跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想報海濱慧中全日pn班, 但要成4仟幾蚊一個月,
唔知課程係咪咁值得?

禁止訪問

慧中幼兒園

珍珠宮

原帖由 jackwinncheung 於 09-11-2 18:08 發表
you can try half day class first. i will bring my son go there for interview.

Hi, thanks for your reply.
When will you have the interview and are you applying for N1 class? Is their English and PTH teaching good and worth the money?

珍珠宮

仲有無媽咪有意見??有無媽咪係慧中試過堂, 覺得點?

珍珠宮

唔該分享下呀~

子爵府

好媽媽勳章

其實都ok, 我個仔讀左半年n1上午班. 老實講慧中的環境幾好.而且是開放式的房室設計, 那以前我媽接阿仔返學同放學都可以望到佢的上堂情形.

珍珠宮

原帖由 小天使 於 09-12-4 09:01 發表
其實都ok, 我個仔讀左半年n1上午班. 老實講慧中的環境幾好.而且是開放式的房室設計, 那以前我媽接阿仔返學同放學都可以望到佢的上堂情形.

Thank You.
我記得你仔仔而家好似讀緊加南, 點解轉o既 ?你so far 覺得邊間好d?

子爵府

好媽媽勳章

我考慮埋學卷的問題.
2間講,環境上,慧中好好多. 而且透明度(我指了解小朋友的上當情景)都是慧中好些. 而學習上, 我唔肯定是年齡問題還是教學方法. 我是覺得我個仔在迦南是學得多些.而且我個仔是喜歡返迦南多過慧中的.

珍珠宮

原帖由 小天使 於 09-12-4 13:58 發表
我考慮埋學卷的問題.
2間講,環境上,慧中好好多. 而且透明度(我指了解小朋友的上當情景)都是慧中好些. 而學習上, 我唔肯定是年齡問題還是教學方法. 我是覺得我個仔在迦南是學得多些.而且我個仔是喜歡返迦南多過慧中 ...

Thank You again .

民房

請問慧中的教學著重英文嗎? 老師關心學生嗎? 有沒有其他comments?

民房

原帖由 mianyang_99 於 09-12-4 16:25 發表

Thank You again .

請問你覺得老師對學生關心嗎? 他們的教學著重英文嗎?

珍珠宮

原帖由 ATBB 於 09-12-7 00:33 發表

我仔仔2月先返, 不過就去過試堂 (學校每月安排一個星期六辦免費試堂, 2小時), 感覺D老師好NICE, 我仔仔特別喜歡某一位, 成日拖住人隻手...
好似每星期有2 至3 堂英文堂, 每節20分至25分.

大宅

can i know the tele of the school ?

珍珠宮

原帖由 waiwai2006 於 09-12-7 22:12 發表
can i know the tele of the school ?

2406 7270

民房

原帖由 mianyang_99 於 09-12-7 09:41 發表

我仔仔2月先返, 不過就去過試堂 (學校每月安排一個星期六辦免費試堂, 2小時), 感覺D老師好NICE, 我仔仔特別喜歡某一位, 成日拖住人隻手...
好似每星期有2 至3 堂英文堂, 每節20分至25分. ...

謝謝你的意見.

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

上過試堂, 感覺幾好,
校長話學校好著重英文同普通話.
而且英文會比較深, 會多功課, 但小朋友會接受到. 叫家長有心理準備同放心.
可惜此校今年開始無學卷. 所以放棄了.

原帖由 ATBB 於 09-12-7 00:33 發表

民房

謝謝你的意見. 聽聞申請學券令學校有很多限制, 如課程的深淺. 所以我也在考慮呢!

原帖由 qlala 於 09-12-8 14:08 發表
上過試堂, 感覺幾好,
校長話學校好著重英文同普通話.
而且英文會比較深, 會多功課, 但小朋友會接受到. 叫家長有心理準備同放心.
可惜此校今年開始無學卷. 所以放棄了.

...

複式洋房

本人都剛剛幫小女報讀了慧中,明年入讀K1。 我都掙扎了一段時間,其實海濱迦南都收我個女明年K1上午班,但是迦南 K3一定要強行轉讀下午班,學校說目的時加長半小時教學。考慮什麼是對個女最好,最後決定了慧中。我認同迦南是集團式經營,學習內容上有較好保証。但是強制小朋友由上午班轉下午班, 這種事情,是破壞小朋友生活習慣。我亦不認同學校要加長半小時教學一定要在下午才可以。我覺得它是一間不顧對小孩影響的學校。縱然慧中學費較貴,我仍會選擇慧中。 我有幾個親友在海濱迦南讀,確實品行成績都很好。 我也有朋友的兩個孩子在慧中讀,朋友對慧中評價也很好。不過, 朋友說孩子上小學後, 發現孩子中文方面成績超卓,反而英文方面比較其他小朋友較差。認為慧中英文水平不及外面幼稚園。 你們自己決定吧!

珍珠宮

原帖由 fionchau 於 09-12-16 13:40 發表
本人都剛剛幫小女報讀了慧中,明年入讀K1。 我都掙扎了一段時間,其實海濱迦南都收我個女明年K1上午班,但是迦南 K3一定要強行轉讀下午班,學校說目的時加長半小時教學。考慮什麼是對個女最好,最後決定了慧中。我認同迦南是 ...

你o既意思係慧中英文無迦南咁好?

複式洋房

我再問個舊同事,佢話英文無外面既讀國際班既幼稚園好,所以我認為 慧中既英文同迦南相約。以我所知, 迦南同慧中上英文課時間長短都差不多。

首頁

尾頁

跳至