自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

好傷心呀 ,我細佬隻狗5天沒有去大小便,又食唔到嘢,於是今天細佬帶夾狗仔去看醫生,點知醫生話牠膀胱塞咗,無藥食,無針打,只可做手術,但醫生話因為牠年紀大(16歲),有風險可能都係救唔返,又可能救返都會有好多問題.例如太耐無得去大小便,可能會有好多毒素入咗血咁,個腎九又可能壞咗咁,唔保証救得返,但就要手術費at least 7000先做,但牠又好辛苦,係咁嘔,於是我細佬就好恨心咁幫牠打咗安樂針,比如你們會咁做嗎? ,我爸爸最傷心,他在我面前哭 了.

男爵府

好媽媽勳章

打多咗

大宅

原帖由 ching1117 於 09-12-21 02:05 發表
好傷心呀 ,我細佬隻狗5天沒有去大小便,又食唔到嘢,於是今天細佬帶夾狗仔去看醫生,點知醫生話牠膀胱塞咗,無藥食,無針打,只可做手術,但醫生話因為牠年紀大(16歲),有風險可能都係救唔返,又可能救返都會有好多問題 ...

我試過隻狗狗生癌冇得醫,一日瘦過一日,終於有一日佢郁都郁唔到,我先至忍心帶佢去打針,真係好傷心ga,對左咁多年...但冇法la,生老病死要接受

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果真係咁辛苦,我會同佢打.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我試過, 幫隻貓打
個獸醫同我講, 已經無野可以做, 如果帶佢返屋企, 俾個暖水袋佢, 因為佢體溫好低(即新陳代謝慢落黎), 隨時會走
我抱住隻貓係咁喊話唔好唔好, 佢仲一路嗚嗚聲一路摸我塊面, 你話我果下有幾難受..........明知佢有感覺, 留又唔係, 送又唔係
(過左成8,9年我一路打一路都忍唔住想喊)
最後反而係我媽睇得開, 生有時, 死有序, 呢樣野要學識接受........
take care!
原帖由 ching1117 於 09-12-21 02:05 AM 發表
好傷心呀 ,我細佬隻狗5天沒有去大小便,又食唔到嘢,於是今天細佬帶夾狗仔去看醫生,點知醫生話牠膀胱塞咗,無藥食,無針打,只可做手術,但醫生話因為牠年紀大(16歲),有風險可能都係救唔返,又可能救返都會有好多問題 ...

大宅

原來貓狗都真係有性ga! 我隻貓又係, 已經養咗18年, 見佢日漸消瘦, 又食唔到嘢, 行都幾乎行唔到! 問佢係咪好辛苦, 要唔要安樂死? 佢伸隻前腳來捉住我隻手, 然後流下一大滴眼淚, 結果人貓淚眼相看了一晚!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-21 10:46 發表
我試過, 幫隻貓打
個獸醫同我講, 已經無野可以做, 如果帶佢返屋企, 俾個暖水袋佢, 因為佢體溫好低(即新陳代謝慢落黎), 隨時會走
我抱住隻貓係咁喊話唔好唔好, 佢仲一路嗚嗚聲一路摸我塊面, 你話我果下有幾難受...... ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有幾隻狗
如果有一日佢好似樓主你隻狗咁
我都會比佢去
我唔想狗狗辛苦

大宅

原帖由 funnycat 於 09-12-21 11:07 發表
原來貓狗都真係有性ga! 我隻貓又係, 已經養咗18年, 見佢日漸消瘦, 又食唔到嘢, 行都幾乎行唔到! 問佢係咪好辛苦, 要唔要安樂死? 佢伸隻前腳來捉住我隻手, 然後流下一大滴眼淚, 結果人貓淚眼相看了一晚!

...

我都有99,睇完你嘅CASE,喊咗!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

男爵府

好媽媽勳章

哎!但係隻狗好像知道咩事咁,昨天唔肯跟我細佬去看醫生的,我細佬抱牠去的.爸爸還是好傷心.媽媽就怪弟弟太快決定打針.

大宅

我媽媽之前隻狗狗都係打左,我地果時都好傷心......:-( :-( :-(

子爵府

我都試過有咁嘅經歷......果一刻真係好難決定...... 果時隻狗狗已經病咗幾日.....唔係點肯走動,但果日我放工一開門佢就即刻走出嚟....我仲鬼咁開心,以為佢好番好多,點知我沖完涼出嚟.....抱住佢果陣佢開始全身抽筋同失禁,我即刻抱住佢飛的去診所A(係的士度我已經喊到cc吓,因為佢一路抽筋一路嗌),去到我問醫生狗狗點呀,佢答到無菱兩可咁,我問究竟有無得救,因為我都唔想佢辛苦,佢就幫佢打支針止住D抽筋先(打咗狗狗係停咗無咁抽筋),不過要留醫就要我自己帶隻狗過灣仔果邊,我都喊到六神無主,就打比我當時男友問佢點算,佢叫我再去第二間睇,我咪即刻去診所B(本身睇開呢間,因當時未開先去診所A),醫生一睇就話無得救,因D菌入咗腦喇,幫佢打針等佢唔好辛苦啦.....我真係好唔想但更加唔想狗狗辛苦所以.......打完針我抱住佢同佢講你乖乖地呀一路好走呀....我合埋佢對眼佢又開番D咁,我咪更加唔肯放手(喊到個姑娘同另外一個客同我一齊喊)我喊住係咁話佢未死架佢仲望住我仲暖架,比我抱多陣啦(我當時儍到想抱佢番屋企) 拖拖拉拉咗好耐...個姑娘同我講你唔好咁啦...你咁樣狗狗走得唔安樂架....我先肯比番狗狗佢....之後果幾日咪變咗咸蛋超人囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

多多錢我都要醫,
同埋我會同佢睇多一個醫生,
睇吓係咪真係一定無得醫再決定。

大宅

醒目開學勳章

我都有隻5歲幾既狗狗,bb都未行得穩時養到而家!!!

聽完你地既經歷忍唔住

完全想象唔到第時狗狗有事我會點!?!
我諗我會癲左.......自從佢4歲開始我就成日同佢講話佢要長命百歲,真係好怕狗狗走既一日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好矛盾, 想再養小動物, 又好怕面對呢一幕............

原帖由 Ms.FH 於 09-12-22 09:12 AM 發表
我都有隻5歲幾既狗狗,bb都未行得穩時養到而家!!!

聽完你地既經歷忍唔住

完全想象唔到第時狗狗有事我會點!?!
我諗我會癲左.......自從佢4歲開始我就成日同佢講話佢要長命百歲,真係好怕狗狗走既一日 :p ...

大宅

上個月尾左右,奶奶隻狗都係打安樂針走..
隻狗狗有糖尿病差不多一年.日日都要打針.近幾個月隻眼都已經睇唔到.帶佢走既原因係好多內臟都已經壞死.醫生都話醫唔好架.於是帶左佢走..

其實寵物同人類一樣病時會好辛苦.當時見到隻狗狗時.我都覺得竟然狗狗留係度只係辛苦既,帶佢走可能會舒服D.

大宅

有心! 多謝!

原帖由 eeyore0511 於 09-12-21 19:32 發表

我都有99,睇完你嘅CASE,喊咗!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

都打咗咯, 算啦, 都過咗去,,,,,,,,
打針安樂死都無乜痛苦, 嗰d 係肌肉鬆弛劑, 打咗會放鬆晒, 最後連心臟肌肉都放鬆埋, 之後心跳停頓, d 屎尿就會流晒出嚟, 我以前喺獸醫診所做過, 有一次有個亞伯帶只好老狼狗嚟打針, 又係同你只狗同一個case, 只狗好有性, 自己擒上檯, 之後好深情噤望住亞伯, 眼神好安詳, 好平靜, 好似同亞伯講: 保重, 唔使擔心我喇!!!
當時嘅我, 已經泣不成聲,,,,,,
事隔多年, 我仲記得清清楚楚, 後來我自己只狗都係同一命運, 於是我唔再養狗lu......

原帖由 ching1117 於 09-12-21 02:05 發表
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

大宅

貓狗有人性, 但我有一個滿身名牌嘅所謂親人, 就真係連貓狗都不如了! 唉.....

原帖由 KT0603 於 09-12-22 13:45 發表

"人猫淚眼相看了一晚",此時此刻我一定喊到盲了眼...... :-(:-(:-(:-(:-(

首頁

尾頁

跳至