自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多公司有bonus, 比一半係以底薪計, 父母唔知我份工有extra bonus, 即係其實都係比四成幾, 其實都好吃力, 因為我仲要預錢搭車食飯, 香港地搭車食飯都唔係平, 我仲要花2000幾幫friend買補險. 有時我唔明, 其實我已經負責任比家用, 都唔係少, 阿爸媽好似都係唔滿足, 一半唔係少, 仲好似覺得我唔好, 同埋對我既工有意見, 父母同一D長輩成日叫我去搵政府工, 但我興趣一般, 同埋份工係我返, 好辛苦.

子爵府

要求俾幾多就俾幾多 搬出去住仲洗錢

男爵府

樓主竟然係bk問呢個問題

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

16000。比2千保險, 會唔會太多?
家用呢啲你再傾, 一半其實都唔少, 始終真係物價唔平

大宅

回覆樓主:

又黎月經po

公爵府

2024年龍年勳章

自己傾

請善用搜索功能

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁你咪得反6千洗

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

loveistrue 發表於 24-3-9 16:29
又黎月經po

其實樓主應該搵吓舊post睇下
每個家庭都唔一樣
家用呢一樣嘢,要同屋企商議
我年青年代真係比一半家用屋企
不過而家呢個年代,我諗好少人會咁做
同埋每個家庭環境都唔同,唔能夠一概而論

珍珠宮

回覆樓主:

我父母都係,唔會滿意
我選擇了搬走
離開了那些整天對我不滿意的人,沒那麼自卑

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

1個人洗6K 仲好吃力???你花2K 幫FRD 好地地, 自己父母收錢就牙痛咁聲.
5係掛
咁不如試下獨立, 睇下用8K 能獨立多少
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

乜呢代仲要買保險?大多一出世父母應該都幫細路買左,仲要幾年加多份,應該乜都買齊卦

水晶宮

希望唔係膠po
父母要求,咁都要你負擔到先俾到!吃力,俾唔到又點俾呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

年青新紀元 發表於 24-3-9 16:11
想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...

呢啲無得講,如果你覺得一半多,唔夠用咪同你媽咪傾下。 我識人剛出黎做野,係比2/3家用,但佢搵得多,比完家用仲有5位數自己用,佢同媽咪關係好,一齊住又帶飯。佢係我識人聽到比得最大比例屋企。

水晶宮

angelfan07 發表於 24-3-9 16:43
其實樓主應該搵吓舊post睇下
每個家庭都唔一樣
家用呢一樣嘢,要同屋企商議

無錯呀幾廿年前我真係要俾一半!唔敢有社交,同事聯誼出去玩叫幾次先join一次,做多幾年先慢慢鬆動啲啲!
而家阿女返工,冇要求佢俾幾多我,俾到就收,都係一個意思意思嘅金額咋!!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

年青新紀元 發表於 24-3-9 16:11
想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...

自己以前俾8成,孩子反而随心可

水晶宮

0q.cathy 發表於 24-3-9 17:10
呢啲無得講,如果你覺得一半多,唔夠用咪同你媽咪傾下。 我識人剛出黎做野,係比2/3家用,但佢搵得多,比 ...

佢係男仔定女仔呀?俾咁多

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

父母有冇工作?佢地有冇其他收入?如有,只俾1/3, 始終你自己都要儲蓄,第時成家立業,如冇,父母可能唔夠錢用,暫時俾一半

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 24-3-9 17:19
佢係男仔定女仔呀?俾咁多

女仔呀,女就係聽話顧家

大宅

lingw. 發表於 24-3-9 16:54
我父母都係,唔會滿意
我選擇了搬走
離開了那些整天對我不滿意的人,沒那麼自卑

搬走仲使唔使比家用

水晶宮