晚戴 hard lens 對角膜唔健康
2. 夜晚瞓覺戴OK鏡朝早除,假設6點起身,唔戴眼鏡視力可能衹維持到夜晚6、7點,之後慢慢回彈,瞓覺前要戴返眼鏡

我女現左右眼 350 400度,唔想錯過去到度數深先做,但老公反對,有媽咪可分享下嗎?謝謝~

大宅

回覆樓主:

同先生再討論,我先生一開初也是反對,之後再同佢認真傾多幾次,講下ok 鏡好處,深近視影响,現在佢無咁反感,不過我同佢講,我會試埋阿托品半年,如果都無成效,就配ok鏡.
我小朋友戴hoya 8個月,各深50同25度,所以我認為hoya 唔適合我小朋友.

珍珠宮

回覆樓主:

2. 的確慢慢回彈,但晚上六七點,已經不需要望遠野了,不用望黑板;即使在街上,估計也在回家的路上吧。 到回彈至「要帶返眼鏡」 , 應該到八九點。

但你小朋友六點起身除con, 估計九點也應該準備瞓覺了?

最遲十點也要瞓了,因為ok 鐘要帶9-10小時,效果才會最好。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-5-14 12:54
我女10歲,戴咗2年 HOYA,年檢左右眼加深各 75 & 100度,今日半年期檢,左右眼加深 50 & 75度,我考慮緊同 ...

我小朋友300度,少少散光,早期返去驗眼會密,其中一次要冇戴OK lens一晚才去驗眼,即係超過30小時冇戴,我小朋友驗出嚟度數都只係低過25度(低過25度睇野都清楚),唔係冇戴一晚就完全回彈。
人人情況唔同,都係要自己試作準。

珍珠宮

我女10歲,戴咗2年 HOYA,年檢左右眼加深各 75 & 100度,今日半年期檢,左右眼加深 50 & 75度,我考慮緊同 ...

1. 對角膜唔健康
如果話因為「塞嘢入眼」,所以唔健康, 那的確係; 所以,要小心用、小心帶, 定時檢查,學識清潔消毒,那就可以了。

如果話「成眼有野壓住隻眼」 所以唔健康, 那也對的; 但, 若果唔控制好近視, 近視太深,對眼都一樣唔健康。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 22-5-14 13:25
2. 的確慢慢回彈,但晚上六七點,已經不需要望遠野了,不用望黑板;即使在街上,估計也在回家的路上吧。 ...

我小朋友一直戴9個小時,因為好難可以瞓到10小時咁多,可能再大個d都係預佢瞓8小時,視光師話8小時都可以。

大宅

回覆樓主:

帶埋老公去見視光師,聽專業意見!
我當年都好擔心,怕得自己同小朋友兩個去會唔諗得唔仔細。所以揾埋家姐陪我一齊聽(老公要返工,小朋友深得好快,預約booking係平日,所以好心急咁去)。

點知聽完,我即刻比錢做!而且那視光師會比佢試戴,適合先訂貨。我朋友的仔唔適合,師光師唔比佢做,媽咪好失望!

琥珀宮

1)我兩個,身邊多朋友子女,都戴咗十幾年,未聽過有問題case

2) 長期戴,唔會咁快反彈,我子女當年去xx 營過夜,早上除,晚上過夜無戴,係到再另一天近黃昏才看不清楚。(其實普通反彈,也是漸
進式,正常未過100度也不太影響日常生活)

公爵府

回覆樓主:

謝謝大家回覆
我同老公都深近視 ,我自己做咗 lasik 已經有18年 ,所以見到阿女近視開始加深,想幫佢減慢加深速度。
老公都有同我一齊見視光師,但佢就對於 戴鏡片瞓覺有啲抗拒,佢寧願阿女大個做 激光矯視 ,但我就話,矯視係唔可以改變到深近視將來會有嘅眼疾,所以先考慮ok鏡。

大宅

mymarigold 發表於 22-5-14 14:09
謝謝大家回覆
我同老公都深近視 ,我自己做咗 lasik 已經有18年 ,所以見到阿女近視開始加深,想 ...

我相信,大部份人都係後悔戴得太遲!我係其中一個!

你search下之前的post,好多人討論過,我都覆過好多次!加油!

珍珠宮

fupigpig 發表於 22-5-14 13:32
我小朋友一直戴9個小時,因為好難可以瞓到10小時咁多,可能再大個d都係預佢瞓8小時,視光師話8小時都可以 ...

lm

珍珠宮

我仔9歲又係突然深到300
c6又係好抗拒
如果轉左hoya 都係深
佢反對都要試

公爵府

andyan324 發表於 22-5-14 16:59
我仔9歲又係突然深到300
c6又係好抗拒
如果轉左hoya 都係深

我老公就係話怕角膜炎/角膜受損,咁我以前戴con間唔中都會發炎..... 我又唔識朋友嘅小朋友戴ok鏡,所以我唔知出現因戴ok鏡而角膜炎嘅次數有幾頻密, 咁我又唔想為一個未知、又唔一定出現嘅情況放棄戴ok鏡, 我之前睇舊post,媽媽們話小朋友減慢近視效果唔錯~

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女戴咗眼鏡2、3年,今年2月17日第一次見矯視醫生驗眼係250度,眼鏡係170度,3月17日拎矯視眼鏡開始戴,每晚最少戴8個鐘,撞啱仲係上網課,時間容易安排,第二日除眼鏡已經望到對面灣仔會展附近樓宇啲字;4月13日去覆診醫生話佢戴得幾好;前日5月12日晚上無戴眼鏡,因為13日去覆診睇佢反彈幾多,檢查完只有50度一年後才再去搵醫生啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sharon26788 發表於 22-5-14 17:14
我女戴咗眼鏡2、3年,今年2月17日第一次見矯視醫生驗眼係250度,眼鏡係170度,3月17日拎矯視眼鏡開始戴,每 ...

唔記得講,而家開始一星期可以休息一晚唔戴

複式洋房

回覆樓主:

其實hoya研究成效都只係6成左右,只係減慢近視加深。。。我仔戴左一年,加深速度都係快,反而滴阿托品,由一次加到兩次,近視就穩定下來。。有得揀當然唔想搞咁多野,但深左就冇得返轉頭,要用盡方法好好控制,過埋個發育期就比較好

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

趁着小學階段可以瞓多啲戴夠時間,到適應咗一、二年,中學唔瞓夠,都影響不大。
我小朋友都是300左右10歲開始戴,佢自己4-5日就停戴一日,視光師檢查完佢眼,都冇問題

水晶宮

男人通常係睇證據睇數據的分析,搵多d資料同佢一齊研究4,佢會放心好多。

我女係ok鏡用家,我覺得有效和滿意。

公爵府

回覆樓主:

多謝你哋呀,你哋比咗好多信心我

因為老公抗拒,我怕自己唔企硬堅持,第日可能會後悔錯失咗畀阿女減慢近視嘅機會, 我盡量搵多啲資料畀佢睇下先 ,謝謝大家

公爵府

回覆樓主:

另外想請問大家,你哋小朋友係咪已經可以自己戴自己除鏡?

首頁

尾頁

跳至