自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

鏡架鋪配眼鏡, 通常給你的眼鏡架是樣品或全新的眼鏡架?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

全新

子爵府

restahaus 發表於 24-3-12 12:57

根本就唔需要俾舊眼鏡你,首先帶定頭盔唔好打我,我曾經詳細了解過眼鏡批發,亦都去過唔同嘅眼鏡廠傾過價錢,其實一個鏡框成本價大約係十幾蚊人民幣,鏡片成本大約十幾蚊,喺香港三四百蚊一副眼鏡,真正嘅成本價,唔會超過30蚊人民幣

有品牌嘅鏡框,點解要千幾蚊,因為來貨價貴,基本上眼鏡店都會mark up大約十倍以上價錢,當然有人會走出嚟話,租金好貴,人工好貴,呢啲廢話

所以我唔會喺香港配眼鏡

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

去過好多鋪,連瑣店、小店都配過,次次都係比擺出來嗰副架,未試過拎新。初初都有試過問有無全新的,但都係答無。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

baby668 發表於 24-3-12 13:04
根本就唔需要俾舊眼鏡你,首先帶定頭盔唔好打我,我曾經詳細了解過眼鏡批發,亦都去過唔同嘅眼鏡廠傾過價錢, ...

尼樣嘢我三十年前已經知道,我有個 朋友同我講,成副眼鏡成本幾十元,但零售要10倍以上價錢。
以前在香港一定人要硬食,最貴上年配咗一副5千幾蚊。

子爵府

adaho123456 發表於 24-3-12 13:46
尼樣嘢我三十年前已經知道,我有個 朋友同我講,成副眼鏡成本幾十元,但零售要10倍以上價錢。
以前在香港 ...

30年前成本只係幾蚊,所以兩個八嘅連鎖店,你每次入去都斬到你一頸血

就算樓上舖亦唔見得便宜,30蚊嘅成本,扣除人工舖租,200蚊以下,我覺得可以接受,但係香港你係搵唔到,低於200蚊嘅眼鏡

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

baby668 發表於 24-3-12 14:04
30年前成本只係幾蚊,所以兩個八嘅連鎖店,你每次入去都斬到你一頸血

就算樓上舖亦唔見得便宜,30蚊嘅成本, ...

我去開果間,老公話個個員工發到個個都戴住D十幾萬嘅勞返工。

伯爵府

baby668 發表於 24-3-12 13:04
根本就唔需要俾舊眼鏡你,首先帶定頭盔唔好打我,我曾經詳細了解過眼鏡批發,亦都去過唔同嘅眼鏡廠傾過價錢, ...
鏡片成本大約十幾蚊是大陸品牌? Hoya, Zeiss 鏡片不可能十幾蚊?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

之前喺香港配眼鏡冇問係新定舊
斷估係新

最近去深圳配眼鏡問咗店員話係全新

別墅

有d鋪賣名牌都係唔齊款,睇岩個隻就係個隻

子爵府

adaho123456 發表於 24-3-12 14:08
我去開果間,老公話個個員工發到個個都戴住D十幾萬嘅勞返工。

咁唔代表乜嘢

等於我去茶餐廳食嘢有個靚仔侍應,都戴一隻十幾萬嘅勞力士

子爵府

restahaus 發表於 24-3-12 14:09
鏡片成本大約十幾蚊是大陸品牌? Hoya, Zeiss 鏡片不可能十幾蚊?

咪講咗啲名牌眼鏡之所以幾千蚊,就係因為來貨價貴

總之行規係mark up 10倍或以上

100蚊來貨價賣一千蚊,係呢行嘅常規

其實唔止呢一行,仲有好多行業都係

唔講咁多啦,再講就畀人打頭

大宅

2024勳章

baby668 發表於 24-3-12 14:04

就算樓上舖亦唔見得便宜,30蚊嘅成本, ...

請問你係邊度配眼鏡?
如上內地配鏡片度數都有保養?香港配con既話如配咗半年後度數有問題都可以隨時拎返去換。

大宅

baby668 發表於 24-3-13 11:42
咪講咗啲名牌眼鏡之所以幾千蚊,就係因為來貨價貴

總之行規係mark up 10倍或以上

你淨係計眼鏡成本, 唔駛交鋪租唔駛出糧? 香港有註冊視光師同你驗眼, 有咩都即刻可以走番去攪, 唔好話度數, 焦距度得唔啱帶左都成日唔舒服啦
成日叫人唔好打頭, 講左就唔駛打? 都低低地嘅

子爵府

maggie.tang 發表於 24-3-13 12:03
你淨係計眼鏡成本, 唔駛交鋪租唔駛出糧? 香港有註冊視光師同你驗眼, 有咩都即刻可以走番去攪, 唔好話度數, ...

所以咪話,一定會有人出嚟講,話香港租金貴,人工貴等等

作為消費者Who care ?

子爵府

抹茶控 發表於 24-3-13 11:55
請問你係邊度配眼鏡?
如上內地配鏡片度數都有保養?香港配con既話如配咗半年後度數有問題都可以隨時拎返 ...

托賴本人視力良好,暫時唔需要眼鏡

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

多數俾返display嗰副我咋

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

最近去連鎖自助式的,即時攞新框比你,而傳統眼鏡舖我配了幾十年,都是比display 的。
事實上在香港配眼鏡超掠水,一個香港品牌眼鏡框都過千,跟住又sell你配靚啲嘅鏡片,普普通通一副睇鏡咁就三千幾。

restahaus    發表於 24-3-13 23:04

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

今次配果副,間鋪無依隻款,我係網上睇完,佢話可以同代理攞貨,唔使落訂,我亦都無話一定會買,點知佢地真係whatsapp我去睇,試完覺得幾正價,就買左,其實都唔知係咪全新未開封,定係係其他店轉貨過黎

其實應該同去買衫一樣,所有野都係新,但有可能比人試著過,如果要買有膠袋包到實,無比人郁過既,我諗係比較難

大宅

baby668 發表於 24-3-13 19:54
所以咪話,一定會有人出嚟講,話香港租金貴,人工貴等等

作為消費者Who care ?

你咁得意嘅, 見你講到成個專家咁, 知到哂人地個成本, 但係其他野又唔計喎
who care? 當然如果你個人無要求唔講質素嘅梗係唔會care啦
如果你有小朋友你咪放膽帶佢上去配囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊