自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

想知通常有無話咩時間比較難入? 又或者有咩方法會比較易搵床位?
因為最近食飯同朋友分享先知佢個仔反反覆覆睇醫生, 去浸會又無位, 最後係要去法國做抽痰同抽血, 食岩抗生素先好
想做定功課, 問定大家, 因為又開始返學, 怕小朋友又病過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

VeruWu 發表於 23-10-4 15:16
想知通常有無話咩時間比較難入? 又或者有咩方法會比較易搵床位?
因為最近食飯同朋友分享先知佢個仔反反覆覆 ...

一定係經醫生轉介入
你自己去問醫院永遠係full,醫生問就即刻有(行規係咁)

kwhkwh    發表於 23-10-4 16:00

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 23-10-4 15:52
一定係經醫生轉介入
...

絕對係!琴日我朋友咳左十幾日,去到法國醫院照左肺,半邊白晒個醫生話要留院,但又冇病床喎!之後我朋友半條人命走去浸會醫院,一樣係冇床位,佢再走去伊利沙伯醫院急症室,姑娘見到佢張肺片, 5分鐘內見到醫生,之後安排上房,再安排抽肺積水….. 有陣時有錢,私家醫院都未必有位俾你。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 23-10-4 15:55
絕對係!琴日我朋友咳左十幾日,去到法國醫院照左肺,半邊白晒個醫生話要留院,但又冇病床喎!之後我朋友 ...

陰功豬,祝佢早日康復

珍珠宮

虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-4 15:52
一定係經醫生轉介入
...

想問下醫生轉介入意思係去睇個GP叫佢寫信,定係去私家醫院門診睇?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一定係經醫生轉介入
...
唔怪等我上星期睇夜診,夜更狂推客
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

polliebb 發表於 23-10-4 15:58
想問下醫生轉介入意思係去睇個GP叫佢寫信,定係去私家醫院門診睇?

要睇返你個 GP 有無喺果間醫院掛單, 又或者睇醫院門診果啲 GP...

珍珠宮

虎到金來勳章

renapapa 發表於 23-10-4 16:06
要睇返你個 GP 有無喺果間醫院掛單, 又或者睇醫院門診果啲 GP...

有啲唔明,想入私家醫院床位唔係都要去嗰間醫院嘅門診先架咩?可以自己直接話入院?

伯爵府

話說個仔情況唔好 問左佢家庭醫生後都建議入院
但不幸地 佢掛牌個兩間醫院都無晒床位

我就自己去左嘉諾撒醫院 貪佢夠偏僻
點知都無床位

但醫生好好 幫我發散晒人去問全香港私家醫院 等左半個鐘 全香港得返 港怡醫院有個私家房床位

佢地幫我留位仲叫埋的士比我送個仔去

有時唔係你話點準備
係醫生同醫院肯唔肯幫你

因為我有朋友試過間私院叫佢自己搵床位 真係都幾徬徨

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢排梗係好多人流感入咗醫院,所以真係要打流感疫苗,起碼唔會變重症,照肺一邊白晒都唔好話唔驚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

VeruWu 發表於 23-10-4 15:16
因為最近食飯同朋友分享先知佢個仔反反覆覆 ...

有買保險就揾agent跟,而熱門既私家醫院床位大部份又預留左俾醫生

琥珀宮

polliebb 發表於 23-10-4 16:12
有啲唔明,想入私家醫院床位唔係都要去嗰間醫院嘅門診先架咩?可以自己直接話入院?
...

有在醫院掛單既私家醫生,醫生可以安排自己病人入院

男爵府

...

唔一定, 如果你睇開個 GP 有喺果間醫院掛單, 即係佢肯認頭, 可以寫紙比你入院, 當然佢會打電話問咗有無位先, 因為有時真係無晒床位...

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

搵保險agent找醫生留床位

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有無保險?叫agent 幫你揾

男爵府

...

相反, 我聽過兩個分別身邊同事 / 朋友, 佢哋半夜去睇急症門診, 兩間唔同醫院都叫佢哋去公院, 最多幫佢哋叫救護車送過去...

珍珠宮

虎到金來勳章

木土土 發表於 23-10-4 16:34
有在醫院掛單既私家醫生,醫生可以安排自己病人入院

平時感冒發燒都係睇街坊醫生,未試過嚴重到要入院,係咪即係萬一好嚴重,都只可以去政府急症室?無睇開都唔知邊個醫生有喺醫院掛單

珍珠宮

虎到金來勳章

renapapa 發表於 23-10-4 16:41
相反, 我聽過兩個分別身邊同事 / 朋友, 佢哋半夜去睇急症門診, 兩間唔同醫院都叫佢哋去公院, 最多幫佢哋叫 ...

我平時聽朋友講小朋友半夜有事之類都係去私家醫院夜間院門診睇,有問題就入院,未聽過有朋友話無位留院,可能好彩次次都有位,所以聽到話要轉介先入到就唔係好明

複式洋房

你睇到新聞知流感高峰期, 通常床位都緊張
又或者返學都可能多左小朋友病
仲要睇疫情會唔會又反覆
其實咩時間都可能人多人少, 真係講唔定
最重要注意健康

珍珠宮

虎到金來勳章

renapapa 發表於 23-10-4 16:37
唔一定, 如果你睇開個 GP 有喺果間醫院掛單, 即係佢肯認頭, 可以寫紙比你入院, 當然佢會打電話問咗有無位 ...

街坊醫生應該無啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊