夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我其實問老公攞家用係唔係做錯咗呢?

我係在職媽媽,人工萬四左右。我老公人工大約四萬多少少。兩個仔係我媽湊,有工人姐姐幫手

之前有層樓收租,每月租金收入大約一萬左右!自從有租金收工後,我老公就無再比家用,佢話租金當係家用啦!

大宅

manman905 發表於 23-4-2 20:08

我係在職媽媽,人工萬四左右。我老公人工大約四萬多少少。兩個仔係我 ...

家用係包哂屋企所有費用,買餸錢,出街食飯嘅飯錢,消遣娛樂,兩個仔嘅興趣班學費,仲有收租層樓嘅差餉同雜費。

因為娘家幫手湊,所以我自己會負責返娘家所有費用,同工人姐姐人工。

我老公負責供樓,養車同會比錢自己呀媽。

但係今年2月開始,暫時無咗份租金,所以我亦無左份租金收入。我老公咁啱話要交保險,開支好大無哂錢!咁我亦無問佢攞家用。但所有嘢都照舊,全部我比,我無講過d咩!

到左今個月,我問佢攞家用,佢就話點解要比?平時自己儲埋儲埋d錢,唔洗攞返出嚟,重點係,我根本無儲到錢!
仲話我要貼錢比娘家!

大宅

家用係包哂屋企所有費用,買餸錢,出街食飯嘅飯錢,消遣娛樂,兩個仔嘅興趣班學費,仲有收租層樓嘅差餉同 ...

個下我真係嬲,平時我媽幫手睇住兩個仔,接放返學放學,煮飯比佢哋食,我放工都上去食飯,有時仲會有湯比我老公飲,我老公有時仲會叫我有飯返去比佢食!咁我比錢娘家都合埋呀!

依家我只係問佢攞五千蚊家用,d錢全部都係用係兩個仔嘅興趣班,我自己無袋過落袋。其他費用依舊都係我比!

平時唔夠用,我亦無問佢攞過錢,因為根本攞唔到!今個月⋯真係頂唔順先開心問佢攞!結果,佢係有過五千比我,但係最後都係鬧交收場。

依五千蚊我覺得好似問佢乞返嚟咁!對佢非常失望同唔開心!

到底我問佢攞家用係唔係唔應該呀?

大宅

manman905 發表於 23-4-2 20:09
個下我真係嬲,平時我媽幫手睇住兩個仔,接放返學放學,煮飯比佢哋食,我放工都上去食飯,有時仲會有湯比 ...

搵到一個肯比足家用、唔計較錢銀的C6算是-種福份!可惜我都唔係的。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

manman905 發表於 23-4-2 20:09
個下我真係嬲,平時我媽幫手睇住兩個仔,接放返學放學,煮飯比佢哋食,我放工都上去食飯,有時仲會有湯比 ...
既然樓主你在討論區咁大條道理, 理直氣壯, 點解5敢回應老公問題?
佢話「貼錢比娘家」,其實娘家出緊勞力, 咁出番份糧好應該。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 23-4-2 20:40
既然樓主你在討論區咁大條道理, 理直氣壯, 點解5敢回應老公問題?
佢話「貼錢比娘家」,其實娘家出緊勞力, ...

以上內容我全部都有同我老公講!

但係佢依然覺得錯係我到,佢一d問題都無!
所以大家冷戰中

男爵府

manman905 發表於 23-4-2 20:47

咁多支出,出得個$10000邊夠?叫佢自己負責返屋企所有支出,請工人照顧小朋友,計吓數要幾多錢?仲話貼外家,外家贴緊你就真。呢D男人真係好冇良心。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

哇 你老公咁講野都有?仲同佢生兩個 比我心都寒埋,好討厭呢啲男人一問佢攞錢好似問佢乞咁,你阿媽真係好!肯幫你地湊,仲話貼外家? 比我真係反面
,我通常我老公交保險個兩個月我都唔問佢攞錢架啦 佢想比幾多就比幾多 因為我老公都交成個月份糧

複式洋房

manman905 發表於 23-4-2 20:47

其實冇話邊個錯
只係大家冇傾過洗費問題
佢唔清楚頭家開支有幾大啫
雖然佢搵4萬幾,但都要供樓養車,佔咗佢收入幾多?

租金一萬蚊+當你自己出一萬=(家用)包含咩,如果計晒你所講既真係所剩無幾,你地又有冇一齊計過?你咪計比佢睇囉

而你搵萬4,攞一萬出嚟又佔咗2/3,咁你又夠唔夠洗,我覺得係要傾下,一係佢比多啲,一係開源節流啦。

男爵府

我覺得唔好講到你老公有唔肯拎出黎先,
你老公每月供樓養車開支幾多?

你屋企有工人點解仲要你阿媽接送小朋友返放學同煮飯比佢地同你食?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢都幾爽,生2件唔洗比錢養,淨係供樓。

2個仔係娘家湊,請工人姐姐既支出,你老公應該要負責返比部分錢。

大宅

Bb700 發表於 23-4-3 00:17
其實冇話邊個錯
只係大家冇傾過洗費問題
佢唔清楚頭家開支有幾大啫

租金嗰一萬,主要用係我哋自己屋企開支同兩個仔嘅興趣班同日常洗費。
我自己嘅一萬就用係我呀媽幫手湊仔同工人姐姐人工。

同佢傾過,佢只係覺得我太貪心,成份租金比哂你,點會唔夠

有時我都儲到一兩千蚊,但有時倒貼嘅時候我亦無出聲!
有時幫佢交停車場,交其他費,淘寶買成千蚊嘢,我亦無同佢計教。
只係真係唔夠洗先開口講下,但係最後佢都覺得我吹水。

佢每個月供樓養車大約萬八左右,佢每月都儲起萬五,再比埋錢比佢呀媽!

家用嘅錢都係用係屋企,我自己平時都好少買嘢,買嘢多數都係買比兩個仔!

最慘係佢仲要覺得我張d錢比哂娘家!嗰下最嬲

大宅

owla 發表於 23-4-3 00:26
我覺得唔好講到你老公有唔肯拎出黎先,
你老公每月供樓養車開支幾多?

工人係我呀媽屋企,佢負責家務煮飯,
我呀媽就幫手接送。因為我呀媽仲有我妹兩個要湊,所以佢前後要湊4個,工人就係幫手

我自己呀媽屋企嘅洗費,我一蚊都問過佢攞,全部自己出哂。

我從來都無覺得,佢有錢就一定攞出嚟,只係依家少左份租金收入,叫佢幫手交呀仔嘅洗費啫,都無問佢攞多!

子爵府

畀面勳章

Yang81 發表於 23-4-2 21:15
咁多支出,出得個$10000邊夠?叫佢自己負責返屋企所有支出,請工人照顧小朋友,計吓數要幾多錢?仲話貼外 ...

Agree, 佢老公唔感恩之餘 仲咁講野 比我真係嬲到想扯巴佢。

角色對調,你同佢講 我比1皮野你 你包晒所有野 睇下佢得唔得先好學人發脾氣 仲要巴巴閉咁。。大男人。。

公爵府

manman905 發表於 23-4-3 02:12
工人係我呀媽屋企,佢負責家務煮飯,
我呀媽就幫手接送。因為我呀媽仲有我妹兩個要湊,所以佢前後要湊4個 ...
工人+阿媽=「你2仔」加「妹2仔」。

君真點,阿妹有冇份俾番一半洗費先?如果只有你俾哂,咁你先生錯唔哂。

大宅

kwhkwh 發表於 23-4-3 09:33
工人+阿媽=「你2仔」加「妹2仔」。

君真點,阿妹有冇份俾番一半洗費先?如果只有你俾哂,咁你先生錯唔哂。 ...

工人錢,我同呀妹一人一半
呀媽嗰份就各自各比嘅!

大宅

陳小b 發表於 23-4-3 07:50
Agree, 佢老公唔感恩之餘 仲咁講野 比我真係嬲到想扯巴佢。

角色對調,你同佢講 我比1皮野你 你包晒所有 ...

我都最嬲佢講嘅說話!
每次唔滿意,就講d難聽嘅嘢!
個仔病,又話係我屋企人照顧得佢唔好
個仔曳,又話係我屋企人寵壞佢
我回返佢,你見多意見,一係叫你呀媽幫手湊囉!佢又唔夠膽出聲

我仔發脾氣大叫,我鬧佢哋,佢就會話係因為我大叫,所以d仔先會大叫,係個仔面前話我!

人生真係好無奈⋯我亦無說話好講!
總之,我就嚟左腳行先都係話我唔啱啦!

公爵府

條友擺明吸緊你緊乾你水,你下下乾塘冇哂私己,你仲得了既?

佢而家一定食住你,知你財力唔夠,米冇你咁好氣囉。

開源節流,你而家冇左份租金收入就唔應該唔計較地維持現在生活質素!

茶類愛好者    發表於 23-4-5 13:15

伯爵府

回覆樓主:

咁既人生又真係好無奈,如果係錢問題,賣左層收租樓啲錢你袋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我係在職媽媽,人工萬四左右。我老公人工大約四萬多少少。兩個仔係我 ...
合理

首頁

尾頁

跳至